Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Μητέρα με 5 παιδιά περπάτησε 500χιλ για να βρει νερό !



Η κατάσταση στη Σομαλία είναι δραματική. Η πείνα και η ξηρασία απειλούν με αφανισμό τους Σομαλούς.Ένα στα 10 παιδιά κινδυνεύει να πεθάνει από ασιτία. Άμεση ανάγκη για τρόφιμα έχουν 3,7 εκατ. Σομαλοί. Μαρτυρίες-σοκ για ανθρώπινες τραγωδίες.
Τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 60 χρόνων αντιμετωπίζει το Κέρας της Αφρικής Δραματική έκκληση στις ανεπτυγμένες χώρες να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 1,6 δισ. δολαρίων στη Σομαλία, “όπου παιδιά και ενήλικοι πεθαίνουν καθημερινά με τρομακτικό ρυθμό” από την πείνα και την ξηρασία, απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.
Εξάλλου, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) ζήτησε επιπλέον 500 εκατομμύρια για την αντιμετώπιση της χειρότερης ξηρασίας των τελευταίων 60 χρόνων στο Κέρας της Αφρικής. “Περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί σε Τζιμπουτί, Αιθιοπία, Κένυα, Σομαλία και Ουγκάντα χωρίς να φαίνεται φως πριν από το 2012″, επισημαίνει έκθεση του ΟΗΕ. Τα Ηνωμένα Έθνη κήρυξαν σε κατάσταση λιμού δύο επαρχίες της Νότιας Σομαλίας (Μπακούλ και Κάτω Σαμπέλ), επισημαίνοντας ότι ο μισός πληθυσμός της χώρας, 3,7 εκατ. άνθρωποι, έχει άμεση ανάγκη από νερό και τρόφιμα.
Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός προειδοποίησε ότι 1 στα 10 παιδιά κινδυνεύει να πεθάνει από την πείνα, ενώ ο ανθρωπιστικός συντονιστής του ΟΗΕ, Μαρκ Μπάουντεν, τόνισε πως αν δεν γίνει κάτι αμέσως, ο λιμός θα επεκταθεί σε ολόκληρη τη νότια Σομαλία λόγω της σιτοδείας και των επιδημιών. “Η κατάσταση προκαλεί σοκ. Συνάντησα παιδιά που έμοιαζαν 9-12 μηνών, ενώ ήταν 3-4 ετών”, δήλωσε στο BBC η εκπρόσωπος της οργάνωσης Save the Children, Σόνια Ζαμπακίδη.
Ο ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου στο Μογκαντίσου μίλησε με μία πρόσφυγα που περπάτησε 200 χλμ. με τα πέντε παιδιά της για να βρουν νερό. Τα δύο μικρότερα, 2 και 5 ετών, πέθαναν στον δρόμο.
Περίπου 170.000 Σομαλοί κατέφυγαν τις τελευταίες εβδομάδες σε Κένυα και Αιθιοπία, αλλά οι διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις δυσκολεύονται να διανείμουν βοήθεια.
Πρόσφατα η ισλαμική οργάνωση Αλ Σαμπάμπ, που πρόσκειται στην Αλ Κάιντα, ανακάλεσε το εμπάργκο του 2009 στις ξένες αποστολές.
Ομως, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν την εμπιστεύεται, δεδομένου ότι και η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε πως εξακολουθεί να στρατολογεί παιδιά. “Προσπαθούμε να ταΐσουμε 1,5 εκατ. ανθρώπους, αλλά το 1 εκατ. βρίσκεται σε επικίνδυνες περιοχές”, επιβεβαίωσε το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗE.
www.dejavu.gr

tagatakia.gr