Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Οι εκλογές πάνε για “κούρεμα”;

Αγωνία αλλά και συγκρατημένη αισιοδοξία λίγο πριν από τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον Λουκά Παπαδήμο. Είναι προφανές ότι οι διαπραγματεύσεις με τους τραπεζίτες είναι σκληρές, όπως είναι ταυτόχρονα εμφανές ότι η ελληνική πλευρά αυτή τη φορά δεν μπλοφάρει πιέζοντας, στην περίπτωση που οι τραπεζίτες δεν μειώσουν το ύψος του επιτοκίου, να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση και αναγκαστική ανταλλαγή. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Γιώργος Καρατζαφέρης φαίνεται να στηρίζουν τους χειρισμούς του πρωθυπουργού, ενώ καθοριστική θα είναι η συνάντηση που θα έχει μαζί του σε λίγες ώρες ο Αντώνης Σαμαράς.
Τι σημαίνουν τώρα όλα αυτά σε ότι αφορά τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις. Κατά μια εκδοχή, την οποία διαρρέουν κυβερνητικοί κύκλοι μέσω του Μαξίμου, ενδεχομένως να τεθεί σε εκκρεμότητα ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών. Ήδη κάποιοι κάνουν λόγο για το φθινόπωρο και πάντως αποκλείουν κατηγορηματικά την περίοδο πριν από το Πάσχα, αφού με την τροπή που έχει πάρει η υπόθεση του PSI τα χρονικά περιθώρια δεν επαρκούν. Δέκτης του αυτού του κλίματος έγινε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Βεστερβέλε. Αν και δεν συζητήθηκε κάτι σχετικό, οι πληροφορίες από την πλευρά του επίσημου επισκέπτη μας αναφέρουν πως «η δογματική εμμονή στην ημερομηνία δεν εξυπηρετεί τις διαπραγματεύσεις».
Εκ των πραγμάτων ο Αντώνης Σαμαράς καθίσταται το κεντρικό πρόσωπο των εξελίξεων. Είναι σαφές ότι μια μετάθεση του χρόνου των εκλογών πέραν του Απριλίου, ακόμα και ο ίδιος να συναινούσε, θα συναντούσε την αντίδραση μεγάλης μερίδας ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, του παραταξιακού τύπου, αλλά και πολλών βουλευτών και στελεχών του κόμματος. Συνεπώς, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η αποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας από το κυβερνητικό σχήμα θα πρέπει να θεωρείται ως δεδομένη. Αυτό θα την «διευκολύνει» εκλογικά, αλλά θα δημιουργήσει δυσμενές κλίμα στην Ευρώπη αφού θα θεωρηθεί ότι εμποδίζει την ομαλή διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων. Εκτός και αν… Οι Ειδοί του Μαρτίου στο ΠΑΣΟΚ, ανατρέψουν τη ροή των πραγμάτων και δημιουργήσουν νέα δεδομένα.

statesmen.gr