Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Πέτρος Τατούλης, «Στόχος μας η διαρκής κοινωνική επανένταξη των ΑΜΕΑ»

Εμφάνιση DSC_2984.jpg


Η δημιουργία πιλοτικής μονάδας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου που θα συνδυάζει δομές εκπαίδευσης με δομές δημιουργικής απασχόλησης και δομές συνεχούς κοινωνικής επανένταξης των ΑΜΕΑ, με τη μορφή campus, αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη με το Δήμαρχο Τρίπολης κ. Ιωάννη Σμυρνιώτη, τον αρμόδιο Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη κ. Ανδρέα Πουλά και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Ειδικού Σχολείου Μαντινείας, τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013.
«Στόχος μας είναι η συνεχής κοινωνική επανένταξη των ΑΜΕΑ, μέσα από την εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες της, αλλά και μέσω της δημιουργικής απασχόλησης» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και πρόσθεσε ότι «για πρώτη φορά στη χώρα δημιουργούμε ένα campus όπου θα αναπτύσσονται οι ανθρώπινες δεξιότητες ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων μέσω της αλληλεπίδρασης των κοινωνικών δομών. Είναι καιρός η Περιφέρεια Πελοποννήσου να αποδείξει ότι μπορεί να υλοποιήσει πιλοτικά σχέδια για τους ευαίσθητους κοινωνικούς τομείς, ενεργοποιώντας τις δομές της εκπαίδευσης, αλλά και όλης της κοινωνίας».
Σύμφωνα με τον κ. Τατούλη η δομή αυτή, η οποία θα είναι αυτοδιαχειριζόμενη, χαρακτηρίζεται από καινοτομία, στοιχείο επιλέξιμο κατά τη νέα προγραμματική περίοδο και συνεπώς η χρηματοδότησή της θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Ανδρέας Πουλάς τόνισε ότι «η μονάδα αυτή είναι πρότυπο γιατί δεν υπάρχει αντίστοιχη στη χώρα, παρόλο που σε αναπτυγμένες χώρες η πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου συνιστά κοινή πρακτική. Οι κοινωνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας είναι αυτές οι οποίες θα επεξεργαστούν την πρόταση αυτή ώστε να προσδιοριστούν οι κοινωνικές προϋποθέσεις επιτυχίας της».
Ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Ιωάννης Σμυρνιώτης, ο οποίος τέθηκε από τον Περιφερειάρχη επικεφαλής της προσπάθειας αυτής, δήλωσε ότι η πρωτοβουλία του κ. Τατούλη για τη βελτίωση της λειτουργίας της ειδικής αγωγής είναι ένα στοίχημα που όλοι μαζί θα το κερδίσουμε.
Ο διευθυντής Β΄ Βάθμιας Εκπαίδευσης κ. Πολύδωρας Χαριτωνίδης δήλωσε εντυπωσιασμένος από την ιδέα του Περιφερειάρχη για συνεύρεση των δομών απέναντι στο ζήτημα της ειδικής αγωγής και της κοινωνικοποίησης των ΑΜΕΑ.
Η εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Ειδικού Σχολείου Μαντινείας κα Γκέσουρα Δήμητρα έθεσε στη διάθεση της Περιφέρειας και του Δήμου κάθε δυνατή συνδρομή και ευχαρίστησε για το ουσιαστικό ενδιαφέρον τους για μια βιώσιμη προσέγγιση σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα.