Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Συμφωνία: Θρίλερ στην Βουλή! Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης ο Τσίπρας με Λαφαζάνη, Κωνσταντοπούλου, ΜητρόπουλοΤσίπρας: Δεν πήραμε εντολή να βγάλουμε τη χώρα από το ευρώ - συνεχίζουμε όλοι μαζί ή θα φύγουμε όλοι μαζί

Τσίπρας: Δεν πήραμε εντολή να βγάλουμε τη χώρα από το ευρώ
«Πήραμε εντολή να φέρουμε καλύτερη συμφωνία από το τελεσίγραφο του Eurogroup, αλλά δεν πήρα εντολή να βγάλουμε την Ελλάδα από την ευρωζώνη» φέρεται να δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδριάζει από τις 09.00 το πρωί.

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις. Αυτό που έχει σημασία είναι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ να σταθεί ενωμένη και συμπαγής μπροστά σε αυτές τις κρίσιμες αποφάσεις» είπε και πρόσθεσε: «Εγώ δεν πρόκειται να γίνω νέος Παπαδήμος. Εδώ που ήρθαμε, ήρθαμε όλοι μαζί ή θα φύγουμε όλοι μαζί. Η συνεχίζουμε όλοι μαζί ή θα φύγουμε όλοι μαζί».

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ συνεδριάζουν κεκλεισμένων των θυρών για την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης που καττέθηκε χθες στους θεσμούς.

Ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Μάρδας υποστήριξε πως «η συμφωνία θα υπογραφεί την Κυριακή».

«Είμαστε αισιόδοξοι για μια πολύ καλή συμφωνία» είπε νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης προσερχόμενος στη Βουλή.

Αξίζει να σημειωθεί πως από τη συνεδρίαση απουσιάζε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, ο οποίος και έφθασε λίγη ώρα αργότερα.
 
-  - Με παρέμβαση της Προέδρου της Βουλής και επειδή το αίτημα εξουσιοδότησης κατατέθηκε από την κυβέρνηση ως σχέδιο νόμου με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος η συζήτηση του νομοσχεδίου θα γίνει σύμφωνα με το άρθρο 89 του Κανονισμού της Βουλής και ορίζεται ότι θα ξεκινήσει σήμερα στις 15:00, στην αίθουσα της Ολομέλειας, σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης και Παραγωγής και Εμπορίου.

Στο κείμενο που έχει αναρτηθεί και υπογράφει η πρόεδρος του Σώματος, Ζωή Κωνσταντοπούλου, αναφέρεται: 
 «Εφόσον γίνει αποδεκτό από τις Επιτροπές ο χαρακτηρισμός του νομοσχεδίου ως κατεπείγοντος εκ μέρους της κυβέρνησης, ορίζεται προθεσμία υποβολής της έκθεσης των Επιτροπών η 12η βραδινή της 10ης Ιουλίου. Τίτλος του νομοσχεδίου είναι "για τη διαπραγμάτευση και σύναψη δανειακής σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) που κατέθεσαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και οι υπουργοί Οικονομικών, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας κα Τουρισμού, Πολιτισμού Παιδείας, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Εξωτερικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Υγείας και Επικρατείας"».
 
 - Ακόμα και ξημερώματα μπορεί να γίνει η ψήφιση του σχεδίου νόμου για την συμφωνία με τους δανειστές. Στις 15.00 συνεδριάζουν οι επιτροπές και δεν αποκλείεται αμέσως μετά, ό,τι ώρα και αν είναι να κατατεθούν προς ψήφιση στην Ολομέλεια
- Δάκρυσε ο πρωθυπουργός όταν είπε στους βουλευτές του: «Εδώ που είμαστε ή θα μείνουμε όλοι μαζί ή θα φύγουμε όλοι μαζί!»
- Δραγασάκης: «Επιτέλους να κυβερνήσουμε»
- Τα μέτρα παρουσίασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος
Ανώτατη κυβερνητική πηγή δήλωσε αισιόδοξη και είπε ότι το πακέτο για το χρέος είναι πολύ καλό
- Σακελλαρίδης: Η εξουσιοδότηση πρέπει να ψηφιστεί απόψε
Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι κι αυτός αινιγματικός για το τι θα ψηφίσει. Προειδοποίησε την κυβέρνηση να διεκδικήσει μια πιο ρητή δέσμευση από τους δανειστές στο ζήτημα του χρέους για να μην μας πουλήσουν όπως πούλησαν το Βενιζέλο το 2012

- Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εξέφρασε ευθέως την διαφωνία του με την συμφωνία και άφησε ανοικτό το τι θα ψηφίσει σήμερα στην Βουλή: «Η πρόταση δεν είναι συμβατή με το πρόγραμμα μας» Η συμφωνία δεν μπορεί αν δώσει απάντηση στα προβλήματα και να δώσει μια θετική προοπτική στην χώρα. Για το τι θα κάνει είπε: «Θα το δείτε το απόγευμα».
- Στο κλάμπ των διαφωνούντων και οι Αλέξης Μητρόπουλος, Κώστας Λαπαβίτσας και ο Θανάσης Πετράκος.
Ο τελευταίος είπε ότι μόνη λύση είναι η συντεταγμένη έξοδος από το ευρώ ενώ ο Κώστας Λαπαβίτσας είπε: «Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε ένα Grexit αλλά πρέπει να προετοιμαστούμε γι´ αυτό γιατί θα το βρούμε μπροστά μας».
- Ξυδάκης: «Ιστορική μας μοίρα να υπογράψουμε τη νέα Λωζάννη
- Καταπέλτης για τους συντρόφους του στην κυβέρνηση ο Αλέξης Μητρόπουλος! Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πήγε στην διαπραγμάτευση «χωρίς προετοιμασία, χωρίς σχέδιο, χωρίς γνώση, χωρίς τους καλύτερους. Αποτύχαμε, χάσαμε».
Και συνέχισε: «Μεταλλασσόμαστε σε ένα νεοφιλελεύθερο κόμμα, που καλείται να υλοποιήσει το πιο ασφυκτικό, αντικοινωνικό πρόγραμμα».
«Κινδυνεύουμε να μετατραπούμε σε αριστερή παρωδία και όχι αριστερή παρένθεση» είπε και κατέληξε: «Δεν πρέπει να πάμε σε ένα Grexit, γιατί είμαστε ανίκανοι να το διαχειριστούμε και δεν πρέπει να προκαλέσουμε άλλο κακό στο λαό μας».
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τα είπε και έφυγε. Τοποθετήθηκε λέει και στα δυο όργανα. Οταν ρωτήθηκε τι θα ψηφίσει είπε: Η ψηφοφορία δεν γίνεται εδώ αλλά στην Βουλή...