Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2015

ΔΡΑΣΗ: Πως θα επιτευχθούν συναινέσεις όταν διατηρείται ο πιο πολωτικός εκλογικός νόμος της μεταπολίτευσης;16 Ιουλίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η θετική εξέλιξη της ψήφισης με ευρύτατη πλειοψηφία από τη Βουλή του πρώτου πακέτου των προαπαιτουμένων, απομάκρυνε κάπως τη χώρα από το χείλος της αβύσσου. Δρομολόγησε εντούτοις ταυτόχρονα την πρόωρη προσφυγή σε εκλογές, αφού το ένα τέταρτο των κυβερνητικών βουλευτών συντάχθηκαν με το «κόμμα της δραχμής». Πότε θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές είναι αβέβαιο, έχει όμως τεράστια σημασία, οψέποτε γίνουν, να έχουν ως αποτέλεσμα μια ευρύτερη εθνική συναίνεση και συνεννόηση για τα αυτονόητα, που θα διασφαλίσουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας στα επόμενα χρόνια.  Η εθνική συνεννόηση ασφαλώς παρεμποδίζεται από τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο, τον πιο πολωτικό των ετών της μεταπολίτευσης, αλλά και από την ατελέσφορη προσπάθεια του κ. Τσίπρα να κολλήσει τα σπασμένα κομμάτια του ΣΥΡΙΖΑ προκαλώντας χωρίς λόγο την ευρωπαϊκή αντιπολίτευση (π.χ. όταν της ζήτησε να καταθέσει πρόταση μομφής για να επιβεβαιώσει ότι έχει τη δεδηλωμένη).

Θα είναι εθνικό έγκλημα αν οι ερχόμενες εκλογές, πραγματοποιηθούν πάλι σε κλίμα πόλωσης και ακραίου διχασμού. Η Δράση θέτει λοιπόν εκ νέου θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου προς το αναλογικότερο, ώστε να ευνοούνται οι συνεργασίες και οι ευρύτερες συναινέσεις και καλεί τα κοινοβουλευτικά φιλοευρωπαϊκά κόμματα να το επιδιώξουν αυτό άμεσα και ενεργά, στο πλαίσιο της δικής τους «διαπραγμάτευσης» με την κυβέρνηση. Η πλειοψηφία για την άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου (200 έδρες), είναι άλλωστε εφικτό να επιτευχθεί με βάση τους σημερινούς κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς.

Γεωργία Πανοπούλου