Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Αυτοδιοικητικές εκλογές: «Μέση λύση» για την παράταση από τη ΔΗΜΑΡ

Μπορεί ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης να δηλώνει σε όλους τους τόνους, , όπως πρόσφατα από τη Ρόδο, πως δεν έχει απασχολήσει την κυβέρνηση το ζήτημα της παράτασης των αυτοδιοικητικών εκλογών, ωστόσο, μετά το ΠΑΣΟΚ που έχει ζητήσει αναπισήμως παράταση θητείας για ενάμιση χρόνο, ένα ακόμη κυβερνητικό κόμμα συ-ζητά («λελογισμένη», πάντως) παράταση: Πρόκειται για τη ΔΗΜΑΡ, η οποία-σύμφωνα με τις πληροφορίες της aftodioikisi.gr- ετοιμάζεται να προτείνει τη δική της «μέση λύση» κατά τα μέσα Μαρτίου: αυτοδιοικητικές εκλογές το Νοέμβριο – Δεκέμβριο του 2014, δηλαδή περίπου ένα εξάμηνο μετά τον Ιούνιο του 2014, που ορίζει ο «Καλλικράτης».
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες της ιστοσελίδας, η συγκεκριμένη άποψη στην οποία φαίνεται ότι καταλήγει η Δημοκρατική Αριστερά συζητήθηκε εκτενώς κατά την πρόσφατη πρώτη πανελλαδική σύσκεψη του τομέα Αυτοδιοίκησης της ΔΗΜΑΡ, όπου και ορίστηκε το 13μελές Συντονιστικό για την Αυτοδιοίκηση. Τα βασικά επιχειρήματα είναι δύο:
1. Αποτελεί πάγια θέση της Αυτοδιοίκησης οι εκλογές της να μη συμπίπτουν με άλλες εκλογές και άλλο αντικείμενο. «Κουβέντα πρέπει να γίνεται για την Αυτοδιοίκηση και μόνον».
2. Να μπορεί ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης που θα εκλεγεί να κάνει το δικό του προϋπολογισμό και να εκτελέσει το δικό του προϋπολογισμό, και όχι για ένα τετράμηνο (η θητεία του νέου δημάρχου – περιφερειάρχη, σύμφωνα με τον «Καλλικράτη» λήγει στις 31.8.2014) να είναι αναγκασμένος να ακολουθήσει τον προϋπολογισμό που έχει συνταχθεί από διαφορετικό πρόσωπο (στην περίπτωση που ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης δεν επανεκλεγεί).
Να σημειωθεί πως οι περιφερειάρχες -επισήμως τουλάχιστον- όσον αφορά στην παράταση της θητείας των αιρετών, έχουν πετάξει το «μπαλάκι» στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ οι δήμαρχοι -κατά πλειοψηφία- από το Συνέδριο της Κομοτηνής έχουν ζητήσει παράταση.
Παράταση ζητεί και το ΠΑΣΟΚ, πιεζόμενο από τους «πράσινους» δημάρχους, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ απειλούν με «πόλεμο» και κάνουν λόγο για «θεσμικό πραξικόπημα».