Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, με αφορμή τις δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι απόφαση του Eurogroup είναι πως δεν θα πρέπει να υπάρξει καμία αποζημίωση για τους χιλιάδες κατόχους ομολογιακών τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου. Για την παρέμβασή του ο κ. Κόλλιας έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
«Πλέον ο Υπουργός Οικονομικών και επερχόμενος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος δεν εμπνέει ούτε αξιοπιστία, ούτε υπευθυνότητα ούτε ασφάλεια στον ελληνικό λαό. Αποδεικνύει, για ακόμη μία φορά, ότι με επικοινωνιακά τρικ και πομπώδεις δηλώσεις προσπαθεί να κερδίσει τις εντυπώσεις. Μάταια όμως. Ολοένα και περισσότερο αποκαλύπτεται η ανικανότητα του να υπερασπιστεί και να διαπραγματευτεί τα συμφέροντα των Ελλήνων. Μπορεί να παριστάνει και να φέρεται ως σωτήρας της χώρας αλλά αυτό καταντά κουραστικό και αντιφατικό συνάμα.
Παρόλο που πριν από μερικές μέρες, πριν την υλοποίηση του PSI, ο κ. Βενιζέλος διαβεβαίωνε πως θα υπάρξει μηχανισμός αναπλήρωσης απωλειών για τους πολίτες που είχαν επενδύσει τις οικονομίες μιας ζωής σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, παρόλο που τόνιζε πως είναι απόλυτα άδικο να μεταχειρίζεται κανείς κάποιον που έχει ομόλογα διαφορετικά από κάποιον που έχει κατάθεση και διαβεβαίωνε τους ιδιώτες μικρο- ομολογιούχους ότι «δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν», παρόλα αυτά, ύστερα από το πρόσφατο Eurogroup, μας μετέφερε την είδηση ότι η θέση του Eurogroup είναι απολύτως αρνητική.
Ο κ. Βενιζέλος απέτυχε να διαπραγματευτεί –ως όφειλε- το κρίσιμο αυτό ζήτημα, με αποτέλεσμα να τον «αδειάζει» ο κ. Γιουνκερ, λέγοντας πως το Eurogroup έλαβε την διαβεβαίωση από τον κ. Βενιζέλο ότι δεν θα υπάρξει κανενός είδους αποζημίωση, είτε άμεση, είτε έμμεση προς τα φυσικά πρόσωπα στην Ελλάδα που κατέχουν ελληνικά ομόλογα. Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες, που εμπιστευτήκαν τα χρήματά τους στο Ελληνικό Δημόσιο, τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της απώλειας σημαντικού μέρους του κεφαλαίου τους. Εκείνοι που επένδυσαν τις οικονομίες τους στο ελληνικό κράτος και στήριξαν την ελληνική οικονομία, σε αντίθεση με πολλούς άλλους που έσπευσαν να βγάλουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, είναι τώρα αντιμέτωποι με μία κατάφωρη αδικία.
Με την ερώτηση που απηύθυνα στον Υπουργό, ζητάω να μου απαντήσει ξεκάθαρα εάν είναι στις προθέσεις του να δώσει λύση σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα και αν ναι, με ποιο τρόπο και βάσει ποιου στρατηγικού σχεδίου θα το επιτύχει. Ελπίζω η απάντηση του Υπουργού να δώσει τέλος στην αγωνία των περίπου 11.000 μικρο- ομολογιούχων και να αποκαταστήσει την εις βάρος τους αδικία.»