Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Θλιβερή εικόνα στην Βουλή! - Τρίωρο μπάχαλο με φωνές και σκόπιμες καθυστερήσεις - Απορρίφθηκαν μετά από ονομαστική ψηφοφορία οι αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για αντισυνταγματικότητα

Αυτό που γίνεται στην Βουλή τις τελευταίες 3 ώρες πραγματικά δεν περιγράφεται. Από τις 10.00 το πρωί που ήταν να ξεκινήσει η συζήτηση που θα οδηγούσε στην ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα του Μνημονίου 3.

Όμως, ακόμα και τώρα, τρείς ώρες μετά τα κόμματα της αντιπολίτευσης που διαμαρτυρήθηκαν ότι δεν είναι αρκετός ο χρόνος για να τοποθετηθούν αφού το πολυνομοσχέδιο πηγαίνει στην Βουλή με την διαδικασία του κατεπείγοντος δεν επιτρέπουν να ξεκινήσει η διαδικασία!

Στην αρχή, οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης διαμαρτυρήθηκαν για την πίεση χρόνου και για το γεγονός ότι δεν θα μπορέσουν όλοι να μιλήσουν.

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου και των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς έθεσαν θέμα αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου.

Τότε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έκανε ψηφοφορία δια απλής εγέρσεως. Όμως, αμφισβητήθηκε έντονα η καταμέτρηση που έγινε και τότε ακολούθησε την λύση της ονομαστικής ψηφοφορίας!

Η συνεδρίαση διεκόπη για περίπου μια ώρα και ξανάρχισε λίγο μετά τις 12.20.

Από την στιγμή της διακοπής έγινε ένας αγώνας δρόμου για να συγκεντρωθούν οι βουλευτές αφού η Βουλή ήταν μισοάδεια! Μέχρι και ο πρωθυπουργός Άντώνης Σαμαράς μπήκε ασθμαίνων στην Βουλή όταν ενημερώθηκε για την εμπλοκή!

Όμως, από την ώρα που ξεκίνησε εκ νεου η διαδικασία άρχισαν και πάλι οι αντιπαραθέσεις!
Κατ' αρχήν η κα Ζωη Κωνσταντοπούλου που νωρίτερα είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία φάνηκε να την παίρνει πίσω.




Στην συνέχεια πήρε τον λόγο ο κ. Τσίπρας, αμέσως μετά ο κ. Καμμένος, πίσω τους φώναζαν διάφοροι βουλευτές, μετά τους απάντησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στην συνέχεια πήρε τον λόγο ο κ. Τσούκαλης από την ΔΗΜΑΡ και τελικά μίλησε και ο Μανώλης Γλέζος.

Όταν στις 13.00 ο Πρόεδρος της Βουλής ζήτησε να γίνει ψηφολέκτης η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα, εκείνη αρνήθηκε...

Τελικά η ονομαστική ψηφοφορία έγινε και οι αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περι αντισυνταγματικότητας της διαδικασίας απορρίφθηκαν με 170 ΟΧΙ, 47 ΝΑΙ επι 217 ΨΗΦΙΣΑΝΤΩΝ

Νωρίτερα ο κ. Μεϊμαράκης προανήγγειλε ελαστική εφαρμογή των προβλεπομένων ως προς το χρόνο λήξης της συζήτησης (σ.σ. προβλέπεται δεκάωρη συζήτηση στη διαδικασία του κατεπείγοντος).

Είπε ότι η διαδικασία του κατεπείγοντος είναι μια διαδικασία που δεν ευχαριστεί τη Βουλή, ούτε και την κυβέρνηση, και που δεν τιμά εκείνους που κάνουν κατάχρησή της. Επικαλέστηκε, όμως, την αιτιολογία της κυβέρνησης ότι υπάρχουν έκτακτες περιστάσεις.

Σχολιάζοντας τις φραστικές επιθέσεις από τα βουλευτικά έδρανα, δήλωσε ότι το προεδρείο δεν εκβιάζεται από τις φωνές.

Στην έναρξη της συζήτησης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης χαρακτήρισε όνειδος τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς χαρακτήρισε κατάπτυστο το νομοσχέδιο.

«Η κυβέρνηση και κάθε βουλευτής που θα ψηφίσει παίρνει την πολιτική ευθύνη για την καταστροφή του λαού- και γι’ αυτό καλούμε τον λαό σε διαρκή ανυπακοή», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, προσθέτοντας ότι «ρημάζει ο τόπος, με ένα ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε».
newsit.gr