Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

“Δεν υπάρχει συγκυβέρνηση μακράς πνοής”

Γράφει ο ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ

Η ολιγόλεπτη και εξαιρετικά λακωνική δήλωση του Λουκά Παπαδήμου, για το περιεχόμενο της συνάντησής του με τους πολιτικούς αρχηγούς τα κόμματα των οποίων έχουν παράσχει κοινοβουλευτική στήριξη στην κυβέρνησή του, άφησε αναπάντητα ερωτήματα για το τι πραγματικά συνέβη πίσω από τις κλειστές πόρτες. Όπως φυσικά και για το ποιο είναι το πρακτικό αποτέλεσμα της «στήριξης» για την οποία μίλησε ο μεταβατικός πρωθυπουργός.
Από τη Νέα Δημοκρατία, δεν άφησαν τα ερωτήματα αυτά να πλανώνται. Κατανοώντας την αυταπόδεικτη πραγματικότητα ότι σε εθνικά κρίσιμες συγκυρίες σαν και αυτές που βιώνει η χώρα, η ελλειμματική ενημέρωση μπορεί να αποδειχτεί περισσότερο επιβλαβής από την… καθόλου.
Πηγές της Συγγρού λοιπόν επεσήμαναν ότι επιβεβαιώθηκε η στήριξη των τριών κομμάτων στην κυβέρνηση, κατά τη συνάντηση που είχαν οι πολιτικοί αρχηγοί με τον Λουκά Παπαδήμο.
Στη συνάντηση έγινε συνολική εκτίμηση για το κρίσιμο θέμα του PSI, καθώς και για όλα τα θέματα που απασχολούν την κυβέρνηση. Η συνάντηση διήρκησε πολύ ώρα, επειδή εξετάστηκαν σε βάθος όλα τα ζητήματα.
Σε αντίθεση με την παραφιλολογία που είχε ξεκινήσει από νωρίς το απόγευμα, στη συνάντηση δεν τέθηκε θέμα υπογραφών των αρχηγών σε ένα κοινό κείμενο, από τον Λουκά Παπαδήμο.
Αναφορικά με την τοποθέτηση που φέρεται να έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου, πως «η Νέα Δημοκρατία πρέπει να ξεκαθαρίσει τη στάση της, να στηρίξει πιο καθαρά την κυβέρνηση και να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί», ο Αντώνης Σαμαράς απάντησε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ότι «δεν υπάρχει συγκυβέρνηση μακράς πνοής. Τα προβλήματα, όπως γνωρίζουν όλοι, υπάρχουν μέσα στο ΠΑΣΟΚ».
Όσο για τον χρόνο των εκλογών, οι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά επαναλαμβάνουν ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα από τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών. Το θέμα έθεσε προς το τέλος της σύσκεψης ο πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, Γιώργος Καρατζαφέρης.
Για το θέμα της μείωσης του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί αμετακίνητη τη θέση της, ότι θα πρέπει να εξελιχθεί η διαπραγμάτευση των κοινωνικών εταίρων, προτού υπάρξει τοποθέτηση.

tatesmen.gr