Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Χάθηκαν δέκα εκατομμύρια για τη διάβρωση των ακτών

«Αιγείρα», μια ΑΓΝΩΣΤΗ λέξη στην αχαϊκή πολιτική σκηνή…


froyros.blogspot.gr

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμέναμε στις 21 Φεβρουαρίου 2013 να δούμε από το κανάλι της Βουλής τη συνεδρίαση της ΥΠΟΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ με θέμα ημερήσιας διάταξης τη Διάβρωση Ακτών.

Πολλά σημαντικά και ενδιαφέροντα ακούστηκαν, κατά τη διάρκεια της τρίωρης συνεδρίασης, για ένα σοβαρότατο πρόβλημα που κατατρώει τις Ελληνικές ακτές, το οποίο βιώνουμε σε όλο του το «μεγαλείο» στις παραλίες τής Βόρειας Πελοποννήσου.

Άλλωστε, διαφαινόταν ότι οι τρεις (με αχαϊκό προφίλ) ομιλητές, θα είχαν το «πάνω χέρι» στην ανάδειξη της κατεπείγουσας παρέμβασης. Φυσικά πέρα από τις επιστημονικές τοποθετήσεις των δύο Πανεπιστημιακών της Πάτρας, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στην πολιτική τοποθέτηση (ενημέρωση) του Αχαιού Αντιπεριφερειάρχη.

Και πράγματι η πεντάλεπτη ομιλία του κ. Αλεξόπουλου έβγαλε ειδήσεις (δυσάρεστες ως επί το πλείστον) αναδεικνύοντας το δεκαπενταετές (τουλάχιστον) τέλμα στην Αχαϊκή «αντιδιαβρωτική» πολιτική με τα 140 χιλμ. παραλίας, ενώ παράλληλα ανέδειξε και το γεγονός ότι η «Αιγείρα» παραμένει μια ΑΓΩΣΤΗ λέξη στην αχαϊκή πολιτική σκηνή.

Και πράγματι η Αιγείρα με τραυματισμένο ανεπανόρθωτα εδώ και δύο τουλάχιστον δεκαετίες το αστικό θαλάσσιο μέτωπο, με οριοθετημένο τον Αιγιαλό εκατέρωθεν του Θολοποτάμου από το 1980 και το υπόλοιπο παράλιο τμήμα μέχρι τη μαρίνα των Μαύρων Λιθαρίων από το 2003, θα μπορούσε να είχε προχωρήσει στην υλοποίηση των μελετών που υπήρχαν από το 2006.

Η Αιγείρα, που θα πρέπει να αναφέρεται ως χώρος σεμιναρίων και μελέτης θαλάσσιας διάβρωσης, συστηματικά αγνοείται, όπως πέρυσι με την υπερχείλιση του Θολοποτάμου αφού δεν «μπόρεσαν - θέλησαν» οι αρμόδιοι να την κηρύξουν Θεομηνιόπληκτη…

Η απομαγνητοφώνηση των σημαντικότερων αναφορών του Αντιπεριφερειάρχη Γρηγόρη Αλεξόπουλου:
  • -Δέκα με δώδεκα εκατομμύρια Ευρώ από αυτά που είχαν δεσμευθεί με το ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας το 2011 για αντιδιαβρωτικές παρεμβάσεις, αναμορφώνονται και πηγαίνουν σε άλλες δράσεις γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα απορρόφησης. Τη στιγμή που έχουν γίνει μελέτες σε τμήματα 16 χιλμ της Αχαΐας από το 2007, χωρίς να έχουμε καταφέρει να έχουμε πλήρη ωρίμανση των μελετών...
  • -Για να μπορέσεις να υλοποιήσεις ένα έργο από τη εξεύρεση χρημάτων τη δημοπράτηση και την έναρξη κατασκευής απαιτούνται πέντε χρόνια…
  • -Δύο χαρακτηριστικά σλάιντς που παρουσιάστηκαν στην αίθουσα, ένα από το λιμάνι της Πάτρας και ένα από την περιοχή της Ακράτας, είναι ενδεικτικά για το ποια κατάσταση αντιμετωπίζουμε.
  • -Οι αμμοληψίες που έγιναν από τις εταιρείες κατασκευής της Νέας Εθνικής το 1970, συνετέλεσαν κατά πολύ στην κατάσταση που βιώνουμε σήμερα ιδιαίτερα στην Ανατολική Αιγιαλεία…
  • -Για παράδειγμα, οι πλημμύρες που έγιναν πέρυσι στον Κράθι και τον Θολοπόταμο στην Ακράτα και συνετέλεσαν στο να καταστραφεί όλη η παράκτια ζώνη τής Ακράτας, θέλει άμεση αντιμετώπιση σήμερα… Πρέπει να υπάρχει κάποια εξαίρεση στην όλη διαδικασία…

Τα μέλη της Επιτροπής ενημέρωσαν μεταξύ άλλων, ο κ. Γρηγόριος Αλεξόπουλος Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, η κυρία Αθηνά Μουρμούρη Γενική Διευθύντρια Χωροταξίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ο κ. Κωνσταντίνος Συνολάκης Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.), ο κ. Κωνσταντίνος Γούδας Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, ο κ. Γεώργιος Κατσιάρης Διευθυντής Πανεπιστημίου Πατρών, καθώς και εκπρόσωποι του Μεσογειακού Γραφείου Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη (MIO-ECSDE) και του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για τη Μεσόγειο (UNEP/MAP) κ.π.α.