Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Μελέτη ΕΕ: Ύφεση μέχρι και το 2016 και χρηματοδοτικές ανάγκες 82 δισ. ευρώ | Απαραίτητο νέο δάνειο τουλάχιστον 74 δισ. από τον ESM Η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδήγησε σε πλήρη διάλυση της οικονομίας

Η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδήγησε σε πλήρη διάλυση της οικονομίας
Υφεση για τουλάχιστον άλλα δύο χρόνια, κλειστές τράπεζες έτοιμες να καταρρεύσουν και χρηματοδοτικές ανάγκες οι οποίες εκτοξεύτηκαν στα 82 δισ. ευρώ προκάλεσε η χαλάρωση της δημοσιονομικής προσπάθειας, ειδικά για το πρώτο μισό του 2015, καθιστώντας απαραίτητο ένα νέο δάνειο ύψους τουλάχιστον 74 δισ. από τον ESM.
Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα της μελέτης με την οποία η Κομισιόν απαντά στο σχετικό αίτημα του ESM για την κατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την πιθανότητα διάχυσης της κρίσης σε άλλα κράτη-μέλη.
Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα, λέει ότι προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση των χρηματοδοτικών αναγκών είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και πρόσθετη χρηματοδότηση με υψηλή πιστοληπτική διαβάθμιση. Αφήνει όμως να εννοηθεί ότι ακόμη και αν γίνουν όλα αυτά το ελληνικό χρέος θα παραμείνει υψηλό ως ποσοστό του ΑΕΠ, υποδεικνύοντας εμμέσως πλην σαφώς ένα «κούρεμα» για το χρέος.

Δραματικές επιπτώσεις
Οι διαπιστώσεις της έκθεσης είναι δραματικές. Μετά τη εφαρμογή των capital controls και το κλείσιμο των τραπεζών προβλέπει ύφεση 4% του ΑΕΠ για το 2015, 1,75% του ΑΕΠ για το 2016 και θετικό ρυθμό ανάπτυξη από το 2017, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει πολιτική σταθερότητα και πλήρη αποκατάσταση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος.

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ / e-typos.com