Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Απαλλαγή από το ειδικό τέλος ακινήτων της πρώτης κατοικίας, βάση κοινωνικών κριτηρίων προτείνει o Παναγιώτης Κουρουμπλής

 Τροπολογία στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Επείγουσες ρυθμίσεις που αφορούν την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012 – 2015», κατέθεσε ο βουλευτής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής με την οποία προτείνει την απαλλαγή της πρώτης κατοικίας από την επιβολή του έκτακτου φόρου ακινήτων.
Ειδικότερα με την κατατεθείσα  τροπολογία προτείνεται η εξαίρεση της πρώτης κατοικίας έως 100 τ.μ. από το  ειδικό τέλος ακινήτων και εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 30.000€. Σε περίπτωση δε που το ακίνητο υπερβαίνει τα 100 τ.μ. και εφόσον τηρείται το ως άνω οικονομικό κριτήριο, ο ιδιοκτήτης καλείται να πληρώσει μόνο τη διαφορά. Το ποσό του τέλους προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό των επιπρόσθετων τετραγωνικών μέτρων επί του συντελεστή ειδικού τέλους που αντιστοιχεί στην τιμή ζώνης του ακινήτου και επί του συντελεστή προσαύξησης που αντιστοιχεί στην παλαιότητα του ακινήτου. Επιπροσθέτως προτείνεται η αύξηση του συντελεστή του ειδικού τέλους από 16€/τμ  σε 20€/τ.μ. για περιοχές με υψηλές αντικειμενικές αξίες (τιμή ζώνης άνω των 5.001€). Ο κ. Π. Κουρουμπλής επισημαίνει ότι το μέτρο αυτό θα προσδώσει την απαραίτητη κοινωνική  ευαισθησία και θα εμπεδώσει το αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης, με κάθε επιφύλαξη περί συνταγματικότητας ή μη του μέτρου.



Επιπροσθέτως σήμερα, ο κ. βουλευτής μιλώντας κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής,  μεταξύ άλλων ανέφερε:
 «Η Κυβέρνηση εμπλέκει την χώρα σε επικίνδυνα παιχνίδια και την οδηγεί σε αποθεσμοποίηση  της  Δημοκρατίας. Είναι αδιανόητο  να προωθούνται κρίσιμα ζητήματα με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και μην έρχονται προς συζήτηση στη Βουλή. Η διάταξη που προωθείται για την απελευθέρωση του δικηγορικού επαγγέλματος ουσιαστικά καρτελοποιεί και μετατρέπει σε ολιγοπώλιο το χώρο των δικηγόρων μετατρέποντας τη συντριπτική πλειοψηφία των δικηγόρων σε εργαζόμενους μαύρης εργασίας. Για άλλη μια φορά η Κυβέρνηση αποδεικνύεται ανυπόστατη. Ψηφίσαμε το σχετικό νόμο για την απελευθέρωση των μεταφορών και δεσμευτήκαμε ότι θα κατατάξουμε του μεταφορείς στον αναπτυξιακό νόμο. Και σήμερα είμαστε εκτεθειμένοι διότι αυτό δεν έγινε.
Η ελληνική κοινωνία και οικονομία χειμάζεται και δοκιμάζεται από την ανικανότητα ή τη διαπλοκή του πολιτικού συστήματος με τα καρτέλ των πολυεθνικών, με συνέπεια η φοροδιαφυγή σε αυτό το χώρο, μέσα από τριγωνικά σχήματα, να καγχάζει. Η υπηρεσία που έπρεπε να έχει το πλέον εξειδικευμένο προσωπικό για να μπορεί να παρακολουθεί τα διάφορα ενδο-ομιλικά παιχνίδια των εταιρειών στελεχώνεται από ένα άτομο. Υπάρχει κάποια σκοπιμότητα σε μια τέτοια κατάσταση; Και όσον αφορά τις ρυθμίσεις οφειλών προς το ΙΚΑ.  Ερωτώ μπορεί να μας ενημερώσει ο αρμόδιος Υπουργός , πόσες αστικές αγωγές έχει καταθέσει το ΙΚΑ για δέσμευση περιουσιακών στοιχείων οφειλετών;»