Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Κηδεύτηκε η Ελλάδα;

γράφει ο Τζάλλας Γεώργιος,
μέλος της νεολαίας ΛΑ.Ο.Σ Θεσ/νίκης
Κήδεψαν την Ελλάδα; Πριν μερικές ημέρες στην κομόπολη Βέβτσανι στα Σκόπια, στη διάρκεια των εκεί καρναβαλικών εκδηλώσεων, συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις παρουσίασαν φέρετρο τυλιγμένο με την Ελληνική σημαία, την οποία και έκαψαν στη συνέχεια. Μάλιστα, κυκλοφόρησε και «κηδειόχαρτο» (μόνο ως αστείο μπορεί να εκλειφθεί) στο οποίο είχαν γράψει:
«Καλά νέα».
Απρόσμενα, μετά από μακροχρόνια ενόχληση, μας άφησε ο αγαπητός μας γείτονας, πρώην τουρκική επαρχία – Ελλάδα ή Γιουνανιστάν ή όπως αλλιώς μπορεί να ονομαστεί – στην ηλικία των 181 χρόνων.
1830 (Πρωτόκολλο του Λονδίνου) – 2011 (Χάγη).
Η κηδεία θα λάβει χώρα στο κέντρο του Βέβτσανι στις 13 και 14 Ιανουαρίου.
Οι πενθούντες: Ευρωπαϊκή Ένωση, ΗΠΑ, Ρωσία, Σερβία…” Μάλιστα, μεταξύ των “πενθούντων” στο κηδειόχαρτο αναγράφονται και ονόματα δημοσιογράφων της ΠΓΔΜ οι οποίοι έχουν εκφράσει μετριοπαθείς θέσεις για την εκκρεμότητα της ονομασίας».
Δεν μπορώ να καταλάβω που το πάνε τα Σκόπια που αυτοαποκαλούνται ως «Μακεδονία» («Μαλακεδονία» μάλλον τους ταιριάζει καλύτερα), αν και το επίσημα αναγνωρισμένο όνομα τους είναι ΠΓΔΜ.
Στην πραγματικότητα το όνομα του κρατιδίου τους παλαιότερα ήταν «Βαρντάρσκα Μπανοβίνα», όπου άλλωστε υπάρχουν παλαιά έγγραφα, χάρτες και γραμματόσημα που το αποδυκνείουν. Προσωπικά πιστεύω ότι το όνομα που θα τους ταίριαζε είναι «Βουλγαρική Δημοκρατία της Βαρντάρσκα» εφόσον οι μισοί και πλέον κάτοικοι του κράτους αυτού είναι Σλάβοι, Βουλγαρικής καταγωγής, όπως πρόσφατα δήλωσε και ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας (και νυν δήμαρχος της Βουλγαρικής πόλης Μπλαγκόεβγκραντ) Λιούπτσο Γκεοργιέφσκι (και οι υπόλοιποι κάτοικοι τους είναι Αλβανοί, Έλληνες Βλάχοι (λέγεται γύρω στις 200.000), τσιγγάνοι, Τούρκοι) κ.α.
Αλήθεια, γιατί ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Βασίλειος Β επονομάστηκε «Βουλγαροκτόνος» και όχι «Μακεδονοκτόνος»;
Θέλω να θυμίσω μερικά πράγματα, που μάλλον οι Σκοπιανοί τα ξεχνάνε.

Η λέξη “Μακεδονία” είναι ελληνικής προέλευσης. Η ετυμολογία-του είναι η εξής: Ο κάτοικος της αρχαίας περιοχής “Μακεδνόν”, στα αρχαία ελληνικά λεγόταν “Μακεδνός” (π.χ., βλ. Ηροδότου Ιστορίαι, βιβλίο 1, §56: «Μακεδνόν καλεόμενον»). Η ρίζα “Μακ-” προέρχεται από το “μάκος”, τον Δωρικό τύπο του Αττικού “μήκος” (που είναι και η νεοελληνική λέξη). Με λίγα λόγια, το “Μακεδνός” σήμαινε: “ψηλός άνθρωπος”.
Το όνομα
«Αλέξανδρος» γνωρίζετε τι σημαίνει; Προέρχεται από το «αλεξ» που σημαίνει «προστάτης» (βλέπε π.χ. αλεξικέραυνο, αλεξίσφαιρο κ.α.) και από το «ανήρ» (άνδρας). Δηλαδή «προστάτης των ανδρών».
Το «
Φίλιππος»; Μα φυσικά σημαίνει «φίλος του ίππου (του αλόγου)».
Μήπως υπάρχουν οι λέξεις Αλεξαντρόφσκι, Φιλιππόφσκι, Βουκεφάλοφ; Όχι φυσικά, δεν υπάρχουν. Οι λέξεις αυτές (Αλέξανδρος, Φίλιππος, Βουκεφάλας κ.α.) είναι ΕΛΛΗΝΙΚΌΤΑΤΕΣ.
Μακεδών. Σύμφωνα με την παράδωση ήταν ο γιος του Αιόλου ή του Βασιλέως της Αιγύπτου Οσίριδος. (Διοδ. Ι. 18, 20). Κατά μία άλλη εκδοχή ήταν γιος του Βασιλέως της Αρκαδίας Λυκάονος (γιου του Πελασγού) (Απολλοδ. ΙΙΙ 8, 1) ή γιος του Διός και της Θυίας, κόρης του Δευκαλίωνα. (Στεφ. Βυζάντιος εις λ. Μακεδονία). Ο  γενάρχης λοιπόν του βασιλικού οίκου της Μακεδονίας ήταν Αργείος Ηρακλείδης στη καταγωγή. Οι παραδόσεις αυτές βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με τη μαρτυρία του Ηροδότου ότι το Μακεδονικό έθνος ήταν Ελληνικό φύλο και μάλιστα Δωρικό, που μετακινούμενο από τη Εστιαιώτιδα της Θεσσαλίας (αρχικά) κατοίκησε στις παρυφές της Πίνδου.
Κάρανος (8ος π.Χ. αι.). Ήταν γενάρχης, ιδρυτής της βασιλικής Μακεδονικής δυναστείας του πρώτου κράτους με πρωτεύουσα τις Αιγές (σημ. πόλη Έδεσσα), (πάντα κατά τον Θεόπομπο που μάλλον εξ αυτού επαναλαμβάνει και μαρτυρεί ο Διόδωρος). Απόγονος του Ηρακλείδη Τημένου, Βασιλέως της Αργολίδας, που εκστράτευσε από το Άργος και καταλαμβάνοντας την περιοχή ΒΑ της Πίνδου θεμελίωσε πρώτος τη δυναστεία. Διάδοχοι του Κάρανου ήταν ο Κοίνος και ο Θουρίμας. Η δυναστεία του Κάρανου βασίλευσε 72 έτη.
Κατ’ άλλους γενάρχης και θεμελιωτής του βασιλικού οίκου της Μακεδονίας ήταν ο Αργέας (εξ ου και καλούνταν Αργεάδες τα μέλη της μακεδονικής δυναστείας) που φθάνοντας από το Άργος παρά τις πηγές του Αλιάκμονα εγκαταστάθηκε στην Ημαθία.
Τέλος, θεμελιωτής του Μακεδονικού κράτους κατά την παράδοση του Ηρόδοτου (Η’ 137 κ επ.) (και που ήταν η πλέον επικρατούσα) ήταν ο εξ Άργους Ηρακλείδης Περδίκκας απόγονος του Τημένου (μαρτυρία του Θουκυδίδη (ΙΙ 99 και V 80)).
Και αν οι Σκοπιανοί λένε ότι κάποιοι από τον βασιλικό οίκο της αρχαίας Μακεδονίας ήταν Έλληνες αλλά ο υπόλοιπος λαός ήταν «Μακεδονικός» (δηλαδή κατ’ αυτούς μη Έλληνες), τότε θα ήθελα να ρωτήσω πώς ο Μέγας Αλέξανδρος διέδωσε τον Ελληνικό πολιτισμό μέχρι την κεντρική Ασία; Γιατί μέχρι και σήμερα ανακαλύπτονται εκεί ελληνικά αρχαία δείγματα (αμφορείς, επιγραφές) κ.α.; Γιατί δεν έχει βρεθεί στην κεντρική Ασία αλλά και στην Ελλάδα μία (έστω μία) επιγραφή στα λεγόμενα «αρχαία Μακεδονικά»; Γιατί στην αρχαία Μακεδονία ο κόσμος καταλάβαινε τις αρχαίες ελληνικές τραγωδίες που παίζονταν στα Μακεδονικά θέατρα φυσικά στα Ελληνικά;
Οι Σλάβοι εμφανίστηκαν στην περιοχή τον 6ο μ.Χ. αιώνα. Μάλιστα, το μεγαλύτερο μέρος των Σκοπίων, βρίσκεται στην περιοχή που κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν «Παιονία» ενώ η περιοχή ακόμα βορειότερα ονομαζόταν «Δαρδανία» (σήμερα εκεί βρίσκεται το Κόσοβο). Να θυμίσω τις ελληνικές πόλεις πετρίτσι και Μελένικο που βρίσκονται σήμερα στη Βουλγαρία; Να θυμίσω τη Γεύγελη, την Αχρίδα και το Μοναστήρι; Μήπως η Αχρίδα ονομαζόταν στην αρχαιότητα «
Λυχνίς» και ιδρύθηκε από τον Κάδμο; Μήπως το Μοναστήρι ( σήμερα ονομάζεται «Μπίτολα» από το σλαβικό «ομπίτελ» που σημαίνει μοναστήρι) στην κοιλάδα της Πελαγονίας είναι η αρχαία  Ηράκλεια Λυγκηστίς που ιδρύθηκε κατά τον 4ο π.Χ. αιώνα από τον Μακεδόνα Φίλιππο Β;
Ο Στράβων είχε πει: «
Εστίν ουν Ελλάς και η Μακεδονία».
Να θυμίσω τι είχε πει ο Ίωνας Δραγούμης; «
Η Μακεδονία είναι σχολείο ελευθερίας. Έλληνες, σώστε την Μακεδονία και η Μακεδονία θα μας σώσει».Να θυμίσω τον Μίκη Ζέζα (γνωστότερος ως «Παύλος Μελάς»);
Θα θυμίσω τον επίσκοπο Καστοριάς τον Γερμανό Βαραβαγγέλη, ο οποίος μάλιστα λειτουργούσε στην εκκλησία με το πιστόλι του στη θήκη και εμψύχωνε τους Έλληνες Μακεδονομάχους.
Να θυμήσω τους περίπου 30.000 Έλληνες Μακεδόνες που διαδήλωσαν το 1916 στη Θεσσαλονίκη, απευθύνοντας έκκληση για βοήθεια προς την τότε ελληνική κυβέρνηση;
Όσοι ζωντανοί!

giorgostzallas.wordpress.com