Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Αυξάνονται τα προνόμια των βουλευτών: 36.000 ευρώ για τα διόδιά τους!

ImageHandler (31)
Δεν έχουν τέλος τα προκλητικά προνόμια που εξακολουθούν να απολαμβάνουν οι έλληνες βουλευτές και μάλιστα εν μέσω οξύτατης οικονομικής κρίσης.
Την ώρα που η κυβέρνηση αναζητά πόρους για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις βάζοντας χέρι στα ταμειακά διαθέσιμα Δήμων, Περιφερειών, νοσοκομείων και πανεπιστημίων, η Βουλή εκταμιεύει 36.000 ευρώ για να πληρωθούν τα διόδια βουλευτών επαρχίας!

Το ποσό δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο καθώς αφορά το σύνολο του 2015, η πράξη όμως αποτελεί μείζον ζήτημα ηθικής καθώς την ίδια ώρα υπάρχουν πολίτες που αδυνατούν να πληρώσουν ακόμα και εισιτήριο αστικού λεωφορείου.
Πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι η συγκεκριμένη παροχή δεν αποφασίστηκε από την παρούσα Βουλή αλλά από την προηγούμενη όταν επι Προεδρίας Ευάγγελου Μεϊμαράκη βουλευτές όλων σχεδόν των κομμάτων έθεσαν το ζήτημα των διοδίων. Πρόκειται δηλαδή για ένα προνόμιο που «γεννήθηκε» στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης από εκείνους που την ίδια ώρα ψήφιζαν περικοπές μισθών και συντάξεων των υπολοίπων πολιτών.
Η απόφαση των αρμόδιων υπηρεσιών της Βουλής να εκταμιεύσουν το συγκεκριμένο ποσό επαναφέρει στην επικαιρότητα δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» πρίν από λίγες εβδομάδες με τίτλο «7+1 κινήσεις για να εξοικονομήσει η κυβέρνηση 30 εκατ. ευρώ».
Το δημοσίευμα παρουσίασε επτά απλές κινήσεις με τις οποίες μπορούν να εξοικονομηθούν τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ και να ενισχυθούν τα κονδύλια για τα επιδόματα σίτισης και στέγασης των χιλιάδων συμπολιτών που διαβιούν κάτω από τα όρια της φτώχιας. Είναι άλλωστε γεγονός ότι τα πέντε τελευταία χρόνια της αδυσώπητης κρίσης το εισόδημα του μέσου νοικοκυριού έχει μειωθεί τουλάχιστον στο μισό. Το σύνολο της κοινωνίας έχει υποστεί αιματηρές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις ή έχει βγει στην αμείλικτη ζώνη της ανεργίας. Η μόνη «νησίδα» που παρέμεινε σχεδόν ανέγγιχτη είναι αυτή της Βουλής καθώς οι βουλευτές που ψήφιζαν μέτρα οριζόντιας περιστολής των εισοδημάτων των πολιτών, διατηρούσαν για τους εαυτούς τους τα «χρυσά» προνόμια. Υπο αυτά τα δεδομένα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αλλά και η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου παράλληλα με τον αγώνα που δίνουν για την πάταξη της φοροδιαφυγής και το «τσάκισμα» της διαπλοκής έχουν την ευκαιρία να αποκαταστήσουν μια κατάφορη ανισότητα δεκαετιών που εμποδίζει την αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης πολιτικών και κοινωνίας.
Κατάργηση του Αφορολόγητου βουλευτών: 11, 7 εκατ. ευρώ
Η κατάργηση του προκλητικού αφορολόγητου που απολαμβάνουν οι βουλευτές σε ποσοστό 65% έως 75% των εισοδημάτων τους δεν αποτελεί ζήτημα δημοσιονομικού κέρδους αλλά πρωτίστως φορολογικής δικαιοσύνης. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις επέβαλαν φορολογία για μισθωτούς και συνταξιούχους από το πρώτο ευρώ και την ίδια ώρα – όπως προκύπτει από τις δηλώσεις «πόθεν εσχες» – οι βουλευτές απολαμβάνουν φορολογική ασυλία. Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών «ακόμα και σήμερα από τα περίπου 100.000 ευρώ βουλευτικών εισοδημάτων, τα 30.000 ευρώ φορολογούνται με κλίμακα και τα υπόλοιπα τα λαμβάνουν “μαύρα”». Κατά μέσο όρο κάθε βουλευτής λαμβάνει το χρόνο περίπου 93.000 ευρώ από βουλευτική αποζημίωση, αποζημίωση για συμμετοχή σε κοινοβουλευτικές επιτροπές και διάφορα «χρυσά» επιδόματα. Για το συγκεκριμένο ποσό πληρώνει φόρο περίπου 5.500 ευρώ όσο δηλαδή και ένας μισθωτός ή συνταξιούχος με ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ. Στην περίπτωση που εφαρμοζόταν ο νόμος, ο ίδιος βουλευτής θα έπρεπε να καταβάλει 39.000 ευρώ!
Με άλλα λόγια το Δημόσιο εισπράττει σήμερα περίπου 1.650.000 ευρώ από την φορολόγηση των 300 εθνοπατέρων ενώ θα μπορούσε να εισπράξει 11.700.000 ευρώ.
Κατάργηση αποζημίωσης για την συμμετοχή σε κοινοβουλευτικές επιτροπές και στα θερινά τμήματα 1,4 εκατ. ευρώ
Κάθε βουλευτής λαμβάνει 75 ευρώ για την συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να προσθέσει τουλάχιστον 1.000 ευρώ το μήνα ως έξτρα εισόδημα στα 5.705,6 ευρώ που λαμβάνει ως βασική βουλευτική αποζημίωση. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης άνοιξε και πάλι η συζήτηση για το αν θα πρέπει να καταργηθεί η παροχή καθώς η συμμετοχή στις επιτροπές εντάσσεται στις βασικές υποχρεώσεις των βουλευτών και δεν υπάρχει λόγος να πληρώνονται επιπρόσθετα γι αυτές. Σύμφωνα με πληροφορίες στις προθέσεις της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου είναι η κατάργησή του. Εάν υλοποιηθεί τότε θα εξοικονομηθούν 1.421.000 ευρώ
Επίδομα οργάνωσης γραφείου 6,4 εκατ. ευρώ
Η συγκεκριμένη παροχή σε χρήμα αποτελεί ένα ακόμα από τα χρυσά προνόμια των βουλευτών. Ανάλογα με την εκλογική περιφέρεια του κάθε ένα, το ποσό που λαμβάνει στο χέρι κυμαίνεται από 738,88 ευρώ εως 923,74 ευρώ. Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 6.411.000 ευρώ. Ωστόσο, θα μπορούσε να καταργηθεί καθώς η Βουλή μισθώνει ακίνητα, περιφερειακά του κεντρικού Μεγάρου και παρέχει γραφεία στους βουλευτές.
Μισθώματα ακινήτων 3,8 ευρώ
Εάν προτιμηθεί η διατήρηση του επιδόματος οργάνωσης γραφείου τότε πρέπει να σταματήσει η δωρεάν διάθεση γραφείων και άρα η μίσθωση ακινήτων. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό η Βουλή δίνει 3.800.000 ευρώ για την ενοικίαση κτηρίων. Εάν σε αυτό προστεθούν και και τα λειτουργικά έξοδα, λογαριασμοί, κόστος συντήρησης κ.α. τότε το ποσό εκτοξεύεται σε διψήφια νούμερα.
Βουλευτικά ΙΧ 3.270.000 ευρώ
Το θέμα της κατάργησης των βουλευτικών αυτοκινήτων το έχει «ανοίξει» ήδη ο πρωθυπουργός. Υπο αυτά τα δεδομένα η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου αναζητά τρόπους για την βέλτιστη λύση που θα επιφέρει σημαντικό δημοσιονομικό όφελος χωρίς να στερηθεί ένα πολύτιμο εργαλείο για όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη.
20% μείωση στα έξοδα κίνησης βουλευτών 273 χιλ. ευρώ.

Ένα ακόμα επίδομα που λαμβάνουν στο χέρι οι βουλευτές είναι τα έξοδα κίνησης. Οι έλληνες φορολογούμενοι δηλαδή τους πληρώνουν την βενζίνη. Οι ίδιοι μάλιστα έχουν απαιτήσει να απολαμβάνουν δωρεάν διελεύσεις από τα διόδια. Το κόστος ωστόσο δεν έχει ακόμα αποτιμηθεί. Πάντως το επίδομα κίνησης κυμαίνεται από 291 ευρώ εως 648 ευρώ ανάλογα με την χιλιομετρική απόσταση της εκλογικής περιφέρειας. Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 1.365.000 ευρώ. Θα μπορούσε όμως να επέλθει μια μείωση τουλάχιστον 20% και να εξοικονομηθούν 273.000 ευρώ.
Ταχυδρομική ατέλεια 3,2 εκατ. ευρώ
Επιπροσθέτως, ο κάθε βουλευτής λαμβάνει 909,31 ευρώ το μήνα για έξοδα ταχυδρομείου! Η παροχή αποτελεί Συνταγματική ατέλεια και η κατάργησή της απαιτεί αλλαγή του συντάγματος. Ωστόσο θα μπορούσε για αρχή να περιοριστεί σημαντικά και στην συνέχεια να καταργηθεί πλήρως καθώς η τεχνολογία και τα emails δίνουν την δυνατότητα αμεσότερης και δωρεάν επικοινωνίας.
Μείωση μετακλητών 2,6 εκατ. ευρώ
Σύμφωνα με το νέο οργανόγραμμα της Βουλής ο αριθμός των μετακλητών ανέρχεται περίπου σε 217 άτομα. Πρόκειται για υπάλληλους – πέραν αυτών που είναι μόνιμοι εργαζόμενοι στο κοινοβούλιο – που επιλέγονται από τον Πρόεδρο και τους αντιπρόεδρους του κοινοβουλίου, τις Κοινοβουλευτικές ομάδες αλλά και τους πρώην πρωθυπουργούς, Προέδρους και αντιπροέδρους για να εργάζονται στα γραφεία τους και να πληρώνονται από τα ταμεία της Βουλής. Αν υπολογίσουμε ότι ο μισθός τους κυμαίνεται μεταξύ 1.800 και 2.200 ευρώ το μήνα μικτά τότε το συνολικό ετήσιο κόστος ανέρχεται σε 5.208.000 ευρώ. Θα μπορούσε ο αριθμός αυτός να μειωθεί τουλάχιστον στο μισό και να εξοικονομηθούν 2,6 εκατ. ευρώ. Μόνο οι πρώην πρωθυπουργοί και πρώην πρόεδροι της Βουλής μπορούν να απασχολούν 81 μετακλητούς υπαλλήλους(!).

arouraios.gr