Άρθρο του Γιώργου Γκέκου
υποψήφιου Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Κορινθίας
Το παιχνίδι δεν έχει χαθεί. Εξαρτάται από την Ελλάδα αν θα έχει άξιους ηγέτες να την οδηγήσουν, μετά από την πάσα που μας έδωσε 22/1/2015 ο superMario Ντράγκι, σε ένα αγώνα δύσκολο που με προϋποθέσεις μπορεί να κερδηθεί.
Η ΕΚΤ ( Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ) θα αγοράσει στη δευτερογενή αγορά ομόλογα κρατικά αλλά και ιδιωτών των κρατών μελών, ύψους 60 δις. Ευρώ τον μήνα με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της απειλής του αποπληθωρισμού. Οι αγορές ομολόγων κυβερνήσεων, ιδρυμάτων ( π.χ. τραπεζών ) και ιδιωτών ( επιχειρήσεων ) στην δευτερογενή αγορά θα ξεκινήσουν τον Μάρτιο του 2015 και θα συνεχιστούνέως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2016.
Οι αγορές περιουσιακών στοιχείων ( ομολόγων ) παρέχουν νομισματική στήριξη στην οικονομία σε ένα πλαίσιο όπου το βασικόεπιτόκιο της ΕΚΤ έχει διαμορφωθεί στο 0,05%. Οδηγούν σε χαλάρωση των νομισματικών και χρηματοπιστωτικών συνθηκών, μειώνοντας το κόστος πρόσβασης των κρατών, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών σε χρηματοδότηση. Η απόφαση αυτή για ποσοτική χαλάρωση ( έκδοση νέου χρήματος από την ΕΚΤ ύψους 1,1 τρις. Ευρώ ) έρχεται με καθυστέρηση πέντε χρόνων από το ξέσπασμα της κρίσης στην Αμερική όπου η αντίστοιχη Κεντρική Τράπεζα (FED) έριξε στην αγορά πάνω από 3,5 τρις. δολάρια και πέτυχε στο ξεπέρασμα της κρίσης και σήμερα η Αμερική να έχει ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 3,5%.
Η Ελλάδα δικαιούται σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚΤ να εκμεταλλευτεί, πουλώντας χρέος της περίπου 30 δις. μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016 .
Δεν αντιμετωπίζεται με ειδικούς κανόνες, ισχύουν οι ίδιοι κανόνες για όλους, όμως υπάρχει η πρόβλεψη η ΕΚΤ να μην αγοράσει χρέος της Ελλάδος αν δεν υπάρχει ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Εφόσον υπάρχει αξιολόγηση του προγράμματος θα μπορούσε η ΕΚΤ να αγοράσει Ελληνικά ομόλογα τον Ιούλιο – Αύγουστο για να αντίστοιχες λήξεις ομολόγων.
Στον «πάγο» λοιπόν το πρόγραμμα Ντράγκι για την Ελλάδα όσο εκκρεμεί η αξιολόγηση.
Ειδικότερα, διευκρινίστηκε από τον Ντράγκι ότι κατά τη διάρκεια αξιολογήσεων στο πλαίσιο προγραμμάτων οικονομικής βοήθειας για κράτη – μέλη της Ευρωζώνης, η επιλεξιμότητα[των τίτλων] θα αναστέλλεται και θα επαναλαμβάνεται στην περίπτωση που υπάρχει θετικό αποτέλεσμα της αξιολόγησης.
Αυτή η επισήμανση προς την Ελλάδα επιτρέπει στον κ. Ντράγκι να αποστασιοποιηθεί μεν από τις εκλογικές διαδικασίες στην Ελλάδα, αλλά την ίδια στιγμή να υπενθυμίσει ότι τον Ιούλιο που έρχονται οι μεγάλες λήξεις των ελληνικών ομολόγων (σ.σ. 7,5 δισ. ευρώ το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου) δεν είναι δυνατό να υπάρχει ταυτόχρονα απαίτηση από την ΕΚΤ να δεχθεί “κούρεμα” του χρέους και την ίδια στιγμή να στηρίζει αυτή με αγορές της ελληνικά τα ομόλογα. Με άλλα λόγια θα πρέπει να έχει λήξει η όποια διαπραγμάτευση για το ελληνικό πρόγραμμα.
Με έμμεσο τρόπο, ξεκαθαρίζει τις προθέσεις της η ΕΚΤ έναντι της ελληνικής ιδιαιτερότητας, για την οποία το πρόγραμμα έχει παραταθεί μέχρι τέλη Φεβρουαρίου, ενώ οι αγορές της ΕΚΤ πρόκειται να ξεκινήσουν από τον μήνα Μάρτιο.
Ο κ. Ντράγκι θέλησε με τον τρόπο αυτό να διατυπώσει το πλαίσιο των προθέσεων της ΕΚΤ έναντι της Ελλάδας, δηλαδή την πλήρη συμμετοχή της στο πρόγραμμα χρηματοδότησης, αλλά μόνο με την προϋπόθεση ενεργού προγράμματος στήριξης, δηλαδή ότι η μπάλα έρχεται στα πόδια της επόμενης κυβέρνησης που θα σχηματιστεί μετά τις 25/1/2015.
Το ΠΑΣΟΚ έχοντας χειρισθεί με υπευθυνότητα έω ςαυτοθυσία την κρίση χωρίς να φταίει στον ίδιο βαθμό προτείνει σταθερά όπως άλλωστε και στις εκλογές του 2012 Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας αλλά κυρίως ομάδας έμπειρων Εθνικών διαπραγματευτών για να χειριστούν έξυπνα την πάσα του
Μ. Ντράγκι έτσι ώστε να μην διακινδυνεύσουμε την θέση μας στην Ευρωζώνη, να διασφαλίσουμε την έξοδο από την κρίση και να προχωρήσουμε με τα 30 δις. ευρώ του Ντράγκι στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις προς ένα κανονικό κράτος που θα αποκαταστήσει τα τραύματα στους δημοκρατικούς θεσμούς και την κοινωνική συνοχή.