Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: Η προκήρυξη για τις Στρατιωτικές Σχολές

Δημοσιοποιήθηκε χθες από το υπ. Εθνικής Αμυνας η προκήρυξη. Μέχρι τις 30 Μαρτίου η προθεσμία για την κατάθεση των δικαιολογητικών. Ποιοι περιορισμοί ισχύουν για τις ηλικίες των υποψηφίων
Οι υποψήφιοι για να γίνουν δεκτοί στις Στρατιωτικές Σχολές θα πρέπει να έχουν κριθεί «κατάλληλοι» στις Ψυχομετρικές, Υγειονομικές και Αθλητικές εξετάσεις του υπουργείου Εθνικής Αμυνας
Οι υποψήφιοι για να γίνουν δεκτοί στις Στρατιωτικές Σχολές θα πρέπει να έχουν κριθεί «κατάλληλοι» στις Ψυχομετρικές, Υγειονομικές και Αθλητικές εξετάσεις του υπουργείου Εθνικής Αμυνας
Τα προσόντα που θα πρέπει να έχουν οι υποψήφιοι για την εισαγωγή στις Στρατιωτικές Σχολές αλλά και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που θα καταθέσουν, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, στη σχετική προκήρυξη που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.
Σύμφωνα με την προκήρυξη, οι ενδιαφερόμενοι για την εισαγωγή στις Στρατιωτικές Σχολές θα πρέπει να υποβάλουν απευθείας ή με συστημένη επιστολή το αργότερο μέχρι 30 Μαρτίου 2012 μια πλήρη σειρά δικαιολογητικών στη σχολή πρώτης προτίμησής τους ή στη ΔΑΕ αν αυτή είναι σχολή της Πολεμικής Αεροπορίας.
Οι υποψήφιοι της ειδικής κατηγορίας Ελληνες-ίδες του εξωτερικού υποβάλλουν τις αιτήσεις τους το αργότερο μέχρι 4 Μαΐου.
Ο αριθμός των υποψήφιων που θα εισαχθούν στις Στρατιωτικές Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων δεν έχει καθοριστεί ακόμη και θα ανακοινωθεί μετά την υπογραφή και δημοσίευση της Κοινής Απόφασης των υπουργείων Αμυνας, Παιδείας, Προστασίας του Πολίτη και Οικονομικών.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, ο αριθμός σε ορισμένα τμήματα αναμένεται να είναι μειωμένος με αποτέλεσμα να αυξηθεί ακόμη περισσότερο ο ανταγωνισμός.
Η επιλογή των υποψηφίων για τις Στρατιωτικές Σχολές που μετέχουν στις εξετάσεις του υπουργείου Παιδείας θα πρέπει επιπλέον να έχουν κριθεί ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΙ στις «Προκαταρκτικές Εξετάσεις (ΠΚΕ)» (Ψυχομετρικές, Υγειονομικές, Αθλητικές) του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.
Πάντως, η τελική επιλογή και η σειρά επιτυχίας των υποψηφίων για κάθε Στρατιωτική Σχολή γίνεται από το υπουργείο Παιδείας.
Οσον αφορά τα προσόντα που πρέπει να έχουν οι υποψήφιοι, αναφέρονται τα εξής:
  • Να έχουν την ελληνική ιθαγένεια. Γίνονται δεκτοί και υποψήφιοι-ες ομογενείς που δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια, την οποία όμως αποκτούν χωρίς άλλη διατύπωση, με την εισαγωγή τους στα ΑΣΕΙ ? ΑΣΣΥ.
  • Να έχουν υγεία και άρτια σωματική διάπλαση.
  • Να είναι κάτοχοι τίτλου σπουδών που θα τους επιτρέπει τη συμμετοχή σε γραπτές εξετάσεις για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ ή ΤΕΙ της χώρας.
  • Η αναγραφόμενη διαγωγή στον τίτλο σπουδών να είναι τουλάχιστον ΚΟΣΜΙΑ.
  • Σχετικά με τους ηλικιακούς περιορισμούς (υπάρχουν και ορισμένες εξαιρέσεις που αναφέρονται αναλυτικά στην εγκύκλιο), οι υποψήφιοι πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
  • Για τις ΣΣΕ, ΣΝΔ, ΣΙ και ΣΑΝ να έχουν γεννηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 1991.
  • Στη ΣΣΑΣ όσοι γεννήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 1992.
  • Οι υποψήφιοι-ες των ΑΣΣΥ πρέπει να μην έχουν υπερβεί το 21ο έτος της ηλικίας τους κατά την 31 Δεκεμβρίου του έτους συμμετοχής τους στις εξετάσεις.
Για τις προκαταρκτικές εξετάσεις, που είναι υποχρεωτικές για όλους, οι υποψήφιοι που θα γίνουν δεκτοί μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών, θα ενημερωθούν σχετικά την 17η Μαΐου και οι Ελληνες του εξωτερικού στις 25 του ίδιου μήνα.