Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Πολιτισμού απηύθυνε μέσω της Βουλής ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, σχετικά με την υπολειτουργία αρχαιολογικών χώρων και Μουσείων στην Κορινθία. Σχετικά με το θέμα ο κύριος Κόλλιας δήλωσε:
«Με λύπη μου πληροφορήθηκα από φίλους ομογενείς, οι οποίοι επισκέπτονται αυτές τις ημέρες την Κορινθία, ότι στην προσπάθειά τους να επισκεφθούν το Σαββατοκύριακο την αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας και το Μουσείο και τα αρχαία της Σικυώνας, βρήκαν κλειστές πόρτες για λόγους ασφαλείας. Επικοινώνησα άμεσα με τοπικούς υπηρεσιακούς παράγοντες, οι οποίοι με ενημέρωσαν ότι οι ελλείψεις σε προσωπικό δεν επιτρέπουν την ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των χώρων. Σε κάποιες περιπτώσεις οι συμβάσεις υπαλλήλων έχουν λήξει από το 2011, σε άλλους οφείλονται δεδουλευμένα και βεβαίως ανανεώσεις συμβάσεων και εποχικές προσλήψεις ακόμα εκκρεμούν. Το αποτέλεσμα είναι το Μουσείο της Σικυώνας να είναι κλειστό από τον περασμένο Δεκέμβριο και η Νεμέα να μην λειτουργεί τα Σαββατοκύριακα.
Ο όγκος των αρχαιολογικών μνημείων, των μουσείων και των ανασκαφών στη χώρα μας είναι τεράστιο. Περισσότερα από εκατό μουσεία και συλλογές, 250 οργανωμένοι αρχαιολογικοί χώροι, 19.000 κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι, όπως προϊστορικοί οικισμοί, κάστρα κλπ, και εκατοντάδες έργα και ανασκαφές σε εξέλιξη απαιτούν όχι μόνο επιστημονικό προσωπικό για να λειτουργήσουν, αλλά και προσωπικό ασφαλείας επαρκές και σωστά εκπαιδευμένο.
Σύμφωνα με το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, σε όλους αυτούς τους χώρους εργάζονται με μόνιμη σχέση εργασίας μόλις 950 αρχαιολόγοι και 2.000 φύλακες. Σε ό,τι αφορά τους φύλακες, υπάρχουν 2.500 κενές οργανικές θέσεις, ενώ οι συχνές καθυστερήσεις στις προσλήψεις εποχικού προσωπικού δημιουργούν τεράστια κενά και υποχρεώνουν τους κατά τόπους υπεύθυνους να βάλουν λουκέτο στους χώρους, προκειμένου να τους προστατεύσουν. Επιπλέον, στις αρχές του έτους, η αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην έκδοση της ΚΥΑ από τους Υπουργούς Οικονομικών και Πολιτισμού για τη θεσμική και μισθολογική κάλυψη της απασχόλησης των αρχαιοφυλάκων κατά τις αργίες, κράτησε κλειστούς τους αρχαιολογικούς χώρους για αρκετά Σαββατοκύριακα.
Αυτή η εικόνα είναι όνειδος για τον πολιτισμό μας. Οι κίνδυνοι στους ουσιαστικά αφύλακτους αρχαιολογικούς χώρους είναι τεράστιοι - είδαμε άλλωστε τα αποτελέσματα τόσο στην Αρχαία Ολυμπία, όσο και στην Εθνική Πινακοθήκη – και οι λαθρανασκαφές είναι ανεξέλεγκτες. Σε ό,τι δε αφορά την υποτιθέμενη «βαριά βιομηχανία» της χώρας, τον τουρισμό, το κόστος είναι ανυπολόγιστο. Εκτός της Αθήνας, η πλειονότητα των επισκεπτών σε αρχαιολογικούς χώρους συρρέει τα Σαββατοκύριακα. Είναι αδιανόητο άνθρωποι να κάνουν το γύρο του κόσμου για να βρεθούν στη Νεμέα ή στη Σικυώνα και να βρίσκουν τις πόρτες κλειστές. Και βεβαίως η ευθύνη δεν ανήκει ούτε στους ανύπαρκτους ή απλήρωτους υπαλλήλους, ούτε στους προϊσταμένους των χώρων οι οποίοι, χωρίς προσωπικό, δεν μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη της λειτουργίας τους.
Πρέπει κάποτε να καταλάβουμε ότι ο πολιτισμός μας είναι η αιχμή του δόρατος για την οικονομική ανάκαμψη. Πήρα την πρωτοβουλία να καταθέσω αυτήν την ερώτηση για να απαντήσουν τα Υπουργεία Οικονομικών και Πολιτισμού εάν σκοπεύουν να αξιοποιήσουν αυτή τη δύναμη. Οφείλουν να μας πουν εάν προτίθενται να δουν τους αρχαιολογικούς θησαυρούς ως επένδυση και όχι ως κόστος. Διότι αυτή η επένδυση πρέπει να γίνει εδώ και τώρα, επένδυση σε υποδομές, σε έρευνα και σε ανθρώπους.»