Με μόλις πέντε «ναι» και τρία «μεν αλλά»(κι αυτά, πλην της περίπτωσης της Δεσκάτης, όχι από τους δήμους όπου πρόκειται να εγκατασταθούν), απέναντι στα δεκάδες «όχι» από ΠΕΣΥ, ΠΕΔ και δήμους αλλά και κομμάτων*, συνεχίζεται η άνιση -όπως εξελίσσεται- προεκλογική*** μάχη για τα κέντρα μεταναστών. Μάλιστα όπως γράφει το aftodioikisi.gr, παρά τις πιέσεις του υπουργείου ΠΡΟΠΟ και του ίδιου του υπουργού Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που άγει και φέρει τις τροπολογίες για τους μετανάστες*, σε μια προσπάθεια να κερδίσει την εύνοια των Ευρωπαίων** και των ψηφοφόρων του στη Β' Αθηνών, τα «όχι» αντί να μειώνονται... αυξάνονται και πληθύνονται.
Ως προς αυτό είναι χαρακτηριστικές οι αντιδράσεις του Δημού Αχαρνών και των δημοτών του μετά την προαναγγελία Χρυσοχοϊδη ότι θα δημιουργήσει κάνει το πρώτο «στρατόπεδο» μεταναστών στην Αμυγδαλέζα όπου και βρίσκεται η Σχολή της Αστυνομίας.
Το θέμα με τα κέντρα λαθρομεταναστών θα συζητηθεί αύριο σε ειδική συνεδρίαση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, όπου και αναμένεται να υπάρξει έντονη αντιπαράθεση για το ζήτημα, με κύριο στόχο τον περιφερειάρχη Αττικής, ο οποίος και ήταν ο πρώτος που είπε «ναι» στο «φίλο Μιχάλη». Ειδικότερα:
ΤΑ «ΝΑΙ» ΚΑΙ ΤΑ «ΟΧΙ» ΑΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης
«Όχι» από ΠΕΣΥ, ΠΕΔ
Εδώ το όχι είναι καθολικό: και από τον ίδιο τον περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη, και από το περιφερειακό συμβούλιο, και από τον πρόεδρο της ΠΕΔ, δήμαρχο Καβάλας Κωστή Σιμιτσή. Αμφότεροι θεωρούν ότι «φτάνει» τα κέντρα υποδοχής που υπάρχουν στον Έβρο και στη Ροδόπη, φτάνει το πρόβλημα με τα «τρύπια» σύνορα, που η Πολιτεία αδυνατεί να φυλάξει.
Περιφέρεια Αττικής
«Ναι» από ΠΕΣΥ, «αλλά» από ΠΕΔ,
«όχι» από τους δήμουςΤο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής και ο περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός ήταν από τους πρώτους που είπαν «ναι» στο κέντρα λαθρομεταναστών, κάνοντας έτσι... πλάτη στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, που λίγες ημέρες μετά την (επαν)άναληψη των καθηκόντων του, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, επιδόθηκε στο κυνήγι των λαθρομεταναστών και στη δημιουργία «στρατοπέδων» κράτησης, ξεχνώντας πως είχε την ευκαιρία να το κάνει εδώ και τρία χρόνια, όταν και πάλι υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε στα χέρια του εισηγητική έκθεση για Κέντρα Πρώτης Υποδοχής μεταναστών, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.
«Ναι μεν, αλλά» είπε στη συνέχεια η ΠΕΔΑ, ερωτηθείσα από το Γιάννη Σγουρό. Ωστόσο, έντονες είναι οι αντιδράσεις των δημάρχων της δυτικής Αττικής, όπως του Μεγαρέων Γιάννη Μαρινάκη και του Μάνδρας-Ειδυλλίας Γιώργου Δρίκου, στην περίπτωση που γίνει κέντρο κράτησης στην περιοχή τους.
Έντονα αντιδρά και ο δήμαρχος Ωρωπίων Γιάννης Οικονομάκος και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, βουλευτής Αττικής Βασίλης Οικονόμου στο ενδεχόμενο δημιουργίας «στρατοπέδου» μεταναστών στο Κατσιμίδι, σύμφωνα με τη λίστα Βενιζέλου, ενώ ήδη σε «εμπόλεμη κατάσταση» βρίσκεται ο Δήμος Αχαρνών, με τη δημιουργία του πρώτου κέντρου στην Αμυγδαλέζα. Ο δήμαρχος Αχαρνών Σωτήρης Ντούρος, μιλώντας στην aftodioikisi.gr, ήταν σαφής: δεν πρόκεται να περάσει κάτι τέτοιο. Ο, δε, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, απείλησε πως θα στείλει ο δήμος την πολεοδομία για να δει αν γίνονται αυθαίρετες κατασκευές ή όχι και να τις σταματήσει.
«Όχι» από ΠΕΣΥ και ΠΕΔ
Και εδώ το «όχι» είναι κοινό, και από την περιφέρεια και από την ΠΕΔ, αν και -όπως δηλώνεται- κατανοείται το πρόβλημα, ωστόσο, υπάρχουν αμφιβολίες για την πρόθεση του υπουργείου και την αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος. Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας έχει ταχθεί ανοιχτά κατά της δημιουργίας κέντρου μεταναστών, ενώ ο πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας, δήμαρχος Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός έχει δηλώσει καθαρά «όχι», εάν δεν υπάρξει διαβούλευση με τους πολίτες.
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
Μόνο «ναι» από τη Δεσκάτη
Το περιφερειακό συμβούλιο, ο περιφερειάρχης Γιώργος Δακής, η ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας είναι στη γραμμή του «όχι», με μοναδική ίσως «παραφωνία» αυτή του Δήμου Δεσκάτης, ο οποίος δέχεται να γίνει κέντρο μεταναστών στην περιοχή του. Οι υπόλοιποι δήμοι, πάντως, με πρώτο στον αγώνα αυτόν του Βοΐου-Σιάτιστας και τη δήμαρχό του Παναγιώτα Ορφανίδου έχουν ταχθεί κατά και δηλώνουν πως θα αντιδράσουν δυναμικά, όπως και το κάνουν.
Μόνο «ναι» από τη Δεσκάτη
Το περιφερειακό συμβούλιο, ο περιφερειάρχης Γιώργος Δακής, η ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας είναι στη γραμμή του «όχι», με μοναδική ίσως «παραφωνία» αυτή του Δήμου Δεσκάτης, ο οποίος δέχεται να γίνει κέντρο μεταναστών στην περιοχή του. Οι υπόλοιποι δήμοι, πάντως, με πρώτο στον αγώνα αυτόν του Βοΐου-Σιάτιστας και τη δήμαρχό του Παναγιώτα Ορφανίδου έχουν ταχθεί κατά και δηλώνουν πως θα αντιδράσουν δυναμικά, όπως και το κάνουν.
«Ναι» από ΠΕΣΥ, ΠΕΔ, «όχι» από την Πρέβεζα
Εδώ, συμβαίνει το αντίθετο με την ΠΔΜ. Στα «ναι» της Περιφέρειας Ηπείρου (αν και αρχικά ο περιφερειάρχης έκλινε προς το «όχι», αναμένοντας την απόφαση της ΠΕΔ), του περιφερειακού συμβουλίου και της ΠΕΔ Ηπείρου, η μοναδική παραφωνία είναι το «όχι» του Δήμου Πρέβεζας, στα διοικητικά όρια του οποίου βρίσκονται δύο «υποψήφια στρατόπεδα» για τους λαθρομετανάστες.
«Όχι» από ΠΕΣΥ και ΠΕΔ
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, το περιφερειακό συμβούλιο, αλλά και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας, δήμαρχος Κιλελέρ Λάζαρος Κομήτσας από την αρχή τάχθηκαν κατά των κέντρων στρατοπέδων στην περιοχή. Μάλιστα, ο τελευταίος εξέφρασε ανοιχτά τις επιφυλάξεις του, μιλώντας στην aftodioikisi.gr, για τις «αγαθές προθέσεις» του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Μια διαφορετική πρόταση, ωστόσο, έκανε ο γενικός γραμματέας της ΕΝΠΕ, περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας Απόστολος Παπατόλιας, προτείνοντας τη δημιουργία πολυδύναμων κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας των παράνομα εισερχόμενων μεταναστών, για να αποφύγουμε το «σύνδρομο ΟΣΑΜ (Όχι στην αυλή μου).
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
«Όχι» από την περιφέρεια,
«ναι» με αστερίσκους από την ΠΕΔ
Με σκληρή επίθεση κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη απάντησε ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Διονύσης Ψωμιάδης, σημειώνοντας «οι μέρες του στην υπουργική καρέκλα είναι πλέον μετρημένες». Μάλιστα, όπως είχε σημειώσει, αν «ο κ. Χρυσοχοΐδης νομίζει πως απευθύνεται σε ιθαγενείς, υποσχόμενος δήθεν ανταποδοτικά οφέλη», πλανάται πλάνην οικτρά. «Δε θα μετατρέψετε την Ελλάδα σε Βόρεια Κορέα κ. υπουργέ». Σαφής ως προς το «όχι» της περιφέρειας ήταν και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Μίμης Φωτόπουλος (ο οποίος αντικαθιστά σε συναντήσεις τον αναπληρωτή περιφερειάρχη), με δηλώσεις του στην aftodioikisi.gr.
Ωστόσο, «ναι με αστερίσκο» είπε η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, σημειώνοντας πως «η λειτουργία χώρων φιλοξενίας είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος προκειμένου να μειωθούν και σταδιακά να εξαλειφθούν οι επιπτώσεις από τη διαβίωση χιλιάδων παράνομων μεταναστών στη χώρα».
«Όχι» από περιφέρεια και ΠΕΔ
Σκληρός στην απάντησή του ήταν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο οποίος διαμήνυσε στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη πως δεν είναι υπάλληλός του για να κάνει ότι του ζητήσει. Μάλιστα, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «δε θα δεχθούμε ντιρεκτίβες του υπουργού, του οποίου δεν είμαστε υπάλληλοι, χωρίς προηγούμενη ξεκάθαρη γνώση και χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις». Στο ίδιο μήκος κύματος και η ΠΕΔ Πελοποννήσου, η οποία από την αρχή είπε «όχι» και δηλώνει πως βρίσκεται σε ετοιμότητα, θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτραπεί η δημιουργία «στρατοπέδων» στην περιφέρεια.
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
«Όχι» από την περιφέρεια,
αόριστο «ναι» από την ΠΕΔ
«Αποφάσεις που έχουν παρθεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της κοινωνίας, δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές, θα αντιδράσουμε», ήταν η απάντηση του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχου Περγαντά στο Μιχάλη Χρυσοχοΐδη διά μέσω της ιστοσελίδας. Από την πλευρά της, η ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας είπε «ναι» στα κέντρα μεταναστών, χωρίς να προτείνει τους χώρους. Το ζήτημα με τη χωροθέτηση των κέντρων το μετέφερε σε επόμενη συνεδρίασή της.
** εδώ.
*** εδώ.