Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Παπανδρέου: Επιδιώκουμε οριστική λύση στο πρόβλημα - «Κούρεμα» από 30 έως...70%

«Επιδιώκουμε οριστική λύση για το πρόβλημα της ευρωζώνης», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Ε.Ε Χέρμαν βαν Ρομπάι, ενώ εντείνονται οι διαβουλεύσεις προκειμένου να βρεθεί λύση στην κρίση χρέους, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου.

Στις δηλώσεις του ο κ. Παπανδρέου ανέφερε: «Ενώνω τη φωνή μου στις 96 προσωπικότητες που ζητούν βαθύτερη και ισχυρότερη Ευρώπη» και .υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), καθώς και του τραπεζικού συστήματος ενόψει των αποφάσεων για την Ελλάδα, οι οποίες, όπως χαρακτηριστικά είπε, θα ληφθούν «με βάση τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου».
Επίσης, επανέλαβε ότι για την Ελλάδα η κρίση μπορεί να γίνει ευκαιρία με «αλλαγές προς το συμφέρον του ελληνικού λαού», με βιώσιμη ανάπτυξη και επενδύσεις.
Να σημειωθεί ότι για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, καθώς και τα σχέδια για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών,
συναντώνται την Παρασκευή στο Παρίσι ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Μπαρόζο και ο Γάλλος πρόεδρο κ.Σαρκοζί. Στόχος, η εξεύρεση μιάς μόνιμης λύσης για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, η οποία και θα πρέπει να δοθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.
Μια τέτοια λύση, όσον αφορά την αντιμετώπιση του «ελληνικού προβλήματος» είναι το «κούρεμα» του χρέους για το οποίο μέχρι στιγμής διαφωνούν Γερμανία και Γαλλία, καθώς η πρώτη ζητά να είναι της τάξης του 50% και η Γαλλία, το πολύ του 35%, επικαλούμενη τις ζημιές που θα προκαλέσει στο τραπεζικό της σύστημα. Σήμερα ένα τελευταίο «σενάριο» που κυκλοφορεί, είναι η Γαλλία να αποδεχθεί «κούρεμα» ύψους 40% ή ίσως και υψηλότερο του ελληνικού χρέους και η Γερμανία να κάνει πίσω στο ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν κεφάλαια του EFSF για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, αλλά υπό όρους.
Στο μεταξύ, οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας UBS προτείνουν σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 70%, το αργότερο μέχρι το Μάρτιο του 2012, τονίζοντας πως η Ελλάδα έχει ουσιαστικά χρεοκοπήσει και δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το χρέος της.«Κατά συνέπεια το ύψος του 'κουρέματος' στο ελληνικό χρέος πρέπει να αγγίξει το 70%. Δηλαδή από το ελληνικό χρέος που ξεπερνάει τα 300 δισ. ευρώ οι επενδυτές πρέπει να υπολογίζουν πως θα χάσουν πάνω από 200 δισ. ευρώ», τονίζουν.
Προσθέτουν ότι αυτό «δεν θα ισχύσει ταυτόχρονα για όλους τους επενδυτές. Αλλά θα πρέπει να υπάρξει πρώτος γύρος για τους ιδιώτες πιστωτές και δεύτερος γύρος για τους θεσμικούς».
eklogika.gr