Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

H πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση Γιούνκερ σε Θεοδωράκη: Τα 35 δισ. είναι εδώ και σας περιμένουν


Δύο ώρες συνάντηση εργασίας με το επιτελείο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και το επιτελείο του.

Οι ελληνικές προτάσεις βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο μικροσκόπιο της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, δήλωσε ο επικεφαλής του "Ποταμιού" Σταύρος Θεοδωράκης, εξερχόμενος σήμερα από την έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες όπου συναντήθηκε με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι σύμφωνα με την πρώτη εντύπωση που έχει αποκομίσει, οι Ευρωπαίοι θεωρούν πως βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση.

Ο Σ. Θεοδωράκης, υπογράμμισε τη σημασία του αναπτυξιακού πακέτου που προτείνεται στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας, λέγοντας ότι ο Πρόεδρος Γιούνκερ, ο οποίος είναι φίλος της Ελλάδας, εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση. Ανέφερε, ακόμα, ότι ευελπιστεί πως και η κυβέρνηση θα επιμείνει μέχρι τέλους για την ευρωπαϊκή λύση, ενώ ο ίδιος διαβεβαίωσε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι οι βουλευτές του ΠΟΤΑΜΙΟΥ θα υπερψηφίσουν στη Βουλή τη συμφωνία, κάτι που, όπως είπε, εκτιμά πως θα κάνουν και οι περισσότεροι Έλληνες βουλευτές.

Η ευρωπαϊκή πορεία είναι μονόδρομος και δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία ταλάντευση, υποστήριξε ο κ. Θεοδωράκης και σημείωσε πως η πρώτη εκτίμηση του κ. Γιούνκερ είναι ότι η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο πρόεδρος Γιούνκερ τόσο στη συνάντηση εργασίας όσο και στην επίσημη συνάντηση που ακολούθησε διαβεβαίωσε τον επικεφαλής του Ποταμιού ότι παραμένει στο πλευρό της Ελλάδας, στο πλευρό των Ελλήνων. «Δεν μας ενδιαφέρουν οι κυβερνήσεις, μας ενδιαφέρει ο ελληνικός λαός», ήταν το επαναλαμβανόμενο μήνυμα του προέδρου της Ε.Ε. Ο Σταύρος Θεοδωράκης ενημέρωσε τον κ. Γιούνκερ τόσο για το θέμα της συμφωνίας όσο και για τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν για επενδύσεις και ανάπτυξη στην Ελλάδα.

«Τα 35 δισ. ευρώ είναι εδώ και σας περιμένουν» είπε χαμογελώντας ο κ. Γιούνκερ δεσμευόμενος ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί με άμεσες διαδικασίες να ενισχύσει απευθείας την επιχειρηματικότητα με ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα, δηλαδή τα 35 δισ. ευρώ να πάνε κατευθείαν στην αγορά τα επόμενα δύο με τρία χρόνια και να μην περιμένουν την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Ο κ. Γιούνκερ μίλησε βέβαια και για τις απογοητεύσεις που έζησε από την ελληνική πλευρά και κυρίως από την κυβέρνηση που όπως είπε σε κάποιες περιπτώσεις δε φέρθηκε με το θάρρος που έπρεπε σ’ αυτή την κρίσιμη στιγμή.Ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε ότι «αυτή όμως είναι μια μεγάλη κουβέντα» που κάποια στιγμή θα κάνουμε αλλά αυτό που προέχει τώρα είναι η συμφωνία παραμονής της χώρας μας στην Ε.Ε».