Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Περιφερειάρχης Πελοποννήσου «Η σημερινή Κυβέρνηση δεν έχει πρόταση και σχέδιο και επιδεινώνει τα προβλήματα που κλήθηκε να λύσει»

Εμφάνιση P1030745.JPG


«Η σημερινή Κυβέρνηση δεν έχει πρόταση και σχέδιο και επιδεινώνει τα προβλήματα που κλήθηκε να λύσει, απειλώντας τη βιωσιμότητα των Ελλήνων πολιτών» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης σε συνέντευξη τύπου την Πέμπτη 28 Μαΐου 2015, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «σε μια κρίσιμη περίοδο διαπραγμάτευσης η συμπεριφορά της κυβέρνησης διαπνέεται από ιδεοληψίες και ιδεολογίες που καμία σχέση δεν έχουν με το σύγχρονο κόσμο».
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου υπογράμμισε την έντονη αντίθεση μεταξύ της στάσης του Πρωθυπουργού, ο οποίος «υπεραμύνεται» του Ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας, και των πράξεων και των παρεμβάσεων στελεχών της Κυβέρνησης, που καμία σχέση με τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας δεν έχουν. «Αντίθετα συντείνουν στη δημιουργία και την επιβολή ενός σκληρού κομματικού κράτους», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τατούλης.
«Εξαρχής, σεβόμενοι την ξεκάθαρη εντολή των Πελοποννησίων πολιτών, προσπαθήσαμε να μυήσουμε τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης στην ανάγκη εφαρμογής του ΠΕΣΔΑ, ώστε να αποτρέψουμε την επιβολή δυσβάσταχτων προστίμων» συνέχισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και συμπλήρωσε ότι «η εξυπηρέτηση ευκαιριακών συμφερόντων και οι παρεμβάσεις πολιτικών παραγόντων είχε ως αποτέλεσμα σήμερα να απειλούμαστε με πρόστιμα, τα οποία με νόμο της Κυβέρνησης θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες και όχι τα υπαίτια φυσικά πρόσωπα, όπως ήταν η πρότασή μας». Ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε ακόμη στους Δήμους, οι οποίοι εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, ενώ αρχικά συμφωνούσαν στην εφαρμογή του ΠΕΣΔΑ, δεν πήραν καμία πρωτοβουλία.

Οι ΧΑΔΑ που λειτουργούν απειλούν με νέα πρόστιμα την Πελοπόννησο
Για το θέμα της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Περιφερειακή αρχή ήταν αυτή που εξασφάλισε τα απαιτούμενα χρήματα. «Κάναμε τις μελέτες για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, αναγκαστήκαμε ωστόσο να τις τροποποιήσουμε πολλές φορές, αφού οι Δημοτικές αρχές εξακολουθούσαν να τους χρησιμοποιούν αυξάνοντας τον όγκο των απορριμμάτων» σημείωσε ο κ. Τατούλης.
Αναφορά στη συνάντηση στο Υπουργείο Εσωτερικών για το θέμα των ΧΑΔΑ έκανε στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης, όπου «διαπιστώθηκε η πλήρης απουσία πολιτικής κατεύθυνσης από την Κυβέρνηση», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά και επέκρινε τη στάση του επικεφαλή της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο οποίος προτείνει να μείνουν ανοιχτοί ΧΑΔΑ στην Πελοπόννησο.
«Υπάρχει κίνδυνος επαναπροσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και να απειληθεί η Πελοπόννησος με νέα πρόστιμα» σημείωσε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε ότι «σε ανάλογο αίτημα της ΠΕΔ Πελοποννήσου τους είχα απαντήσει ότι μόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να δώσει τέτοια έγκριση, η οποία ρητά το αποκλείει, ούτε καν η Κυβέρνηση».

Άβατος χώρος η Περιφέρεια Πελοποννήσου για όσους αντιτίθενται στο στρατηγικό σχεδιασμό της
Οχυρό της δημοκρατίας χαρακτήρισε ακολούθως ο κ. Τατούλης την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τόνισε ότι θα αντισταθεί απέναντι σε οποιαδήποτε ιδεοληψία και τακτική που αποποιείται το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και υιοθετεί τη λογική του «πατερούλη», ζητώντας ταυτόχρονα να γίνει σεβαστή η θεσμική αυτονομία της αιρετής Περιφέρειας.
«Όσα συμφωνήσαμε με τους Πελοποννήσιους πολίτες αποτελούν άβατο χώρο» δήλωσε εμφατικά ο κ. Τατούλης και συνέχισε «θα πολεμήσουμε με όλες τις δυνάμεις μας για να υλοποιήσουμε το στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Όλα αυτά που δεν υπακούουν στη νομιμότητα, ούτε συνάδουν με το μοντέλο προστασίας και ανάδειξης της Περιφέρειάς μας δεν θα περάσουν. Δεν θα ενεργήσουμε με λογικές επιβάρυνσης του περιβάλλοντος όπως προτείνουν και θα αναμένουμε τις απόψεις του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος».