Εικόνες από την αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, αμέσως μετά τα επεισόδια δημοσιεύει το kalimera-arkadia.gr. Βλέποντας, τις φωτογραφίες, μπορείτε εύκολα να διαπιστώσετε τις σοβαρές ζημιές που έγιναν στο Πνευματικό Κέντρο και να καταλάβετε την ένταση των επεισοδίων που είχαν ως αποτέλεσμα να διακοπεί, για δεύτερη φορά, μέσα σε λίγες ημέρες, το Περιφερειακό Συμβούλιο και να μην ληφθεί απόφαση για τη μονάδα βιοαερίου στη Μαντινεία…
Η τελευταία εξέλιξη από το Πνευματικό Κέντρο είναι ότι η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που διακόπηκε, λόγω των σοβαρών επεισοδίων, δεν πρόκειται να συνεχιστεί. Αυτό ανακοίνωσε επίσημα, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, Γιώργος Πουλοκέφαλος.
Η αρχική σκέψη ήταν να συνεχιστεί η συνεδρίαση στην πάνω αίθουσα του κτιρίου, αλλά εγκαταλείφτηκε στην πορεία.
Αυτή την ώρα (19.00), οι περιφερειακοί σύμβουλοι παραμένουν μέσα στην μεγάλη αίθουσα, στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου. Στην είσοδο της αίθουσας, βρίσκονται αστυνομικές δυνάμεις. Στο διάδρομο του ισογείου του Πνευματικού εξακολουθούν να βρίσκονται κάτοικοι από τη Μαντινεία.
Αυτή τη στιγμή, η ένταση έχει εκτονωθεί, αλλά κρίνεται σκόπιμο, να μην αποχωρήσουν ακόμα οι περιφερειακοί σύμβουλοι.
Το πότε θα συνεχιστεί η συνεδρίαση, αυτό παραμένει άγνωστο.
Αρκετός κόσμος, από τη Μηλιά και τη γύρω περιοχή, βρίσκονται στο πνευματικό Κέντρο και η κάμερα του kalimera-arkadia.gr ήταν εκεί και κατέγραψε εικόνες.
Στον ίδιο χώρο, βρίσκονται παρατεταγμένες αστυνομικές δυνάμεις.
Ξεκίνησε η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, στο Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης.
Αρχικά, υπήρξε μία ένταση, όταν ο Νίκος Γόντικας ζήτησε το λόγο και δεν του τον έδωσε ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Μπεντεβής πήρε το λόγο και είπε ότι «καταφέραμε να κρατήσουμε το θέμα εδώ και να κριθεί από εμάς, κάναμε μία διαβούλευση υψηλότατου επίπεδου, δεν θα μπω στο παρασκήνιο, οι παρατηρήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας της περιφερείας, θα συνοδεύουν την απόφαση μας και θα αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για οποιοδήποτε έργο, αποτρέποντας οποιονδήποτε να αυθαιρετήσει».
Ο περιφερειακός σύμβουλος από την Αργολίδα κ. Στεφανόπουλος μίλησε και είπε ότι «είδα διαβάζοντας μία μελέτη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου ο καλύτερος τρόπος περισυλλογής είναι η βιομάζα από την οποία μπορεί κανείς να παράξει βιοαέριο και μετά ηλεκτρική ενέργεια. Ακούγοντας και τη μελέτη στην προηγούμενη συνεδρίαση που έχει γίνει σχετικά με αυτή την μονάδα και στο βαθμό που εμείς καλούμαστε να αποφασίσουμε για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις αυτής της επιχείρησης στο χώρο, θεωρώ ότι ψηφίζοντας τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, με όλες εκείνες τις παραμέτρους προς όφελος και των κατοίκων και της οικονομίας, αλλά κυρίως προς όφελος του περιβάλλοντος, με όλες εκείνες τις λεπτομέρειες, μπορούμε αυτό το έργο να το ψηφίσουμε και να δεχθούμε τους περιβαλλοντικούς όρους».
Ο κ. Σωτηρόπουλος (από την παράταξη του Δ. Δράκου) είπε ότι «όταν γίνει μία πλημμύρα, θα υπάρχουν δυσάρεστα αποτελέσματα. Είμαστε αντίθετοι. Το Περιφερειακό Συμβούλιο πρέπει να πει ένα τρανταχτό όχι στην επιχείρηση».
Ο περιφερειακός σύμβουλος του ΚΚΕ Βαγγέλης Γούργαρης είπε ότι «αν εγκρίνετε τη μελέτη, επιβραβεύεται την ασύδοτη δράση δεκαετιών από επιχειρήσεις. Θα είναι μεγάλες οι ευθύνες σας, αν επιτρέψετε στους επιχειρηματίες να ρίχνουν στο ποτάμι και στην περιοχή τα απόβλητα τους. Θα υπάρχουν ανυπολόγιστες συνέπειες για τα νερά, αλλά και για τους αγρότες της περιοχής».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας, Τάσσος Χειβιδόπουλος, είπε ότι «θα πρέπει δραστηριότητες, όπως αυτή η επένδυση, να αναπτυχθούν για να επεξεργάζονται καλύτερα αυτά τα λύματα, που σήμερα πέφτουν ανεπεξέργαστα στις καταβόθρες και για άλλα λύματα που δεν είναι αγροτοκτηνοτροφικά και δεν θα πω περισσότερα, διότι θα με καλέσει ο Εισαγγελέας. Ήδη, ο Πέτρος Τατούλης έχει ζητήσει από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος να ελέγξουν αυτές τις παράνομες τοποθετήσεις αποβλήτων. Άκουσα με προσοχή τα επιχειρήματα των πολιτών και τις αιτιάσεις των επενδυτών. Για την υφιστάμενη κατάσταση έχω πειστεί πλήρως από τους πολίτες και δεν πρέπει να συνεχιστεί, για την επένδυση έχω πειστεί πλήρως από τους επενδυτές. Θα πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή. Εμείς δεν ψηφίζουμε τη ΜΠΕ που μας κατατέθηκε, ψηφίζουμε τη σκοπιμότητας της μελέτης με τους τέσσερις όρους, που θέτει η υπηρεσία,. Πρέπει να το δει ο Περιφερειάρχης και ο κ. Γιαννακούρας, πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε κάποιους από τους επενδυτές, δεν έχουν πληρωθεί και πρέπει άμεσα να καταβληθούν».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Βαγγέλης Γιαννακούρας είπε ότι «όλοι γνωρίζουμε την ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή της Μαντινείας, είναι κοινό μυστικό ότι οι γράνες, τα χαντάκια είναι γεμάτες τυρόγαλα. Η τεχνολογία εξελίσσεται και έρχεται να μας λύσει κάποια από τα προβλήματα αυτά. Εδώ έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη του κόσμου προς υπηρεσίες και επιχειρηματίες. Σε άλλες χώρες, θα γινόταν δεκτή με ζητωκραυγές μια τέτοια επένδυση. Η Μελέτη έχει πολλά τρωτά σημεία. Δεν θα πουλήσω ποτέ τον τόπο μου και τους ανθρώπους μας για κανένα. Θέλω να μας έχετε εμπιστοσύνη. Γνωριζόμαστε τόσα χρόνια. Θέλουμε εμείς να είμαστε η εγγύηση σε αυτό το θέμα.
Υπάρχουν τέσσερις απαράβατοι όροι, αν δεν τηρηθούν, δεν θα γίνει αυτή η η μονάδα. Εμπιστευθείτε μας.»
Ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Μανδρώνης είπε «πολλά προβλήματα υπήρχαν τα τελευταία χρόνια από πολλές μονάδες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, αλλά και από τα τυροκομία. Η παράταξη μας και εγώ προσωπικά δεν είμαστε ενάντια στη ιδιωτική πρωτοβουλία ,στους επιχειρηματίες και στο να στήνονται νέες μονάδες, ειδικά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Υπάρχουν τέσσερα σημεία που πάσχει η συγκεκριμένη μονάδα».
Ο Θανάσης Πετράκος τόνισε ότι «αν διαβάσουμε προσεκτικά την υπηρεσία ότι πριν προχωρήσει η μελέτη να τεκμηριωθούν από τους μελετητές που αναφέρονται στη αξιολόγηση, να αναμορφωθούν τμήμταα της μελέτης, προκειμένου να εκλείψουν τα προβλήματα κι αν χρειαστεί, να αλλάξει η χωροθέτηση. Θέλουν να πουν ότι αυτή η επένδυση δεν πρέπει να προχωρήσει. Ο νομικός σύμβουλος των κατοίκων μας είπε ότι το ΣτΕ έχει αποφανθεί ότι δεν μπορούμε να ψηφίσουμε την εν λόγω ΜΠΕ, γιατί δεν υπάρχει οριοθέτηση του ρέματος, οποιαδήποτε θετική απόφαση μας, θα είναι παράνομη. Ένας είναι ο δρόμος για το συμβούλιο, να απορρίψουμε τώρα τη ΜΠΕ, γιατί δεν πρέπει να γίνει στο συγκεκριμένο χώρο, στη συγκεκριμένη επένδυση».
Ο Νίκος Γόντικας είπε ότι «θα κλιμακωθεί ο αγώνας για να μην λειτουργήσει η επιχείρηση. Θα βάλουμε το θέμα σε όλα τα δημοτικά συμβούλια της Πελοποννήσου. Καλά κάνει ο κόσμος και δεν σας εμπιστεύονται. Οι Οικολόγοι αλήθεια που βρίσκονται; Οι καπιταλιστές θέλουν αυτή την επένδυση για να ρίχνουν τα λύματα τους στην καταβόθρα».
Ο Δημήτρης Δράκος τόνισε από την πλευρά του ότι «είμαστε υπέρ των επενδύσεων. Πρέπει να έρθουν με αναμορφωμένη μελέτη και να συζητήσουμε το θέμα».
Στη συνέχεια μίλησε η Γεωργία Κορωνέλου, που είναι μέλος του Συλλόγου και αγρότισσα, είπε ότι «είμαστε από το Μάιο στους δρόμους. Δεν ισχύει ότι κανείς δεν ήξερε. Κανένας δεν έχει τίποτα με τους επενδυτές. Αλλά εφόσον θίγονται τα συμφέροντα μας, θα αντισταθούμε. Τους επιχειρηματίες είναι κοινό μυστικό ότι θέλετε να τους εντάξετε στο ΕΣΠΑ και να τους χρηματοδοτήσετε για να τα φτιάξουν όλα αυτά. Δείτε λίγο το κοινωνικό πρόβλημα, το πρόβλημα αφορά την Αρκαδία, η Αρκαδία βοά σήμερα. Πρέπει να προσέξουμε τις αγροτικές επιχειρήσεις και να σεβαστούμε την υγεία».
Ο νομικός κ. Μήγγινας είπε ότι «το Στε με απόφασή του είπε ότι όταν δραστηριοποιείται επιχείρηση πλησίον ρέματος, υποχρεωτικά απαιτείται η ύπαρξη οριογραμμής του ρέματος, αλλιώς δεν μπορεί να υπάρξει έγκριση περιβαλλοντικών όρων. Δεν μπορείτε να παρακάμψετε την αρχή της νομιμότητας. Θέλετε αν ψηφίσετε κάτι, που είναι Αίολο, άκυρο και παράνομο. Μία τέτοια πράξη ενσυνείδητα θα έχετε βάλει το δάχτυλο στην παρανομία».
Στη συνέχεια μίλησε ο Περιφερειάρχης, Πέτρος Τατούλης. «Το έργο είναι αυστηρά περιβαλλοντολογικό, διότι διαχειρίζεται αυτά τα απόβλητα, δημιουργεί καλύτερες προϋποθέσεις στο περιβάλλον και είναι απόλυτα συμβατό με το σχεδιασμό της Περιφέρειας.
(Αρκετές φορές, διακόπτεται η τοποθέτηση του Περιφερειάρχη, από αντιδράσεις πολιτών).
Η πρότασή μας είναι να εγκριθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών, με όλες τις παρατηρήσεις των υπηρεσιών μας και των κατοίκων. Και σε αυτό για να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας, θα υπάρξει κοινή επιτροπή υπηρεσιών μας».
Μόνο μία πρόταση τέθηκε σε ψηφοφορία. Ήταν η πρόταση Περιφερειάρχη για να εγκριθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών, με όλες τις παρατηρήσεις των υπηρεσιών μας και των κατοίκων.
Η διαδικασία της ψηφοφορία ξεκίνησε με μεγάλη δυσκολία, εξαιτίας των αντιδράσεων και της έντασης που επικρατεί στην αίθουσα.
Η ψηφοφορία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, ο κόσμος μπήκε άμεσα, αναποδογύρισε τραπέζια, πέταξε μπουκάλια με νερό, επικράτησε ένταση και χάος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας πολίτης τραυματίστηκε στο μάτι και έσπευσε ασθενοφόρο.
Η συνεδρίαση διακόπηκε και είναι άγνωστο αν θα συνεχιστεί και πότε.
Οι αστυνομικές δυνάμεις παρενέβησαν για να βγάλουν τον κόσμο, έξω από το Πνευματικό.
Νεότερη ενημέρωση κάνει λόγο για συνέχιση της συνεδρίασης, στον πάνω όροφο του Πνευματικού...
Η τελευταία εξέλιξη από το Πνευματικό Κέντρο είναι ότι η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που διακόπηκε, λόγω των σοβαρών επεισοδίων, δεν πρόκειται να συνεχιστεί. Αυτό ανακοίνωσε επίσημα, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, Γιώργος Πουλοκέφαλος.
Η αρχική σκέψη ήταν να συνεχιστεί η συνεδρίαση στην πάνω αίθουσα του κτιρίου, αλλά εγκαταλείφτηκε στην πορεία.
Αυτή την ώρα (19.00), οι περιφερειακοί σύμβουλοι παραμένουν μέσα στην μεγάλη αίθουσα, στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου. Στην είσοδο της αίθουσας, βρίσκονται αστυνομικές δυνάμεις. Στο διάδρομο του ισογείου του Πνευματικού εξακολουθούν να βρίσκονται κάτοικοι από τη Μαντινεία.
Αυτή τη στιγμή, η ένταση έχει εκτονωθεί, αλλά κρίνεται σκόπιμο, να μην αποχωρήσουν ακόμα οι περιφερειακοί σύμβουλοι.
Το πότε θα συνεχιστεί η συνεδρίαση, αυτό παραμένει άγνωστο.
Πως φτάσαμε στη διακοπή του Περιφερειακού Συμβουλίου και στα σοβαρά επεισόδια...
Λίγο μετά τις 2.30 το μεσημέρι, δεκάδες τρακτέρ, με μαύρες σημαίες, εμφανίστηκαν, στους δρόμους της Τρίπολης και κατευθύνθηκαν προς το Πνευματικό Κέντρο. Εκεί, που θα συνεδριάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου και θα ληφθεί απόφαση για τη μονάδα βιοαερίου, στη θέση «Μπέλμπερη» της Μαντινείας.Αρκετός κόσμος, από τη Μηλιά και τη γύρω περιοχή, βρίσκονται στο πνευματικό Κέντρο και η κάμερα του kalimera-arkadia.gr ήταν εκεί και κατέγραψε εικόνες.
Στον ίδιο χώρο, βρίσκονται παρατεταγμένες αστυνομικές δυνάμεις.
Ξεκίνησε η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, στο Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης.
Αρχικά, υπήρξε μία ένταση, όταν ο Νίκος Γόντικας ζήτησε το λόγο και δεν του τον έδωσε ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Μπεντεβής πήρε το λόγο και είπε ότι «καταφέραμε να κρατήσουμε το θέμα εδώ και να κριθεί από εμάς, κάναμε μία διαβούλευση υψηλότατου επίπεδου, δεν θα μπω στο παρασκήνιο, οι παρατηρήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας της περιφερείας, θα συνοδεύουν την απόφαση μας και θα αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για οποιοδήποτε έργο, αποτρέποντας οποιονδήποτε να αυθαιρετήσει».
Ο περιφερειακός σύμβουλος από την Αργολίδα κ. Στεφανόπουλος μίλησε και είπε ότι «είδα διαβάζοντας μία μελέτη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου ο καλύτερος τρόπος περισυλλογής είναι η βιομάζα από την οποία μπορεί κανείς να παράξει βιοαέριο και μετά ηλεκτρική ενέργεια. Ακούγοντας και τη μελέτη στην προηγούμενη συνεδρίαση που έχει γίνει σχετικά με αυτή την μονάδα και στο βαθμό που εμείς καλούμαστε να αποφασίσουμε για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις αυτής της επιχείρησης στο χώρο, θεωρώ ότι ψηφίζοντας τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, με όλες εκείνες τις παραμέτρους προς όφελος και των κατοίκων και της οικονομίας, αλλά κυρίως προς όφελος του περιβάλλοντος, με όλες εκείνες τις λεπτομέρειες, μπορούμε αυτό το έργο να το ψηφίσουμε και να δεχθούμε τους περιβαλλοντικούς όρους».
Ο κ. Σωτηρόπουλος (από την παράταξη του Δ. Δράκου) είπε ότι «όταν γίνει μία πλημμύρα, θα υπάρχουν δυσάρεστα αποτελέσματα. Είμαστε αντίθετοι. Το Περιφερειακό Συμβούλιο πρέπει να πει ένα τρανταχτό όχι στην επιχείρηση».
Ο περιφερειακός σύμβουλος του ΚΚΕ Βαγγέλης Γούργαρης είπε ότι «αν εγκρίνετε τη μελέτη, επιβραβεύεται την ασύδοτη δράση δεκαετιών από επιχειρήσεις. Θα είναι μεγάλες οι ευθύνες σας, αν επιτρέψετε στους επιχειρηματίες να ρίχνουν στο ποτάμι και στην περιοχή τα απόβλητα τους. Θα υπάρχουν ανυπολόγιστες συνέπειες για τα νερά, αλλά και για τους αγρότες της περιοχής».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας, Τάσσος Χειβιδόπουλος, είπε ότι «θα πρέπει δραστηριότητες, όπως αυτή η επένδυση, να αναπτυχθούν για να επεξεργάζονται καλύτερα αυτά τα λύματα, που σήμερα πέφτουν ανεπεξέργαστα στις καταβόθρες και για άλλα λύματα που δεν είναι αγροτοκτηνοτροφικά και δεν θα πω περισσότερα, διότι θα με καλέσει ο Εισαγγελέας. Ήδη, ο Πέτρος Τατούλης έχει ζητήσει από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος να ελέγξουν αυτές τις παράνομες τοποθετήσεις αποβλήτων. Άκουσα με προσοχή τα επιχειρήματα των πολιτών και τις αιτιάσεις των επενδυτών. Για την υφιστάμενη κατάσταση έχω πειστεί πλήρως από τους πολίτες και δεν πρέπει να συνεχιστεί, για την επένδυση έχω πειστεί πλήρως από τους επενδυτές. Θα πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή. Εμείς δεν ψηφίζουμε τη ΜΠΕ που μας κατατέθηκε, ψηφίζουμε τη σκοπιμότητας της μελέτης με τους τέσσερις όρους, που θέτει η υπηρεσία,. Πρέπει να το δει ο Περιφερειάρχης και ο κ. Γιαννακούρας, πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε κάποιους από τους επενδυτές, δεν έχουν πληρωθεί και πρέπει άμεσα να καταβληθούν».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Βαγγέλης Γιαννακούρας είπε ότι «όλοι γνωρίζουμε την ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή της Μαντινείας, είναι κοινό μυστικό ότι οι γράνες, τα χαντάκια είναι γεμάτες τυρόγαλα. Η τεχνολογία εξελίσσεται και έρχεται να μας λύσει κάποια από τα προβλήματα αυτά. Εδώ έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη του κόσμου προς υπηρεσίες και επιχειρηματίες. Σε άλλες χώρες, θα γινόταν δεκτή με ζητωκραυγές μια τέτοια επένδυση. Η Μελέτη έχει πολλά τρωτά σημεία. Δεν θα πουλήσω ποτέ τον τόπο μου και τους ανθρώπους μας για κανένα. Θέλω να μας έχετε εμπιστοσύνη. Γνωριζόμαστε τόσα χρόνια. Θέλουμε εμείς να είμαστε η εγγύηση σε αυτό το θέμα.
Υπάρχουν τέσσερις απαράβατοι όροι, αν δεν τηρηθούν, δεν θα γίνει αυτή η η μονάδα. Εμπιστευθείτε μας.»
Ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Μανδρώνης είπε «πολλά προβλήματα υπήρχαν τα τελευταία χρόνια από πολλές μονάδες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, αλλά και από τα τυροκομία. Η παράταξη μας και εγώ προσωπικά δεν είμαστε ενάντια στη ιδιωτική πρωτοβουλία ,στους επιχειρηματίες και στο να στήνονται νέες μονάδες, ειδικά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Υπάρχουν τέσσερα σημεία που πάσχει η συγκεκριμένη μονάδα».
Ο Θανάσης Πετράκος τόνισε ότι «αν διαβάσουμε προσεκτικά την υπηρεσία ότι πριν προχωρήσει η μελέτη να τεκμηριωθούν από τους μελετητές που αναφέρονται στη αξιολόγηση, να αναμορφωθούν τμήμταα της μελέτης, προκειμένου να εκλείψουν τα προβλήματα κι αν χρειαστεί, να αλλάξει η χωροθέτηση. Θέλουν να πουν ότι αυτή η επένδυση δεν πρέπει να προχωρήσει. Ο νομικός σύμβουλος των κατοίκων μας είπε ότι το ΣτΕ έχει αποφανθεί ότι δεν μπορούμε να ψηφίσουμε την εν λόγω ΜΠΕ, γιατί δεν υπάρχει οριοθέτηση του ρέματος, οποιαδήποτε θετική απόφαση μας, θα είναι παράνομη. Ένας είναι ο δρόμος για το συμβούλιο, να απορρίψουμε τώρα τη ΜΠΕ, γιατί δεν πρέπει να γίνει στο συγκεκριμένο χώρο, στη συγκεκριμένη επένδυση».
Ο Νίκος Γόντικας είπε ότι «θα κλιμακωθεί ο αγώνας για να μην λειτουργήσει η επιχείρηση. Θα βάλουμε το θέμα σε όλα τα δημοτικά συμβούλια της Πελοποννήσου. Καλά κάνει ο κόσμος και δεν σας εμπιστεύονται. Οι Οικολόγοι αλήθεια που βρίσκονται; Οι καπιταλιστές θέλουν αυτή την επένδυση για να ρίχνουν τα λύματα τους στην καταβόθρα».
Ο Δημήτρης Δράκος τόνισε από την πλευρά του ότι «είμαστε υπέρ των επενδύσεων. Πρέπει να έρθουν με αναμορφωμένη μελέτη και να συζητήσουμε το θέμα».
Στη συνέχεια μίλησε η Γεωργία Κορωνέλου, που είναι μέλος του Συλλόγου και αγρότισσα, είπε ότι «είμαστε από το Μάιο στους δρόμους. Δεν ισχύει ότι κανείς δεν ήξερε. Κανένας δεν έχει τίποτα με τους επενδυτές. Αλλά εφόσον θίγονται τα συμφέροντα μας, θα αντισταθούμε. Τους επιχειρηματίες είναι κοινό μυστικό ότι θέλετε να τους εντάξετε στο ΕΣΠΑ και να τους χρηματοδοτήσετε για να τα φτιάξουν όλα αυτά. Δείτε λίγο το κοινωνικό πρόβλημα, το πρόβλημα αφορά την Αρκαδία, η Αρκαδία βοά σήμερα. Πρέπει να προσέξουμε τις αγροτικές επιχειρήσεις και να σεβαστούμε την υγεία».
Ο νομικός κ. Μήγγινας είπε ότι «το Στε με απόφασή του είπε ότι όταν δραστηριοποιείται επιχείρηση πλησίον ρέματος, υποχρεωτικά απαιτείται η ύπαρξη οριογραμμής του ρέματος, αλλιώς δεν μπορεί να υπάρξει έγκριση περιβαλλοντικών όρων. Δεν μπορείτε να παρακάμψετε την αρχή της νομιμότητας. Θέλετε αν ψηφίσετε κάτι, που είναι Αίολο, άκυρο και παράνομο. Μία τέτοια πράξη ενσυνείδητα θα έχετε βάλει το δάχτυλο στην παρανομία».
Στη συνέχεια μίλησε ο Περιφερειάρχης, Πέτρος Τατούλης. «Το έργο είναι αυστηρά περιβαλλοντολογικό, διότι διαχειρίζεται αυτά τα απόβλητα, δημιουργεί καλύτερες προϋποθέσεις στο περιβάλλον και είναι απόλυτα συμβατό με το σχεδιασμό της Περιφέρειας.
(Αρκετές φορές, διακόπτεται η τοποθέτηση του Περιφερειάρχη, από αντιδράσεις πολιτών).
Η πρότασή μας είναι να εγκριθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών, με όλες τις παρατηρήσεις των υπηρεσιών μας και των κατοίκων. Και σε αυτό για να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας, θα υπάρξει κοινή επιτροπή υπηρεσιών μας».
Μόνο μία πρόταση τέθηκε σε ψηφοφορία. Ήταν η πρόταση Περιφερειάρχη για να εγκριθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών, με όλες τις παρατηρήσεις των υπηρεσιών μας και των κατοίκων.
Η διαδικασία της ψηφοφορία ξεκίνησε με μεγάλη δυσκολία, εξαιτίας των αντιδράσεων και της έντασης που επικρατεί στην αίθουσα.
Η ψηφοφορία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, ο κόσμος μπήκε άμεσα, αναποδογύρισε τραπέζια, πέταξε μπουκάλια με νερό, επικράτησε ένταση και χάος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας πολίτης τραυματίστηκε στο μάτι και έσπευσε ασθενοφόρο.
Η συνεδρίαση διακόπηκε και είναι άγνωστο αν θα συνεχιστεί και πότε.
Οι αστυνομικές δυνάμεις παρενέβησαν για να βγάλουν τον κόσμο, έξω από το Πνευματικό.
Νεότερη ενημέρωση κάνει λόγο για συνέχιση της συνεδρίασης, στον πάνω όροφο του Πνευματικού...