Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΝΟΥ ΜΠΕΓΛΙΤΗ ΓΙΑ ΣΥΝTΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗ​ΣΕΙΣ


Σε δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ του νομού Κορινθίας ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας και μέλος της Π.Γ. του ΠΑΣΟΚ, κ. Πάνος Μπεγλίτης, το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013,  αναφέρθηκε στο προσεχές συντακτικό Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και  στις αγροτικές κινητοποιήσεις, με αφορμή τα επεισόδια της προηγούμενης Πέμπτης στην Εθνική οδό Κορίνθου -  Πατρών.
Συγκεκριμένα ο πρώην Υπουργός ανέφερε τα εξής:

Για το συντακτικό Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ
Το συντακτικό Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είναι ένας σταθμός για την παράταξής μας αλλά και για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη την πολύ δύσκολη πολιτική ,οικονομική και κοινωνική συγκυρία την οποία βιώνει η χώρα μας.
Θα διεξαχθεί  στις 28 Φεβρουαρίου και ήδη εξελίσσονται και ολοκληρώνονται την επόμενη εβδομάδα οι προσυνεδριακές διαδικασίες σε όλη της Ελλάδα.
Το ΠΑΣΟΚ μετά τις διπλές εκλογές του περασμένου Μαίου και του Ιουνίου,  υπέστη μια σημαντική στρατηγική ήττα. Πληρώσαμε ένα βαρύ κόστος ως παράταξη και στην συνέχεια αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε, σύμφωνα με το μήνυμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου , στην κυβέρνηση συνεργασίας . Περνάμε μια δύσκολη περίοδο ως παράταξη και ως κόμμα και είναι το συνέδριό μας πιστεύω μια ιστορική ευκαιρία για να συζητήσουμε γιατί φτάσαμε ως εδώ, ποιες ήταν οι αιτίες της κρίσης και της ήττας του ΠΑΣΟΚ, τι ήταν αυτό που δεν πράξαμε κι έπρεπε να το έχουμε πράξει και  ποιες ήταν οι συνθήκες στην Ευρώπη που μας εξανάγκασαν να επιλέξουμε αυτόν τον δρόμο, του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Θα συζητήσουμε επίσης, την πολιτική και ιδεολογική φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ. Τι μπορεί να σημαίνει, δηλαδή, σήμερα, ένα προοδευτικό δημοκρατικό κόμμα του δημοκρατικού σοσιαλισμού της κεντροαριστεράς στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Ποιο είναι το περιεχόμενο αυτής της πολιτικής και ιδεολογικής φυσιογνωμίας, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, σε σχέση με την κυβερνητική μας διαδρομή. Θα συζητήσουμε τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε όλη την δομή και την λειτουργία της παράταξης μας,  επιδιώκοντας  να απομακρυνθούμε  από το παλαιό μοντέλο του αρχηγοκεντρικού κόμματος, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την συγκρότηση  και την λειτουργία ενός σύγχρονου ευρωπαικού κόμματος της κεντροαριστεράς, με συλλογικότητα, ανοιχτές διαδικασίες ,και με αποκεντρωμένη αντίληψη  για την λειτουργία του.

Το δεύτερο θέμα που θα απασχολήσει το συνέδριό μας είναι οι εξελίξεις στην Ελλάδα και  η κρίσιμη κατάσταση που βρίσκεται  η ελληνική κοινωνία.

Είμαστε μέτοχοι μιας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα της 17ης Ιουνίου, με στόχο να βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση, να συμβάλλουμε ώστε να σταθεί στα πόδια της η πατρίδα μας. Ένα κρίσιμο στοίχημα που δεν έχει κερδηθεί ακόμα. Υπάρχουν ερωτήματα που θα πρέπει να τα συζητήσουμε, όπως π.χ. ποιες συμμαχίες θα πρέπει να κάνουμε, πώς θα προχωρήσουμε την επόμενη ημέρα μέσα στην κυβέρνηση , ποιες αλλαγές θα πρέπει να γίνουν στην προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων, ώστε να αποκτήσει μια πολιτική ισορροπία η κυβέρνηση.  Έχουμε την ευθύνη να διαμορφώσουμε ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας για την έξοδο από την κρίση και από το μνημόνιο.
Για τις κινητοποιήσεις των αγροτών
Έγινε  πολύ μεγάλη προσπάθεια και από το ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της κυβερνητικής συνεργασίας, να συγκροτηθεί ένα πακέτο που θα ικανοποιούσε τα αιτήματα των αγροτών. Δε είναι τυχαίο ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με πολλή δουλειά έλυσε και προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα, προτείνοντας ένα πακέτο έντεκα σημείων προς ικανοποίηση των αιτημάτων των αγροτών. Αντιλαμβάνομαι τα μεγάλα προβλήματα του αγροτικού κόσμου. Τα δομικά και διαρθρωτικά προβλήματα της αγροτικής οικονομίας του πρωτογενούς τομέα. Πέρα όμως από τις δυσκολίες, υπάρχουν κάποια δημοσιονομικά περιθώρια τα οποία δεν μας επιτρέπουν να γίνουν μεγαλύτερα βήματα. Και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό. Από την άλλη πλευρά, αυτήν των αγροτών, υπήρξαν πολλές μετριοπαθείς φωνές, φωνές ευθύνης, για να μην αποτελέσουν οι απόλυτα δικαιολογημένες κινητοποιήσεις των αγροτών, εμπόδιο στην εύρυθμη λειτουργία της χώρας. Να μην στραφούν αυτές οι κινητοποιήσεις ενάντια σε άλλα κοινωνικά στρώματα, να μην στραφούν κατά του δημοσίου συμφέροντος. Εκφράζουμε την διαφωνία μας για το κλείσιμο των εθνικών οδών, γιατί μια τέτοια μορφή κινητοποίησης αντιστρατεύεται τα συμφέροντα των ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων, προκαλεί προβλήματα στην εθνική οικονομία και στην ομαλή καθημερινή λειτουργία  της χώρας.
Κατά το παρελθόν, ως βουλευτής αντιπολίτευσης μετά το 2007, στην Κορινθία αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, σε ανάλογες κινητοποιήσεις, είχα εκφράσει την αντίθεσή μου στο κλείσιμο των δρόμων. Δεν δικαιώνεις έναν καθόλα δικαιολογημένο αγώνα επιλέγοντας ακραίες μορφές κινητοποιήσεων, όπως είναι το κλείσιμο των εθνικών οδών.
Στην Κορινθία γίναμε μάρτυρες μιας σημαντικής κινητοποίησης αγροτικών συλλόγων και αγροτών του νομού. Θέλω για μια ακόμα φορά, με εντιμότητα και ειλικρίνεια να πω, ότι διαφωνώ με εκείνους που επέλεξαν τον δρόμο της τυφλής αντιπαράθεσης, κλείνοντας την εθνική οδό. Δεν δικαιώνονται οι αγώνες των αγροτών κλείνοντας τους δρόμους, κρατώντας ομήρους άλλα κοινωνικά στρώματα. Δεν είμαι ενάντια σε καμία κινητοποίηση και κοινωνική διαμαρτυρία του ελληνικού λαού. Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση η οικονομική κρίση  να συμβάλλει στην συρρίκνωση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Πρέπει να δώσουμε αγώνες για να ενισχύσουμε τους δημοκρατικούς θεσμούς σε συνθήκες πολιτικής ,οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Υπάρχουν, όμως,  άλλοι τρόποι για να διαμαρτυρηθεί κάποιος ειρηνικά  και μάλιστα αποτελεσματικά.
Από την άλλη, δεν μπορώ να μείνω βουβός σε αυτήν την ακραία αντιμετώπιση από την ΕΛΑΣ της αγροτικής κινητοποίησης στην Κορινθία, καθώς  και σε άλλες κινητοποιήσεις στην  Θεσσαλία και στην Βόρεια Ελλάδα. Δεν λύνεις  τα κοινωνικά προβλήματα με την καταστολή. Σε κάθε ευκαιρία έχω επισημάνει πολλές φορές, πως παρατηρούμε την τελευταία περίοδο μια δυσανάλογη χρήση βίας , μια έντονη καταστολή των κοινωνικών διαδηλώσεων από την πλευρά της ΕΛΑΣ. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα. Φοβάμαι ότι σε ορισμένες δυνάμεις μέσα στη ΝΔ η λογική του νόμου και της τάξης τους οδηγεί στην τροφοδότηση ενός κύκλου έντασης. Κάνω έκκληση και προς αυτήν την πλευρά. Ας μην βλέπουν τα πρόσκαιρα στοιχεία των δημοσκοπήσεων. Μια ακραία λογική και πρακτική της στρατηγικής του νόμου και της τάξης, τροφοδοτεί τον φαύλο κύκλο της τυφλής σύγκρουσης και φοβάμαι ότι τελικά ευνοεί τις πιο ακραίες ακροδεξιές δυνάμεις στην χώρα μας, δηλαδή την Χρυσή Αυγή .

Κατανοώ ότι η ΕΛΑΣ έχει το καθήκον να υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον. Όμως οφείλει να είναι προσεχτική στο πώς αντιμετωπίζει τις ακραίες περιπτώσεις. Και μια τέτοια περίπτωση ήταν η μαζική επίθεση κατά των αγροτών της Κορινθίας, με τραυματισμούς.