Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Αλέξης Τσίπρας: Μοιραστείτε μαζί μου το βάρος της ευθύνης

Τσίπρας στη Βουλή: `Κάναμε λάθη αλλά αισθάνομαι περήφανος για τον αγώνα που δώσαμε - Δε θα τους κάνουμε τη χάρη να γίνουμε παρένθεση`Βρισκόμαστε στην ώρα της κρίσης και της ευθύνης, δήλωσε ο πρωθυπουργός θέτοντας στους βουλευτές τους το ερώτημα εάν πιστεύουν ότι είναι πραγματικός ή πλαστός ο εκβιασμός για τον οποίο γίνεται λόγος κατά την διαπραγμάτευση. Εάν θεωρούν ότι είναι πλαστός, ο Αλέξης Τσίπρας ζητά εναλλακτικές, εάν θεωρούν ότι είναι πραγματικός «τότε δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να μοιραστούμε μαζί το βάρος της ευθύνης». Δεν θα κάνουμε το χατίρι σε κανέναν, εντός και εκτός της χώρας, να γίνουμε μικρή παρένθεση μέσα στο χρόνο, υπογράμμισε.

 "Καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις με κριτήριο την ευθύνη που μας βαραίνει" είπε αρχικά ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην Βουλή. "Δώσαμε έναν σκληρό αγώνα που είχε λάθη και παραλείψεις, για τα οποία αναλαμβάνω πλήρως τις ευθύνες μου. Γι' αυτό τον αγώνα αισθάνομαι υπερήφανος", συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Και συνέχισε: "Παρόλα αυτά έχουμε αφήσει παρακαταθήκη αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας σε όλο τον κόσμο κι αυτή δεν σβήνει. Είμαι βεβαιος ότι αυτός ο αγώνας θα φέρει καρπούς. Πρέπει να επιστρέψει η Ευρώπη στις ιδρυτικές της αξίες. Αυτή η πολιτική σύγκρουση έχει και χαρακτηριστικά μάχης πολιτικής στην Ευρώπη. Πολλοί βρέθηκαν να υποστηρίζουν τον αγώνα μας.

Οι εκπρόσωποι του ευρωπαϊκού κόμματος που ανήκετε (σ.σ. απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας,. Ευάγγελο Μεϊμαράκη) ήταν αυτή που κατακεραύνωσε τον αγώνα του ελληνικού λαού για προκοπή. Ήταν αυτοί που μας έλεγαν έναν λαό τεμπέλη. Είναι μια μορφή αλληλεγγύσης τα δανεικά. Ωστόσο η καλύτερη στιγμή αλληλεγγύης ήταν όταν όλοι οι υπόλοιποι έδωσαν την ευκαιρία στη Γερμανία την ύψιστη αλληλεγγύη της διαγραφής του χρέους, βγαίνοντας λεηλατημένη από δύο παγκοσμίους πολέμους".
"Δεν πεόκειται να κάνουμε απίσω από την δέσμευσή μας να αγωνιστούμε μέχρι τέλους για το δίκαιο του λαού" συνέχισε ο πρωθυπουργός και τόνισε: "Ούτε θα κάνουμε το χατήρι σε κανέναν από τουα τνιπάλους μας, που από την πρώτη στιγμή ήθελαν να είμαστε μια μικρή παρένθεση στον χώρο. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να είμαστε μια μικρή παρένθεση. Θα παραμείνουμε παρόντες και θα προσπαθήσουμε με κάθε μέσο να προστατέψουμε την κοινωνία από μέτρα που δεν πιστεύουμε αλλά καλούμαστε να εφαρμόσουμε".

"Η κυβέρνηση αυτή θα κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να μπει μια τάξη σε αυτή τη χώρα. Την ίδια στιγμή αυτή η κυβέρνηση θα προνοήσει για να μην παραδοθεί η κοινωνική αλληλεγγύη στις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού. Βρισκόμαστε στην ώρα της κρίσης και της ευθύνης".

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός τόνισε: "Θα ήθελα με ειλικρίνεια να θέσω αυτό το ερώτημα σε όλους σας. Ο εκβιασμός θεωρείτε ότι είναι πραγματικός η πλαστός; Αν είναι πλαστός είμαι ανοιχτός να ακούσω τις εναλλακτικές. Αν όμως είναι πραγματικός, τότε δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να μοιραστούμε όλοι το βάρος αυτής της ευθύνης. Και σε ό, τι με αφορά είμαι ο τελευταίος που θα δραπετεύσω από την ευθύνη αλλά και ο τελευταίος που οικειοθελώς θα προσχωρήσω στο σχέδιο των αντιπάλων, δηλαδή το σχέδιο της απομάκρυνσης αυτής της κυβέρνησης από αυτά τα έδρανα".