Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Η Ελισάβετ ανακοίνωσε πως η παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε. θα κριθεί από τους πολίτες έως το τέλος του 2017 Δημοψήφισμα για Brexit με βασιλικό... διάταγμα

Δημοψήφισμα για Brexit με βασιλικό... διάταγμα 
Το δημοψήφισμα για την πιθανότητα ενός Brexit που θα συγκλονίσει ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, οι φοροαπαλλαγές και τα δεκάδες νομοσχέδια που θα προωθήσει η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον στη Βουλή περιλάμβανε η ομιλία της βασίλισσας Ελισάβετ στη Βουλή.

Με κάθε επισημότητα, που παρέπεμπε σε παλαιότερες εποχές, με την παρουσία του συζύγου της δούκα Φιλίππου και του γιου της, διαδόχου Καρόλου, η βασίλισσα ανέγνωσε τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης εμμένοντας στο δημοψήφισμα για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η βασίλισσα ανακοίνωσε πως το νομοσχέδιο για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος θα κατατεθεί σήμερα, ταυτόχρονα με την έναρξη της περιοδείας Κάμερον στην Ευρώπη. Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης θα συζητείται στη Βουλή των Κοινοτήτων, ενώ ο πρωθυπουργός θα συζητά την επαναδιαπραγμάτευση των όρων παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στο Παρίσι, στο Βερολίνο, στη Βαρσοβία και την Κοπεγχάγη.

Οι προγραμματικές δηλώσεις ξεκίνησαν με την υπόσχεση της κυβέρνησης για την πολιτική του «ενός έθνους» που θα σηματοδοτήσει την ενότητα σε επίπεδο κοινωνικό και οικονομικό. Ο Κάμερον έχει υποσχεθεί να δώσει νέες ευκαιρίες στους λιγότερο ευνοημένους, ώστε να μην υπάρχουν κοινωνικά χάσματα. Η κυβέρνηση σκοπεύει επίσης να παγώσει πολλούς φόρους μέχρι το 2020, ενώ θα προωθήσει τα νομοσχέδια για το πάγωμα του φόρου εισοδήματος, του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και των κοινωνικών εισφορών. Επίσης, θα αυξηθεί το αφορολόγητο όριο κατά 2.000 στερλίνες (έως τις 12.500 -ή 17.600 ευρώ- το 2020) για τους αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό. Τα μέτρα της αύξησης των ωρών παραμονής των παιδιών σε παιδικούς σταθμούς και της μείωσης κατά 3.000 στερλινών του ανώτατου ποσού των κοινωνικών παροχών στα νοικοκυριά για εξοικονόμηση πόρων, που θα δρομολογηθούν από την κυβέρνηση, έχουν ήδη σχολιαστεί κατά κόρον από το βρετανικό Τύπο. Οι Εργατικοί βλέπουν θετικά τη μείωση στις 23.000 στερλίνες των παροχών προς τις οικογένειες, με τον όρο το μέτρο να συνοδευτεί από εξατομικευμένες ρυθμίσεις –για οικογένειες με πολλά μέλη, για χρεωμένα νοικοκυριά κ.λπ.


ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ
akotzia@e-typos.com