Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Αλλάζουν οι αντικειμενικές αξίες, μένει ίδιος ο ΕΝΦΙΑ | Το κόλπο του υπουργείου Οικονομικών

Τέλος Ιουνίου οι νέες φορολογητέες αξίες, κουρεμένες κατά 28%-30%

Τη διατήρηση του άδικου και επαχθούς Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και για το τρέχον έτος έχει αποφασίσει η κυβέρνηση. Στην προσπάθειά της όμως να «χρυσώσει το χάπι» σε περίπου 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων που θα αναγκαστούν να ξαναπληρώσουν το συγκεκριμένο «χαράτσι» προαναγγέλλει τη συμμόρφωση του υπ. Οικονομικών με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που επέβαλε στο Ελληνικό Δημόσιο την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κοντά στα επίπεδα των πραγματικών τιμών της αγοράς το αργότερο μέχρι το φετινό Ιούνιο.

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι σύντομα οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα μειωθούν σε πολλές περιοχές της χώρας, όπου οι πραγματικές τιμές έχουν υποχωρήσει σημαντικά λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης. Κι επειδή οι αντικειμενικές αξίες θα μειωθούν, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θα μειωθεί σημαντικά και ο ΕΝΦΙΑ για το 2015, ο οποίος, βάσει της σχετικής νομοθεσίας, υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες.


Έρχεται…


Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, μιλώντας χθες στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha, υποστήριξε ότι μέσα στο επόμενο 15νθήμερο θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο που θα ενσωματώνει ρυθμίσεις για τη συμμόρφωση του Δημοσίου με την απόφαση του ΣτΕ για τις νέες αντικειμενικές αξίες. Συγκεκριμένα, η κ. Βαλαβάνη επεσήμανε: «Είμαστε στο τέλος. Θεωρώ ότι σε ένα 15νθήμερο θα μπορώ να έχω καταθέσει ένα νομοσχέδιο για θέματα δημόσιας περιουσίας στη Βουλή, που ένα τμήμα της θα αποτελεί και την υπόθεση της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών με βάση και τις κατευθύνσεις του Συμβουλίου Επικρατείας».

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του επιτελείου της κ. Βαλαβάνη, οι μειώσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα κινηθούν σε μέσα επίπεδα σε ποσοστά της τάξεως του 28%-30%, εξέλιξη η οποία θα προκαλέσει μειώσεις κατά 20%-33% στον ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες για το 2015.

Ωστόσο, επειδή η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί στους δανειστές ότι τα έσοδα που θα επιδιώξει να εισπράξει από τον ΕΝΦΙΑ θα είναι και το 2015 περίπου τα ίδια με αυτά που εισπράχθηκαν για το 2014, δηλαδή περίπου 2,65 δισ. ευρώ, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα προσπαθήσει να περιορίσει στο ελάχιστο την απώλεια εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ, την οποία θα προκαλέσει η μείωση των αντικειμενικών αξιών.


Γιώργος Παλαιτσάκης
gpalaitsakis@e-typos.com