Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Ο Γιώργος ομολόγησε πολιτική ενοχή "βλέπει" ξανά Αποστασία


Γράφει ο ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ

Με όσα είπε ο Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του ενώπιον των μελών του Εθνικού Συμβουλίου, προχωρώντας ουσιαστικά σε έναν εκτενή απολογισμό των δυο τελευταίων ετών, επιχείρησε να δικαιολογήσει τις πολιτικές που οδήγησαν την Ελλάδα στο Μνημόνιο και το ΠΑΣΟΚ στην πλήρη ιδεολογική και κοινωνική κατάρρευση.
Το αν έπεισε, θα το κρίνει η Ιστορία. Οι πιθανότητες ωστόσο δεν είναι με το μέρος του, ακριβώς επειδή και τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε δεν ήταν εξαιρετικά πειστικά. Κλήθηκαν να τα βάλουν με την πραγματικότητα την οποία βιώνουν οι Έλληνες πολίτες, και πολύ λογικά… έχασαν.
Εκείνο πάντως που χρήζει επισήμανσης, είναι το γεγονός ότι ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως συνέβη και με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου προ ημερών στο «Mega», εμφανίστηκε… αμετανόητος, ως προς όσα έκανε. Προχώρησε σε βουτιά στην εθνική και πολιτική μνήμη, επικαλέστηκε την «επάρατη Δεξιά», προσπάθησε να κινητοποιήσει τον πολιτικό πατριωτισμό των στελεχών του ΠΑΣΟΚ.
Και όλα αυτά, προκειμένου να πείσει ότι η προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης του Μνημονίου ήταν εθνική προσφορά και όχι… συμφορά, όπως πιστεύουν σήμερα οι Έλληνες.
Ουσιαστικά, με το να μην παραδέχεται ότι έκανε λάθος, με την τακτική που ακολούθησε από την επομένη των εκλογών του 2009, και οδήγησε τελικά την Ελλάδα… τρικλίζοντας στον μονόδρομο του Μνημονίου, ο Γιώργος Παπανδρέου ομολόγησε την πολιτική ενοχή του. Και αυτή η ομολογία έχει ιδιαίτερη σημασία και αξία για το μέλλον.

Ο Παπανδρέου κατήγγειλε (ξανά) Αποστασία

Του ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΣΑΡΡΗ

Το τελευταίο διάστημα, στο πολιτικό και εκδοτικό παρασκήνιο παρατηρήθηκαν εκατέρωθεν κινήσεις εκτόνωσης του μεγάλου ρήγματος που προκλήθηκε λόγω της δημόσιας καταγγελίας του προέδρου του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη Σταύρου Ψυχάρη, από τον Γιώργο Παπανδρέου. Και από τις δυο πλευρές καταβλήθηκαν προσπάθειες να πέσουν οι τόνοι, και το θέμα να λήξει.
Με τη σημερινή ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου απέδειξε ότι το ρήγμα είναι πολύ μεγάλο για να κλείσει. Κυρίως, επειδή φαίνεται να είναι και ψυχικό.
Ο πρώην πρωθυπουργός και απερχόμενος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μίλησε και πάλι για «εκβιασμό πολιτικών από παράγοντες των ΜΜΕ», κάνοντας λόγο για κάποιους που νομίζουν ότι μπορούν «να ανεβάζουν και να κατεβάζουν κυβερνήσεις». Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο εθνικός ρόλος των ΜΜΕ είναι να εργάζονται με γνώμονα την αντικειμενική ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών, και όχι να σπέρνουν τον φόβο και τον πανικό.
Όσοι τον ξέρουν καλά, αλλά και όσοι μπόρεσαν να διαβάσουν πίσω από την επί προσωπικού αναφορά που έκανε, για το γεγονός ότι μπήκε στο στόχαστρο αυτών των συμφερόντων, δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα κρατήσει ψηλά τη σημασία της καταγγελίας των ρόλου των ισχυρών των ΜΜΕ. Υπονοώντας φυσικά Αποστασία σε βάρος του.
Μια στρατηγική η οποία θα προσλάβει άλλες διαστάσεις, από τη στιγμή που ο Γιώργος Παπανδρέου θα εξαναγκάσει τους δελφίνους και υποψηφίους διαδόχους του να λάβουν ξεκάθαρη θέση επί του θέματος.

Ανατροπή-έκπληξη από Βενιζέλο

Την πρόθεσή του να μην είναι υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, εφόσον η εκλογή του διαδόχου του Γιώργου Παπανδρέου πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο, όπως προβλέπει η πρόταση του πρώην πρωθυπουργού, άφησε να εννοηθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παπαδήμου και Υπουργός Οικονομικών, με μια ομιλία… επί προσωπικού, που ήταν γεμάτη αναφορές στην πολιτική και ψυχική σχέση του με τον Γιώργο Παπανδρέου, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για την απόφασή του να αποχωρήσει, διευκολύνοντας τις εξελίξεις, προσπάθησε να εξαιρέσει τον εαυτό του από το κάδρο των πολιτικών ευθυνών για το Μνημόνιο, επαναλαμβάνοντας παλαιότερη δήλωσή του ότι φορτώθηκε τις ευθύνες άλλων, για το τέλος όμως άφησε τη… βόμβα.
«Προτεραιότητά μου είναι να στηρίξω τον Λουκά Παπαδήμου. Είχα πει ότι θα έμενα μόνο ως εντολοδόχος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Το ξέρουν τόσο ο Γιώργος Παπανδρέου όσο και ο πρωθυπουργός. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να εκπροσωπείται. Και πρέπει να εναρμονιστεί το χρονοδιάγραμμά του με εκείνο της κυβέρνησης. Έχω ακούσει ότι ο Γιώργος θα μου έδινε το δαχτυλίδι, όπως έγινε με τον Σημίτη. Ότι είχα συμφωνήσει με τη διαρχία. Δεν μπορώ να παρακολουθήσω τους εσωτερικούς ρυθμούς του ΠΑΣΟΚ. Είμαι παρών, αλλά δεν μπορώ να συνεχίσω με αυτούς τους ρυθμούς», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του Ευάγγελου Βενιζέλου που δημιούργησε αίσθηση.


statesmen.gr