Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Κοσμοσυρροή για το τελευταίο κήρυγμα του Πάπα : Υπήρξαν στιγμές που νόμιζα ότι ο Θεός κοιμόταν!


 euronews

Μετά από οκτώ χρόνια ως επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας, ο Πάπας Βενέδικτος απευθύνεται για τελευταία φορά από την Πλατεία του Αγίου Πέτρου στους πιστούς.
Πλήθος πιστών συρρέει από το πρωί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό για το τελευταίο παπικό κήρυγμα, την τελευταία δημόσια εμφάνιση του Πάπα Βενέδικτου του 16ου. Πάνω από 50.000 εισιτήρια έχουν πουληθεί για σήμερα ενώ αναμένεται το πλήθος στην πλατεία του Αγίου Πέτρου να φθάσει τις 200.000.

Το τελευταίο κήρυγμα του Πάπα Βενέδικτου επίσης, παρακολουθούν από την τηλεόραση εκατομμύρια τηλεθεατών, ενώ γιγαντοοθόνες για τον ίδιο σκοπό έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος της κεντρικής λεωφόρου που οδηγεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.
Η πλατεία του Αγίου Πέτρου ήταν, όπως αναμενόταν, ασφυκτικά γεμάτη. Οι πιστοί της Καθολικής Εκκλησίας δεν θα μπορούσαν φυσικά να απουσιάζουν από την τελευταία ομιλία του Βενέδικτου 16ου ως Ποντίφικα, και οι στιγμές ήταν συγκινητικές.
Ο απερχόμενος Πάπας, που από αύριο θα αποκαλείται “επίτιμος Πάπας”, έφτασε στον χώρο μέσα στο ειδικά διαμορφωμένο αυτοκίνητο που τον συνοδεύει στις επίσημες εμφανίσεις του, και χαιρέτησε το συγκεντρωμένο πλήθος.
“Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στο μέλλον της Καθολικής Εκκλησίας”, δήλωσε ο Πάπας, αναφερόμενος στη διαδοχή του και στο δύσκολο έργο που θα κληθεί να επιτελέσει εκείνος ο οποίος θα ανέβει μετά από εκείνον στην Αγία Έδρα.
Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε η αποστροφή του για τις δύσκολες στιγμές της διακονίας του.
“Υπήρξαν όμορφες στιγμές. Στιγμές χαράς. Υπήρξαν όμως και δύσκολες στιγμές. Στιγμές κατά τις οποίες νόμιζα ότι ο Θεός κοιμόταν”, επεσήμανε ο Πάπας Βενέδικτος 16ος.
Οι ακροάσεις των πιστών γίνονται συνήθως μέσα στην αίθουσα του Βατικανού κατά τη χειμερινή περίοδο, όμως σήμερα γίνεται εξαίρεση λόγω της επικείμενης παραίτησης του Ποντίφικα, που είναι η πρώτη μετά την παραίτηση του Πάπα Γρηγορίου το 1415, πριν από 600 χρόνια.
Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ' θα λάβει τον τίτλο του «ομότιμου Πάπα» (emeritus) και θα εξακολουθεί να αναφέρεται ως «Η Αγιότητά Του» μετά την παραίτησή του αύριο. Επίσης, θα διατηρήσει τον παπικό τίτλο, Βενέδικτος ΙΣτ' και δεν θα αποκαλείται με το όνομά του, Γιόζεφ Ράτσινγκερ.
Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Βατικανού πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι, ο 85χρονος Βενέδικτος ΙΣτ' θα φορά μόνο το λευκό ράσο του και θα παραδώσει το χρυσό δαχτυλίδι που συνοδεύει τη θέση του, γνωστό και ως δαχτυλίδι του ψαρά, ενώ η προσωπική του σφραγίδα θα καταστραφεί, με τον τρόπο που καταστρέφεται όταν ένας Πάπας πεθαίνει.
Ο Βενέδικτος ΙΣτ' θα παραδώσει τα ειδικά κατασκευασμένα κόκκινα παπούτσια του και αντί γι' αυτά θα φορά καφέ υποδήματα που κατασκεύασε γι' αυτόν ένας υποδηματοποιός, στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Μεξικό πέρυσι. «Θα προσεύχομαι και θα κρυφτώ μέσα στον κόσμο», ανέφερε ο Ποντίφικας για τις μέρες που θα ακολουθήσουν της παραίτησής του.