Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ ΤΗΣ NEAΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΛΕΥΤΕΡΗ ΑΥΓΕΝΑΚΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, 4-10 ΜΑΪΟΥ



Ο Υπεύθυνος του Τομέα Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων της Νέας Δημοκρατίας κ. Λευτέρης Αυγενάκης, σχετικά με την Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας αφιερωμένη στα Παιδιά, 4-10 Μαΐου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Δυστυχώς, καθημερινά, περισσότερα από 500 παιδιά σε όλο τον κόσμο χάνουν την ζωή τους στους δρόμους και χιλιάδες άλλα τραυματίζονται. Τη δεκαετία 1996-2007, 22.104 παιδιά μέχρι 14 ετών έχασαν την ζωή τους στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 600 από αυτά στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες με τη χειρότερη θέση στην οδική ασφάλεια των παιδιών και στην πρώτη θέση για τα έτη 2010-2012, σε θανάτους παιδιών που επέβαιναν σε αυτοκίνητα αναλογικά με τον πληθυσμό της, με ποσοστό υπερδιπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου!
Αυτές οι θλιβερές πρωτιές της χώρας μας, πρέπει επιτέλους να μας ευαισθητοποιήσουν. Όχι μόνο τις μέρες αυτές, ενόψει της Παγκόσμιας Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ που είναι αφιερωμένη στα παιδιά.
Οφείλουμε να οικοδομήσουμε τους δύο βασικούς πυλώνες που μπορούν να συμβάλλουν στην οδική ασφάλεια γενικότερα και την οδική ασφάλεια των παιδιών ειδικότερα.
Οφείλουμε να επενδύσουμε στις σύγχρονες, ασφαλείς, ήπιας κυκλοφορίας και φιλικές για τα παιδιά συγκοινωνιακές υποδομές αφενός, και στην πλατιά ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών, αφετέρου.
Δεν υπάρχει πιο επώδυνο κοινωνικό “σκάνδαλο” από το θάνατο ή τον τραυματισμό παιδιών σε τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα.
Δεν επιτρέπεται μπροστά σε αυτό το σκάνδαλο να μένει κανείς θεατής»