Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

«Πάγωμα» των κλαδικών συμβάσεων μέχρι το 2014, νέο «ψαλίδι» στους μισθούς των ΔΕΚΟ

Μέχρι το 2014, δηλαδή για δύο ακόμη χρόνια από ότι είχε αρχικά ανακοινωθεί, «παγώνουν» οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας. Επίσης βγαίνουν από το ενιαίο μισθολόγιο οι ΔΕΚΟ και στις αποδοχές των εργαζομένων τους, μπαίνει «ψαλίδι» 65% έναντι των μισθών του 2009. Τέλος, κατατίθενται ρυθμίσεις για την καταβολή της εισφοράς αλληλεγγύης, τους τρίτεκνους- πολύτεκνους και για τον διαχωρισμό παλαιών και νεοπροσλαμβανόμενων στο Δημόσιο. Τις τροπολογίες αυτές ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στη βουλή, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη.
Πάντως η επέκταση του χρόνου αναστολής των κλαδικών συμβάσεων εκ μέρους της κυβέρνησης, ως προαπαιτούμενο από την τρόικα για την έγκριση της 6ης δόσης, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τα πράγματα στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Η κυβέρνηση αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπη με πολλούς βουλευτές της. Ήδη η κ. Κατσέλη δήλωσε ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει το σχετικό άρθρο 37, εάν δεν αλλάξει επι το θετικότερον και τώρα επεκτείνεται.
Πιθανόν όμως, την ψήφο της κ. Κατσέλη και άλλων διαφωνούντων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να αναπληρώσει η ψήφος των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμμαχίας, σύμφωνα με δηλώσεις της προέδρου της κ. Μπακογιάννη.
Αναλυτικότερα:
Κλαδικές συμβάσεις
«H αναστολή των κλαδικών συμβάσεων επεκτείνεται χρονικά για όσο καιρό ισχύει το πρόγραμμα στήριξης, δηλαδή τουλάχιστον έως το 2014, αντί για τα δύο έτη που αρχικά προβλεπόταν στο νομοσχέδιο», ήταν η ανακοίνωση που έκανε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος καταθέτοντας και άλλες τροπολογίες. Επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης της συλλογικής σύμβασης, αλλά ξεκαθάρισε ότι προϋπόθεση για την καταβολή της 6ης δόσης αποτελεί η υπερψήφιση του άρθρου 37, που αφορά το πάγωμα των κλαδικών συμβάσεων.
Επίσης, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης αναφερόμενος στο άρθρο 37 και τα εργασιακά ανέφερε στη βουλή, ότι δεν καταργούνται οι κλαδικές συμβάσεις αλλά αναστέλλεται η επέκτασή τους και ενισχύονται οι επιχειρησιακές, γιατί, όπως είπε, «στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι χειρότερα από αυτό που θεσμοθετούμε. Στην πραγματικότητα είναι ατομικές συμβάσεις». Μάλιστα, εξαπέλυσε επίθεση κατά των συνδικαλιστικών οργανώσεων με αφορμή τη θέση τους για μη μείωση μισθών και συντάξεων: «Μας λένε ΓΣΕΒΕ και ΕΣΕΕ να μην μειώσουμε μισθούς και συντάξεις. Ως προς τους μισθούς αν μπορούν ας δώσουν αυξήσεις. Δεν τους το απαγορεύουμε. Ως προς τις συντάξεις όταν οι 4 στους 10 δεν πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές πως δεν θα μειώνονται οι συντάξεις» είπε χαρακτηριστικά.
Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο ψήφισης του άρθρου 37 του πολυνομοσχεδίου η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, σε συνέντευξή της στο «Βήμα 99,5», σημειώνοντας ότι θα τοποθετηθεί όταν δει ποια θα είναι η τελική μορφή του άρθρου. «Δεν λέω εξαρχής όχι, για έναν απλό λόγο: δεν ζω στο Παρίσι. Έχω απόλυτη αίσθηση τι γίνεται σήμερα», τόνισε.

Τροπολογία για τις ΔΕΚΟ
Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι για τις εισηγμένες ΔΕΚΟ που ανήκουν κατά πλειοψηφία στο Δημόσιο, το οποίο και ασκεί την διοίκηση, η μείωση των αμοιβών θα είναι στο 65% των αποδοχών της 31.12.2009.

Επίσης ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι καταθέτει μία σειρά τροπολογιών
- Η είσπραξη της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης θα γίνεται σταδιακά μέσω της παρακράτησης φόρου.

- Το Δημόσιο θα μπορεί να οργανώνει τον διεθνή διαγωνισμό για την παραχώρηση της άδειας του κρατικού λαχείου.

- Ρύθμιση σχετικά με τη διάκριση μεταξύ νεοπροσλαμβανομένων και των ήδη εργαζομένων στο δημόσιο, σε σχέση με το ενιαίο μισθολόγιο- βαθμολόγιο.

- Ρύθμιση με την οποία θεσπίζονται εισοδηματικά κριτήρια για την προνοιακή στήριξη τριτέκνων και πολυτέκνων.

eklogika.gr