Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Από αρχές 2013 τα νέα χαρτονομίσματα ευρώ - Δείτε τη νέα τους μορφή


Τα νέα τραπεζογραμμάτια θα τεθούν σε κυκλοφορία σταδιακά στη διάρκεια αρκετών ετών, με πρώτο το τραπεζογραμμάτιο των 5 ευρώ τον Μάιο του 2013.
Νέα σειρά τραπεζογραμματίων θέτει σε κυκλοφορία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες (ΕθνΚΤ) του Ευρωσυστήματος. Χαρακτηριστικό της σειράς αυτής, η οποία ονομάζεται «Ευρώπη», είναι μια προσωπογραφία της Ευρώπης -μορφής της ελληνικής μυθολογίας από την οποία προήλθε η ονομασία της ηπείρου μας- στο υδατογράφημα και το ολόγραμμα.
Για την ανάπτυξη της σειράς «Ευρώπη» αξιοποιήθηκε η τεχνολογική πρόοδος η οποία σημειώθηκε στον τομέα της παραγωγής τραπεζογραμματίων κατά τη δεκαετία που μεσολάβησε από την εισαγωγή της πρώτης σειράς τραπεζογραμματίων. 
Χάρη στα εξελιγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας, τα τραπεζογραμμάτια είναι ακόμη ασφαλέστερα. Σήμερα παρουσιάστηκαν τρία νέα χαρακτηριστικά - το υδατογράφημα με προσωπογραφία, το ολόγραμμα με προσωπογραφία και ο αριθμός με βαθυπράσινο χρώμα.
Τα νέα τραπεζογραμμάτια αποτελούν εξέλιξη των προηγουμένων. Θα διατηρήσουν, δηλαδή, τα σχέδια της πρώτης σειράς με θέμα «Εποχές και ρυθμοί» και θα έχουν τα ίδια κυρίαρχα χρώματα. Θα έχουν όμως τροποποιηθεί προκειμένου να ενσωματώσουν τα ενισχυμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας.

Έτσι, θα διακρίνονται ευκολότερα από τα τραπεζογραμμάτια της πρώτης σειράς. Τα τραπεζογραμμάτια της σειράς «Ευρώπη» θα έχουν τις ίδιες ονομαστικές αξίες με τα προηγούμενα (δηλαδή, 5, 10, 20, 50, 100, 200 και 500 ευρώ) και θα τεθούν σε κυκλοφορία με αύξουσα σειρά. Επομένως, μετά το τραπεζογραμμάτιο των 5 ευρώ θα ακολουθήσει το νέο τραπεζογραμμάτιο των 10 ευρώ.
 
newsit.gr