Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Κεντρική προεκλογική ομιλία Βαρβάρας Γελαδάκη στην Αμερικανική ένωση 22/01/15



Εμφάνιση barbar.jpg
Αγαπητοί μου φίλοι.
Ο προεκλογικός  αγώνας φτάνει στο τέλος του, το μεγάλο ερώτημα των εκλογών είναι η πορεία της Ελλάδας από την ερχόμενη Δευτέρα. Εγώ, θέλοντας να προσφέρω στην πατρίδα, πήρα την απόφαση να σταθώ στις επάλξεις της Ν.Δ. και στο πλευρό του Αντώνη Σαμαρά. Ανήκω σε μια γενιά νέων πολιτικών που θέλει να βγάλει τη χώρα από το τέλμα που βρίσκεται.
 Ο κύκλος της μεταπολίτευσης έκλεισε με πολύ πόνο και οδύνη για τον ελληνικό λαό. Αλήθεια, κανείς δε μπορεί να  αισθάνεται άνετα για τις θυσίες ενός κόσμου. Αλήθεια, κανείς δε μπορεί να χαίρεται για τα λάθη που φορτώθηκε η ελληνική κοινωνία. Εκείνο που μπορεί όμως να αναγνωρίσει είναι η γενναιότητα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να πάρει δύσκολες αποφάσεις για τη χώρα μας.

Την ερχόμενη Δευτέρα ανοίγει ουσιαστικά ένας άλλος κύκλος. Μια περίοδος ανάπτυξης, έξω από τα στεγανά του μνημονίου. Εδώ υπάρχει ένα κομβικό σημείο, να μην τινάξουμε στον αέρα όλο το νοικοκύρεμα που επιχείρησε η ελληνική κυβέρνηση τα 2,5 χρόνια. Ο στόχος της δικής μου γενιάς είναι να αξιοποιήσει αυτές τις θυσίες και να συμβάλλει στην οικοδόμηση μιας Ελλάδας που θα συμμετέχει δυναμικά μέσα στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Αλλά για να πετύχουμε αυτό το όραμα, χρειαζόμαστε τη δική σας εμπιστοσύνη.
Εγώ δεσμεύομαι απέναντι σας να κρατήσω αυτό το όραμα ψηλά και να γίνει σημαία μου. Η Ελλάδα μας δεν έχει άλλα περιθώρια για να παλινδρομεί ανάμεσα στο λαϊκισμό και την ανέξοδη παροχολογία. Η ψήφος της 25ης Ιανουαρίου βάζει τον καθένα και την καθεμία μπροστά στις ευθύνες του. Αν σκύψω λίγο πιο βαθιά σ’ αυτόν τον αγώνα θα σας εξομολογηθώ, ότι δε ζητώ απλά την ψήφο σας, αλλά ζητώ να μου εμπιστευτείτε τις ελπίδες σας και να σηκώσουμε μαζί την ευθύνη για την Ελλάδα που θέλουμε, την Ελλάδα που αγαπάμε.
Η τιμή που έχω να παλεύω στις γραμμές της Ν. Δ., της παράταξης που χρεώθηκε τις μεγάλες επιλογές της μεταπολίτευσης, της παράταξης που έβαλε την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, γίνεται ευθύνη για την Ελλάδα του 21ου αιώνα. Ζούμε στην εποχή των μεγάλων προκλήσεων, είμαστε σε μια καθοριστική καμπή που ο κόσμος παίρνει «οβιδιακές μεταμορφώσεις» και πρέπει να παρακολουθούμε τις σύγχρονες απαιτήσεις της παγκόσμιας κοινότητας. Έγινε σχεδόν μόδα να επικαλούμαστε τις απαιτήσεις της αγοράς, κάτι που κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει, όμως εγώ θα επιχειρήσω κάτι διαφορετικό, να σας βάλλω τις απαιτήσεις της κοινωνίας μέσα στα πλαίσια της αγοράς. Στην ουσία τα δύο φαινόμενα συμπλέουνε (αγορά & κοινωνία) η πρώτη αποτελεί το θεμέλιο λίθο για την οικονομική ανάπτυξη (αγορά) η δεύτερη αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη, χωρίς την παρουσία της κοινωνίας δεν υπάρχει αγορά. Αυτή την κοινωνία θέλω να υπηρετήσω και να σταθώ δίπλα στους αγώνες του πρωθυπουργού μας, του Αντώνη Σαμαρά         
Η απόφαση του πρωθυπουργού να εμπιστευθεί νέα πρόσωπα, δηλώνει την εμπιστοσύνη του στις νέες δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας και την αποφασιστικότητά του να αλλάξει την εικόνα της ελληνικής πολιτικής σκηνή. Η ανανέωση σημαίνει νέα ήθη, νέες αξίες απαλλαγμένες από τις στρεβλώσεις και τις εμμονές του παρελθόντος και ταυτόχρονα δείχνει την πρόθεση όλων όσων συμμετέχουμε σ’ αυτή την προσπάθεια να κάνουμε μια υπέρβαση και ν’ αγγίξουμε το όραμα.
Η πολιτική έχει ταυτιστεί με τη διαπλοκή και το συμβιβασμό. Η δική μου γενιά θέλει την πολιτική μια διαδικασία προσφοράς, είναι η ‘τέχνη του εφικτού’ κατά τον Αριστοτέλη κι αυτό το «εφικτό» μπορούμε να το στηρίξουμε μέσα από μεταρρυθμίσεις και ριζικές μεταβολές, ένας κόσμος που δέχεται πόλεμο για τις ιδέες του, μια κοινωνία που δέχεται επιθέσεις για επειδή βιώνει έντονη οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση χρειάζεται ανανέωση.
Αυτή η ανανέωση είναι που χρειάζεται τη δυναμική μας παρουσία στη βουλή και αυτό σημαίνει ακόμη δυναμικότερες διεκδικήσεις μέσα από τα βουλευτικά έδρανα. Ο ελληνικός λαός, όσοι είναι μέσα στη χώρα κι όσοι υποχρεώθηκαν να μεταναστεύσουν, περιμένει μια περίοδο ανάπτυξης, κάτι που μπορεί να εγγυηθεί ο πρωθυπουργός  Αντώνης Σαμαράς και η Ν.Δ.
Ένας ολόκληρος κόσμος που μετανάστευσε τα τελευταία χρόνια περιμένει να δει μια αναγεννημένη Ελλάδα, αυτόν τον κόσμο πρέπει να φέρουμε πίσω και να του δώσουμε χώρο να δημιουργήσει. Διαφορετικά η χώρα θα οδηγηθεί σε μαρασμό με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει. Σ΄ αυτόν τον κόσμο πρέπει να δώσουμε πειστικές απαντήσεις και ρεαλιστικές διεξόδους κι αυτό το θα μπορέσουμε να το εξασφαλίσουμε με ισχυρή Ν.Δ. που θα μπει ανάχωμα στην επαναστατική γυμναστική του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει αιχμάλωτος μιας ετερόκλητης πολυφωνίας των συνιστωσών, την ίδια ώρα ο Αντώνης Σαμαράς παραμένει εγγυητής μιας ενότητας που έχει ανάγκη η χώρα, δεν υποχωρεί μπροστά στο λαϊκισμό και υπόσχεται την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας.
Είμαστε οι αξιόπιστοι συνομιλητές των επενδυτών που θέλουν να κάνουν την Ελλάδα κεντρικό άξονα των επιχειρηματικών τους επιλογών. Η γεωγραφική θέση της χώρας μας τη μετατρέπει σε ενεργειακό, οικονομικό και μεταφορικό πυλώνα στη διεθνή αγορά. Αν αποδεχτούμε την αριστερή ρητορική οι επενδυτές θα αναζητήσουν άλλες επιλογές κι εμείς θα χάσουμε πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας. Ό,τι προσπάθησε η κυβέρνηση μας να χτίσει θα γκρεμίσει πολύ εύκολα.
Ο ελληνικός λαός πρέπει να πάρει τη μεγάλη απόφαση για την τύχη της χώρας του, κανείς δε μπορεί να μείνει έξω από τα μεγάλα διλήμματα. Αυτή είναι η μοίρα των Ελλήνων, να βρίσκονται μπροστά σε μεγάλες αποφάσεις και ηχηρές προκλήσεις. Η έννοια της προόδου και της ευημερίας περνά μέσα από τολμηρές αποφάσεις. Ο κόσμος αλλάζει κι η Ελλάδα δε μπορεί να επιλέξει την επιλεκτική απομόνωση που ακούει στο GREXIT, γιατί σε τελική ανάλυση κανείς δεν δικαιούται να ρισκάρει τις θυσίες του λαού μας στο όνομα μιας επαναστατικής ρητορικής.
Μια πολιτική διαπραγμάτευση έχει πολλούς συνομιλητές και, πιθανότατα, κάποιες συμμαχίες, αλλά κανείς δε μπορεί να συμμαχήσει μόνο με τον εαυτό του, θέλει κι άλλους αποδέκτες της επιχειρηματολογίας του, διαφορετικά ακολουθεί η απομόνωση και η περιθωριοποίηση. Με αυτές τις σκέψεις πήρε την πρωτοβουλία ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και έβαλε τη χώρα στα διεθνή  fora και μάλιστα όταν η Αριστερά δεν δεχόταν την ευρωπαϊκή οικογένεια. Σήμερα, ο Αντώνης Σαμαράς παλεύει να κρατήσει τη χώρα όρθια και με αξιοπρέπεια στα ίδια διπλωματικά σαλόνια.
Για να μπορέσει η Ελλάδα να σταθεί όρθια στα πόδια της πρέπει να έχει σχέδιο ανάπτυξης, πρέπει να μην περάσει στη λογική των «μαθητευόμενων μάγων». Η πολιτική είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να πέσει στα χέρια των ακτιβιστών, που αρέσκονται να παίζουν με τις λέξεις. Έτσι η νεολαία θα πιστέψει σε ένα όραμα, κανείς δε στηρίζει την ελπίδα του στο «θάνατο» που προτείνει ο κ. Βαρουφάκης. Η Ελλάδα δεν πέθανε σε 400 χρόνια σκλαβιάς, μπορεί ν’ αυτοκτονήσει από έναν επιτελάρχη του ΣΥΡΙΖΑ;
Την απάντηση στο ερώτημα θα τη δώσει ο λαός, είναι αυτός που θα στείλει στη Βουλή όποιους κρίνει ότι μπορούν να τον εκπροσωπήσουν. Οι ευθύνες που αναλογούν στον κάθε ψηφοφόρο θα αποτυπωθούν στους συσχετισμούς και τις συνεργασίες της νέας Βουλής. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι όλοι αναζητούν συνεργάτες και το ρόλο των κομμάτων που θα μπουν οριακά (3%) αυτά θα συμπληρώσουν το κυβερνητικό σχήμα; Με τι ανταλλάγματα; Ακόμη και ο κ. Τσίπρας ζητά την αυτοδυναμία για να κυβερνήσει, αυτό από μόνο του  δείχνει πως τις βασικές επιλογές τις παίρνει πάντα ένας. Μόνο το ΠΑΣΟΚ βολεύεται στην 3η θέση, γιατί φοβάται μήπως βρεθεί έξω από τις επιλογές των ψηφοφόρων, το «Ποτάμι» ως άλλος πόλος δεν έχει να χάσει τίποτε και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ψάχνουν έναν λόγο πολιτικής παρουσίας.
Η χώρα όμως έχει ανάγκη από κυβέρνηση κι όχι από συνεργείο πολιτικής αποκαθήλωσης, η χώρα μας δεν πωλείται, ούτε παζαρεύεται, δώστε μου την ευκαιρία να σας το αποδείξω και να στηρίξω το έργο του πρωθυπουργού μας Α. Σαμαρά στην επόμενη Βουλή.   Η λογική της πολιτικής συνεργασίας πρέπει να έχει την αντίστοιχη φιλοσοφία και να υπάρχει διάθεση προγραμματικών συγκλίσεων, διαφορετικά, η κυβέρνηση μπαίνει σε πολιτική ομηρία και σε εκβιαστικές λογικές. Ανάλογη κατάσταση βιώσαμε με τα πολιτικά παιχνίδια της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας, μια μειοψηφία που προκάλεσε πρόωρες εκλογές για να ανατρέψει ότι κατακτήθηκε με θυσίες.
Δεν ήμασταν αντίθετοι στην πολιτική της συνεργασίας, γι’ αυτό και συνεργαστήκαμε με το ΠΑΣΟΚ, που τώρα προσπαθεί να βρει έναν ηγετικό ρόλο – φάντασμα, ούτε αποδεχτήκαμε την πολιτική του Γ. Παπανδρέου, που είχε προαποφασίσει, πριν αναλάβει την πρωθυπουργία, την είσοδο της χώρας στο ΔΝΤ. Αλλά δε μπορούσαμε να μη διαπραγματευτούμε με τους δανειστές μας. Η συνέχεια του κράτους μας επέβαλε την διαπραγμάτευση και τώρα στο τέλος του προγράμματος έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ να αποδομήσει τα πάντα. Αν ακολουθήσουμε την αριστερή ρητορική, θα προκαλέσουμε τον ξαφνικό θάνατο και θα βρεθούμε στο χάος.
Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον ποια θα είναι η εικόνα της νέας Βουλής και πολύ περισσότερο πόσο το κράτος θα αντέξει τις μετεκλογικές διαπραγματεύσεις των κομμάτων που θα έχουν κοινοβουλευτική παρουσία. Η βασική διαφορά μας με τα άλλα κόμματα είναι ότι εμείς έχουμε κυβερνητικό όραμα, όταν οι άλλοι θέλουν συμμετοχή στην οποιαδήποτε κυβέρνηση, για να δικαιολογήσουν την ύπαρξή τους. Σ’ εμάς στόχος είναι η ανάπτυξη της χώρας, όταν οι άλλοι θέλουν να επιβιώσουν μέσα από μια κυβερνητική παρουσία.


Η φρενίτιδα όλων των άλλων κομμάτων είναι να ξεπεράσουν το 3% για να μπουν στην επόμενη κυβέρνηση, μόνο το ΚΚΕ θέλει να μείνει έξω από κυβερνητικές συναλλαγές. Κανένα κόμμα δεν έχει βάλει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που θα πάρει αυτή η συνεργασία. Στην πραγματικότητα ένα αόρατο σύνδρομο εξουσίας κατάλαβε όλα τα σχήματα που μιλούν για μια αόριστη συνεργασία. Δηλαδή, η επόμενη Βουλή θα έχει πολλά κόμματα και ισάριθμους μίνι πρωθυπουργούς που θα διαπραγματευθούν με τους δυο ισχυρούς.
Εμείς δε ζητάμε να έχουμε απλά την παρουσία μας στη Βουλή για να κυβερνήσουμε, ζητάμε η χώρα να έχει ισχυρή ηγεσία, που θα διαπραγματευθεί με τους εταίρους μας. Το μέλλον μας είναι αδιαπραγμάτευτο, γιατί η ίδια η Ελλάδα θέλει να προχωρήσει και ν’ αλλάξει σελίδα. Όλες οι επιλογές βρίσκονται μπροστά σας κι εσείς θα δώσετε τη λύση που θέλετε, τη λύση που αντέχει η κοινωνία. Είναι σίγουρο, ότι μετά απ’ αυτές τις εκλογές ανοίγει ένα νέο πολιτικό κεφάλαιο για τον τόπο. Αυτό το κεφάλαιο σας καλώ να το γράψουμε μαζί, συμμετέχοντας ενεργά στην Ελλάδα του μέλλοντος.
Μια Ελλάδα που θα είναι ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων και όχι ο φτωχός συγγενής ενός κόσμου που χάνεται στο μέσα στο χρόνο και βλέπει τις ευκαιρίες να περνάνε σε άλλες χώρες. Η Ευρώπη θέλει έναν αξιόπιστο συνομιλητή χωρίς αναστολές και αυτή είναι η τελευταία μας ευκαιρία για να περάσουμε στο μέλλον.    Σας ευχαριστώ πολύ.
         
Βαρβάρα Γελαδάκη
Ιατρός Βιοπαθολόγος
Υποψ. Βουλευτής Β΄Αθηνών Ν. Δ.
e-mail: Barbara@barbarageladaki.com