Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Άρωμα Ελλάδας στη βουλή των ΗΠΑ - Ποιοι ελληνοαμερικανοί εκλέγονται


Ακόμη ένα άτομο ελληνικής καταγωγής κέρδισε στις χθεσινές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται για τη Δημοκρατική Ντίνα Τάιτους, η οποία επιστρέφει στη Βουλή των Αντιπροσώπων μετά από διετή απουσία, εκπροσωπώντας την 1η περιφέρεια της Νεβάδα που συγκαταλέγεται και περιοχή του Λας Βέγκας.
Οι άλλοι ομογενείς που επανεκλέγονται στη Βουλή είναι ο Δημοκρατικός Τζον Σαρμπάνης από το Μέριλαντ και ο Ρεπουμπλικάνος Γκας Μπιλιράκης από την Φλόριντα, καθώς επίσης και η Δημοκρατική Νίκη Τσόνγκα από τη Μασαχουσέτη, σύζυγος του αείμνηστου γερουσιαστή και υποψηφίου για την προεδρία των ΗΠΑ, Πολ Τσόνγκα.

Τη μάχη για μια θέση στη Γερουσία, με καταγραμμένο το 92% των ψήφων, χάνει στην πολιτεία Νεβάδα η Δημοκρατική Σέλι Μπέρκλεϊ (ελληνοεβραϊκής καταγωγής από τη Θεσσαλονίκη). Η Μπέρκλεΐ, που είναι σήμερα βουλευτής, χάνει με λιγότερους από 9 χιλιάδες ψήφους και με ποσοστό μόνο 1%, κάτι που μπορεί να ανατραπεί μέχρι το τέλος. Χωρίς την εκλογή της, δεν θα υπάρχει πλέον κανένα άτομο ελληνικής καταγωγής στη Γερουσία από την αρχή της επόμενης χρονιάς, αφού η Ρεπουμπλικανή Ολυμπία Σνόου δεν έθεσε ξανά υποψηφιότητα.

Στις χθεσινές εκλογικές αναμετρήσεις δεν κατάφεραν επίσης να κερδίσουν οι ομογενείς υποψήφιοι για τη Βουλή, Τζον Αρβανίτης (Δημοκρατικός από το Νιου Τζέρσεϊ) και Τζέιμς Κάργας (Δημοκρατικός από το Τέξας).

Στη Νέα Υόρκη επανεκλέγεται η Δημοκρατική βουλευτής, Κάρολιν Μαλόνι (συμπρόεδρος του "Ελληνικού Συνδέσμου" στη Βουλή). Στη Γερουσία επανεκλέγεται ο γνωστός υπερασπιστής των ελληνικών θέσεων στην Ουάσιγκτον, Δημοκρατικός Ρόμπερτ Μενέντεζ από το Νιου Τζέρσεϊ.

Σε πολιτειακό επίπεδο, επανεκλέγονται τέσσερις ομογενείς στη Νέα Υόρκη. Συγκεκριμένα, στην πολιτειακή Γερουσία ο Δημοκρατικός Μιχάλης Γιάνναρης και ο Ρεπουμπλικάνος Ντιν Σκέλος, ενώ στην πολιτειακή Βουλή η Δημοκρατική Αραβέλλα Σιμωτά και η Ρεπουμπλικανή Νικόλ Μαλλιωτάκη.