Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Όταν ο καιρός δείχνει τα δόντια του – Τι καιρικά φαινόμενα ζήσαμε το 2011

Τη μετεωρολογική ανασκόπηση του 2011 πραγματοποίησε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, συλλέγοντας τα σημαντικότερα καιρικά φαινόμενα της χρονιάς και τα ετήσια ρεκόρ θερμοκρασιών και βροχοπτώσεων στη χώρα.
Περισσότερες βροχές στις ανατολικές περιοχές σε σχέση με τις δυτικές, οι οποίες παραδοσιακά εμφανίζουν υψηλότερες τιμές βροχοπτώσεων, καταστροφικές πλημμύρες και απουσία καύσωνα στην πρωτεύουσα είναι μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού το έτος που πέρασε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στις 20 Ιουλίου οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Αστεροσκοπείου κατέγραψαν την υψηλότερη θερμοκρασία του έτους: 42.3 οC στο Λευκοχώρι Φθιώτιδας. Την ίδια ημέρα ο υδράργυρος ανέβηκε στους 41.6οC στη Λάρισα, στους 40.6οC στη Λιβαδειά, στους 40.4οC στην Τανάγρα και στους 40.3οC στη Χαλκίδα. «Ο μετεωρολογικός σταθμός στο Θησείο δεν κατέγραψε καμία ημέρα του καλοκαιριού θερμοκρασία υψηλότερη των 38οC, γεγονός που είχε να συμβεί από το καλοκαίρι του 1992», επισημαίνει ο ερευνητής του Αστεροσκοπείου Κώστας Λαγουβάρδος.

Στα ρεκόρ συγκαταλέγεται, επίσης, ότι ο περασμένος Νοέμβριος ήταν για την πρωτεύουσα ο πιο άνυδρος Νοέμβριος των τελευταίων 70 ετών. Πιο άνομβρη πόλη αποδείχτηκε η Λάρισα με μόλις 193 mm βροχής, ενώ τα μεγαλύτερα ύψη βροχής κατεγράφησαν στη Σαμαριά Χανίων (2.450 mm), στη Στενή Ευβοίας (1.908 mm) και τη Ζαγορά Πηλίου (1.820 mm). Στα τέλη Σεπτεμβρίου ισχυρό μπουρίνι που εκδηλώθηκε στη Λευκάδα στοίχισε τη ζωή σε έναν άνθρωπο
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κρύο, παγωνιά και χιόνια από αύριο και όλη τη βδομάδα...




newsit.gr