Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012


Μέχρι σήμερα η βασική «δεξαμενή» για τη μισθοδοσία των δημοτικών υπαλλήλων και τα λειτουργικά έξοδα δήμων και περιφερειών είναι οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ), οι οποίοι λόγω των μνημονίων μειώθηκαν δραματικά, με αποτέλεσμα οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες να αντιδρούν έντονα. Οι μεν πρώτοι διότι έτσι θα βάλουν λουκέτο στους δήμους και στις κοινωνικές δομές τους, που σε πολλές περιπτώσεις θα επιβαρύνουν την τσέπη των πολιτών, οι δε άλλοι διότι η ανάπτυξη θα είναι... όνειρο θερινής νυχτός.
Όλα αυτά μέχρι σήμερα. Διότι από τούδε και στο εξής, δήμαρχοι και περιφερειάρχες, με κοινή δήλωση των Οργάνων τους, ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ, ξεχνώντας την επιβάρυνση του πολίτη και τη στασιμότητα σε έργα ανάπτυξης που επιφέρουν οι μειωμένοι ΚΑΠ, ζητούν από την κυβέρνηση να παρακρατηθεί η εξοικονόμηση πόρων που θα γίνει από τη μείωση των αντιμισθιών τους από τους ήδη μειωμένους ΚΑΠ (διαβάστε εδώ τι προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο 2013-2016 για τη μείωση στις αντιμισθίες των αιρετών).
Μάλιστα, όπως σημειώνουν ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ, στην κοινή τους δήλωση, και με αφορμή τη νέα μείωση στους μετακλητούς υπαλλήλους σε δήμους και περιφέρειες, «οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες και όχι την εξοικονόμηση πόρων (σ.σ. υπολογίζονται στα 5 εκατ. ευρώ). Σε μια τέτοια κρίσιμη περίοδο που διέρχεται η χώρα, οι λογικές αυτές μας βρίσκουν τελείως αντίθετους».
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως δεν πάει καιρός που ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ διαμαρτυρήθηκε έντονα, με επιστολή του στον υπουργό Εσωτερικών, για την επιπλέον επιβάρυνση των δήμων και με τη μισθοδοσία των υπαλλήλων ΚΕΠ, τονίζοντάς του πως «σε μια χρονική στιγμή που πολλοί δήμοι εναγωνίως προσπαθούν να καλύψουν τη μισθοδοσία και τις λειτουργικές τους δαπάνες, παρόμοιες ενέργειες έρχονται να επιβαρύνουν επιπλέον οικονομικά τους δήμους που ήδη βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο». Όπως επίσης δεν πάει καιρός και από την ενημερωτική καμπάνια της ΚΕΔΕ για τον κίνδυνο λουκέτου στις κοινωνικές δομές εξαιτίας των μειωμένων ΚΑΠ.
Να σημειωθεί πως ήδη ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, περιφερειάρχης Αττικής έχει στείλει ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον πως με το Μεσοπρόθεσμο και τις ρυθμίσεις που προβλέπονται για τους αιρετούς και το προσωπικό, πέραν του ότι απέχει παρασάγγας από ό,τι τους έλεγε προεκλογικά, θέλει να επιστρέψει την Αυτοδιοίκηση στο παρελθόν και στους διορισμένους περιφερειάρχες.
Η ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΠΕ - ΚΕΔΕ
Η προβλεπόμενη εξοικονόμηση πόρων από όλες τις μειώσεις και περικοπές στις αντιμισθίες των αιρετών (Περιφερειαρχών, Δημάρχων, Αντιπεριφερειαρχών, Αντιδημάρχων, Προέδρων Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβουλίων και Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης) και την κατάργηση των μετακλητών υπαλλήλων είναι περίπου 5 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών. Η ΕΝΠΕ και η ΚΕΔΕ αντιπροτείνουν την αφαίρεση του ισόποσου από τους ΚΑΠ του εκάστοτε έτους, προκειμένου να μπορέσουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες να συνεχίσουν εύρυθμα τη λειτουργία τους.
Η Αυτοδιοίκηση έχει συνεισφέρει όσο κανένας άλλος φορέας της Κεντρικής και Γενικής Κυβέρνησης στη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας. Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες και όχι την εξοικονόμηση πόρων. Σε μια τέτοια κρίσιμη περίοδο που διέρχεται η χώρα, οι λογικές αυτές μας βρίσκουν τελείως αντίθετους.

aftodioikisi.gr