Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Κώστας Κόλλιας: «Η βιώσιμη ανάπτυξη του Κορινθιακού προϋποθέτει οικολογική συνείδηση και περιβαλλοντική προστασία»

Παρέμβαση σε συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής για τη βιώσιμη ανάπτυξη του Κορινθιακού Κόλπου πραγματοποίησε την Τετάρτη ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας. Μετά το πέρας της συνεδρίασης ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
 «Είχαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για την προστασία και την ανάπτυξη του Κορινθιακού, στην οποία είχα την τύχη να συμμετέχω. Αναφέρθηκα στο σοβαρότατο πρόβλημα της διάβρωσης της ακτογραμμής κατά μήκος του Νομού μας, το οποίο προσλαμβάνει πλέον καταστροφικές διαστάσεις. Ιδιαίτερα μετά τις πυρκαγιές του 2000 και του 2007, το πρόβλημα έχει ενταθεί και επεκταθεί, καθώς πλέον απαιτούνται παρεμβάσεις και στις ορεινές περιοχές.
Δυστυχώς, η διάβρωση που προσβάλλει τμήματα της πολυσύχναστης παραλιακής Παλιάς Εθνικής Οδού δεν απειλεί πλέον μόνο παράκτιες ιδιοκτησίες και κατοικίες. Η καταστροφή επανειλημμένα διαταράσσει την κυκλοφορία σε τμήματα της Οδού, θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των οδηγών. Οι καθιζήσεις είναι μεγάλου βάθους, εμφανίζονται και επανεμφανίζονται χωρίς προειδοποιητικές ενδείξεις. Οι περιστασιακές επισκευές μόνο ως μπαλώματα μπορούν να χαρακτηριστούν. Δεν λύνουν το πρόβλημα, κοστίζουν χρήματα στους Δήμους, οι οποίοι έχουν υποστεί περικοπές στη χρηματοδότησή τους και, βεβαίως, η διάβρωση επεκτείνεται. Το 2011 κατέθεσα δύο ερωτήσεις προς τα αρμόδια Υπουργεία, ζητώντας να βρεθεί η απαραίτητη χρηματοδότηση, να εγκριθούν επιτέλους οι μελέτες και να προχωρήσουν τα έργα. Αυτό το αίτημα επανέλαβα και στα πλαίσια της συζήτησης στην Επιτροπή. Σε πρώτη προτεραιότητα πρέπει να τεθεί η ολοκλήρωση έργων τα οποία είχαν ξεκινήσει επί Νέας Δημοκρατίας, όταν δόθηκε χρηματοδότηση 2 εκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση της διάβρωσης. Πέραν όμως αυτού, απαιτείται επικαιροποίηση και κινητοποίηση νέων κονδυλίων και νέων έργων, διότι όσο περνά ο καιρός οι ανάγκες αυξάνονται και γίνονται πιο επείγουσες. Ιδιαίτερη αναφορά έκανα στο θέμα της ερυθράς ιλύος από το εργοστάσιο της Αλουμίνιο Α.Ε. στον κόλπο της Αντίκυρας. Εδώ και 45 χρόνια, από την εποχή της ΠΕΣΙΝΕ, εναποτίθενται ετησίως 700.000 τόνοι τοξικής ερυθράς ιλύος. Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις το 12% του θαλάσσιου πυθμένα έχει καλυφθεί από αυτήν τη λάσπη, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Το 2008 η Αλουμίνιο Α.Ε. ελέγχθηκε για πρώτη φορά και της επιβλήθηκε πρόστιμο 300.000 ευρώ. Το 2009 η Νομαρχία Βοιωτίας επέτρεψε τη συνέχιση της απόρριψης στη θάλασσα της κόκκινης λάσπης μέχρι το 2011. Σε παλαιότερη παρέμβασή μου στη Βουλή είχα ζητήσει να υπάρξει αυστηρότατο χρονοδιάγραμμα για την παύση της απόρριψης της λάσπης στον Κορινθιακό. Τότε είχα λάβει τη διαβεβαίωση ότι μέχρι το τέλος του 2011 η ρύπανση του Κορινθιακού από την ερυθρά ιλύ θα λάβει τέλος, πλην όμως τώρα υπάρχουν συζητήσεις για παράταση. Επανέλαβα το αίτημα να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της πολιτείας, να κινητοποιηθούν οι υπηρεσίες ελέγχου και να δοθεί άμεσα οριστικό τέλος σε αυτή τη βαρύτατα ρυπογόνα και επικίνδυνη διαδικασία. Ο Κορινθιακός Κόλπος μπορεί να αποτελέσει ανεξάντλητη πηγή πλούτου και ανάπτυξης. Για να συμβεί όμως αυτό, απαιτείται οικολογική συνείδηση και περιβαλλοντική προστασία. Όλοι μας, φορείς και πολίτες, φέρουμε ευθύνη για τα δεινά του Κορινθιακού. Από την αδιαφορία της πολιτείας, μέχρι την υπεραλίευση και την ανεξέλεγκτη απόρριψη αγροτικών και αστικών αποβλήτων, έχουμε φέρει αυτήν την κλειστή και ευπαθή θάλασσα ένα βήμα πριν την ερήμωση. Η ύπατη ευθύνη ανήκει βεβαίως στο κράτος. Γι’ αυτό και θα παρακολουθώ στενά τις ενέργειες της Κυβέρνησης, κυρίως στο θέμα της διάβρωσης και της κόκκινης λάσπης, και δεσμεύομαι να επανέλθω και στα δύο ζητήματα, παρεμβαίνοντας ανάλογα με τις εξελίξεις.»