Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Η ψήφιση των μέτρων και η ένταση εντός και εκτός Βουλής κυριαρχούν στα διεθνή μέσα

Αθήνα
Τον γύρο του κόσμου κάνουν και πάλι οι εξελίξεις στην Ελλάδα, με την θυελλώδη συνεδρίαση της Βουλής, την ψήφιση του νέου πακέτου μέτρων, τις διαδηλώσεις και τα επεισόδια να τραβούν το ενδιαφέρον των ξένων μέσων ενημέρωσης.

«Η ελληνική Βουλή ψήφισε με ισχνή πλειοψηφία τα μέτρα λιτότητας παρά τις βίαιες διαδηλώσεις» γράφει το BBC, τονίζοντας ότι το νέο πακέτο περιλαμβάνει αυξήσεις στους φόρους και μειώσεις στις συντάξεις. Αναφέρεται επίσης, στο προειδοποιητικό μήνυμα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά πριν την ψηφοφορία, ότι χωρίς αυτό το πακέτο διάσωσης η χώρα θα μείνει χωρίς χρήματα και θα οδηγηθεί στην καταστροφή.

Το CNN αναφέρεται στην ψήφιση των νέων μέτρων λιτότητας, αλλά και στα επεισόδια που σημειώθηκαν έξω από τη Βουλή. Οι περικοπές εγκρίθηκαν εν μέσω οργής των Ελλήνων για τις επιπτώσεις από τη συνεχή λιτότητας με την ανεργία να ξεπερνά το 25% και την Ελλάδα να βρίσκεται στον πέμπτο χρόνο ύφεσης, επισημαίνει το δίκτυο.

Η ψήφιση του πακέτου ήταν το δεύτερο βήμα που έγινε για την εκταμίευση της δόσης: το τρίτο θα πρέπει να γίνει την Κυριακή με την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2013, σημειώνει το δίκτυο.

«Θυμός στην Αθήνα καθώς τα μέτρα λιτότητας ψηφίστηκαν» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Guardian, που αναφέρεται στα επεισόδια έξω από τη Βουλή. «Μετά από τέσσερις μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων και έντονων αντιπαραθέσεων, το ελληνικό κοινοβούλιο τελικά ανακοίνωσε ότι πέρασε το πιο σκληρό πακέτο μέτρων λιτότητας που είναι απαραίτητο για την παραμονή της πιο αδύναμης οικονομίας στην Ευρώπη» γράφει η εφημερίδα.

Κάνει λόγο, επίσης, για την «πιο ηλεκτρισμένη ψηφοφορία που έχει γίνει στην ιστορία της τριετούς οικονομικής κρίσης που βιώνει η Ελλάδα».

«Με 153 ψήφους συντηρητικοί και σοσιαλιστές είπαν ναι στα μέτρα λιτότητας» γράφει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, η οποία αναφέρεται στην 48ωρη απεργία των συνδικάτων, στις διαδηλώσεις, αλλά και στις βόμβες μολότοφ έξω από τη Βουλή. Στην ιστοσελίδα της εφημερίδας, μάλιστα, υπάρχει και βίντεο από τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο Σύνταγμα.

«Εν τέλει τα μέτρα λιτότητας που επιθυμούσε η τρόικα πέρασαν» γράφει το ιταλικό πρακτορείο Ansa, κάνοντας λόγο για πολεμικό κλίμα έξω από τη Βουλή μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών. «Η Βουλή άνοιξε το δρόμο για μια καινούργια σειρά μέτρων με δάκρυα και αίμα για τους Έλληνες που θεωρούνται απαραίτητα για να σωθεί η χώρα από τη χρεοκοπία» γράφει το πρακτορείο.

«Η Βουλή αποφασίζει νέο πρόγραμμα περικοπών», είναι ο τίτλος στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, που σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα έκανε ένα αποφασιστικό βήμα προς μια νέα βοήθεια δισεκατομμυρίων των διεθνών πιστωτών. Στη σκιά οργισμένων μαζικών διαδηλώσεων, το κοινοβούλιο ενέκρινε με οριακή πλειοψηφία το νέο πρόγραμμα περικοπών και μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης».

To περιοδικό Stern σημειώνει στην ιστοσελίδα του: «Μειώσεις συντάξεων, μείωση κοινωνικών παροχών, φορολογικές αυξήσεις – το ελληνικό κοινοβούλιο υιοθέτησε το διαφιλονικούμενο πρόγραμμα περικοπών. Ο κίνδυνος χρεοκοπίας έχει καταρχήν αποσοβηθεί».

Αργά τη νύχτα της Τετάρτης το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε το σκλητό πακέτο μέτρων λιτότητας, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Spiegel. Η ψήφιση συνοδεύτηκε από οργισμένες διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας με συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών, προσθέτει το περιοδικό.

Η γερμανική έκδοση των Financial Times αναφέρει: «Η υπερχρεωμένη Ελλάδα υιοθέτησε αργά χθες το βράδυ το διαφιλονικούμενο πρόγραμμα περικοπών. Κατά την ψηφοφορία στη βουλή, η κυβέρνηση απέσπασε την απαιτούμενη πλειοψηφία, εκπληρώνοντας έτσι έναν όρο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης».

Η γαλλική Le Monde αναφέρει ότι η ελληνική Βουλή υιοθέτησε το πακέτο των νέων μέτρων λιτότητας. «Έπειτα από μία προσωρινή διακοπή, η συζήτηση στο ελληνικό κοινοβούλιο για τα νέα μέτρα λιτότητας στέφθηκε με επιτυχία. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης οι βουλευτές επικύρωσαν το νέο πακέτο που απαιτούν οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας», σημειώνει η Monde.

Το γαλλικό δίκτυο France 24 κάνει λόγο για χάος έξω αλλά και μέσα στο κοινοβούλιο, αναφερόμενο τόσο στα επεισόδια, όσο και στη θυελλώδη συνεδρίαση στη Βουλη. «Μεγαλύτερο χάος επικράτησε μέσα στην αίθουσα, καθώς η διαδικασία διεκόπη προσωρινά όταν οι υπάλληλοι της Βουλής έκαναν απεργία για να διαμαρτυρηθούν σε ρύθμιση που περικόβει τους μισθούς τους» γράφει το γαλλικό δίκτυο.

Κική Μαργαρίτη
Newsroom ΔΟΛ