Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Πέθανε ο Ραουφ Ντενκτάς - Μιλούσε ελληνικά τις τελευταίες ώρες!

Εφυγε από τη ζωή στις 10 μμ, σε ηλικία 88 ετών, ο πρώην ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ρούφ Ντενκτάς,  σε νοσοκομείο των Κατεχομένων όπως ανακοίνωσαν μέλη της οικογένειάς του. O Ντενκτάς, που αντιμετώπιζε σοβαρά πρόβληματα στα νεφρά και στο συκώτι, είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο στις 8 Ιανουαρίου.
Το όνομα του προέδρου της Κύπρου φέρεται πως αναφωνούσε  ο Ραούφ Ντενκτάς στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύονταν. «Χριστόφια . Χριστόφια» φέρεται πως φωνάζε  ο τουρκοκύπριος ηγέτης σύμφωνα με την οικογένεια του. Οι συγγενείς του ανέφεραν  πως Ντενκτάς σε κάποια φάση άρχισε να μιλά ελληνικά και να λέει κάποια πράγματα που κανένας δεν καταλάβαινε και όλοι του ζήτησαν να μιλά τουρκικά ή Αγγλικά για να τον καταλαβαίνουν.
Το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδιδε πως    ο Ντενκτάς λίγη ώρα αργότερα μιλούσε  τη μητρική του γλώσσα και να δηλώνει «εδώ είναι ανεξάρτητο κράτος» εννοώντας  το ψευδοκράτος.
Δεν έχει ανκοινωθεί η ημερομηνία της κηδείας του και ο ακριβής λόγος θανάτου του.
Ο Ραούφ Ντενκτάς γεννήθηκε το 1924 στην Πάφο. Το 1942 αποφοίτησε από τη Βρετανική Σχολή της Λευκωσίας, στην οποία εργάστηκε ως δάσκαλος για ένα χρόνο. Από το 1944 σπούδασε στο Λονδίνο, από όπου έφυγε το 1947 με πτυχίο νομικής.

Την εποχή εκείνη, ο τότε κυβερνήτης της Κύπρου, Λόρδος Γουίνστερ, είχε υποσχεθεί παραχώρηση συντάγματος. Για το σκοπό αυτό συγκαλείται το 1948 η Διασκεπτική του Λονδίνου, στην οποία ο Ντενκτάς -δικηγόρος τότε- συμμετείχε ως μέλος της τουρκοκυπριακής αποστολής.
Ένα χρόνο μετά τη Διασκεπτική διορίζεται δικηγόρος του Στέμματος· θέση στην οποία παρέμεινε ως το 1957. Κατόπιν εκλέγεται πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουρκοκυπριακών Οργανώσεων, συμμετέχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (1958) και στη συμφωνία που υπογράφεται στο Λονδίνο (1959) για τη δημιουργία κυπριακού κράτους, ως εκπρόσωπος της τουρκοκυπριακής κοινότητας.
Μετά τις συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου συμμετέχει στη Μικτή Επιτροπή για το Σύνταγμα, αλλά υποστηρίζει πως η λύση δεν είναι λειτουργική και επιμένει στη διχοτόμηση, θεωρώντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν εγκαταλείπει την ιδέα της Ένωσης με την Ελλάδα.
Από τη θέση του προέδρου της Τουρκικής Κοινοτικής Συνέλευσης, στην οποία εκλέγεται το 1960, προσπαθεί να προωθήσει τις θέσεις αυτές. Μεταξύ 1963 - 1964 συμμετέχει σε ανατρεπτικές ενέργειες με αποτέλεσμα να του απαγορευτεί η είσοδος στο νησί. Ηταν ο άνθρωπος ο οποίος πρωταγωνίστησε στη στάση των Τουρκοκυπρίων το 1963 δημιουργώντας τουρκοκυπριακούς θύλακες σε πολλές περιοχές της Μεγαλονήσου και προετοίμασε από πλευράς Τουρκοκυπρίων την τουρκική εισβολή. Το 1967 επιστρέφει παράνομα και από το 1968 συμμετέχει στις διακοινοτικές συνομιλίες.
Η πολιτική του κυριαρχία αρχίζει το 1970, οπότε επανεκλέγεται πρόεδρος της Τουρκικής Κοινοτικής Συνέλευσης.
Το 1975, ένα χρόνο μετά την εισβολή του Αττίλα, ανακηρύσσεται στο κατεχόμενο τμήμα το «Τουρκικό Ομόσπονδο Κράτος της Κύπρου» και την ίδια χρονιά ο Ντενκτάς αναλαμβάνει πρόεδρος της Τουρκοκυπριακής Διοίκησης. Ένα χρόνο μετά ιδρύει το Κόμμα Εθνικής Ενότητας και στις εκλογές του 1976 εκλέγεται «πρόεδρος».
Στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού που ακολουθούν ο Ντενκτάς υπογράφει συμφωνίες με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο (1977) και με τον Σπύρο Κυπριανού (1979). Στις 15 Νοεμβρίου του 1983 αυτοανακηρύσσεται η λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» (ΤΔΒΚ) και ο Ντενκτάς εκλέγεται «πρόεδρος» της το 1985, το 1990, το 1995 και το 2000.
Θεωρήθηκε σκληρός διαπραγματευτής και πρωτεργάτης της αναγόρευσης της Κύπρου σε κυρίαρχο θέμα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Εντούτοις, μετά την ανάδειξη της κυβέρνησης Ερντογάν στην Τουρκία βρέθηκε σε συχνή διάσταση απόψεων με την Αγκυρα.
Στις αρχές του 2004, η τουρκική κυβέρνηση τον απέκλεισε από επίσημο συνομιλητή της τουρκοκυπριακής πλευράς στις διαπραγματεύσεις που έγιναν το Μάρτιο στη Λουκέρνη της Ελβετίας.
Ο Ντενκτάς, αντίθετα από την επίσημη γραμμή της Αγκυρας, είχε ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ του «όχι» στο πέμπτο σχέδιο Ανάν, το οποίο τέθηκε σε δημοψηφίσματα στις δύο πλευρές του νησιού.
O Ντενκτάς είχε τρεις γιους και δύο κόρες. Έχασε τον έναν γιο του στη διάρκεια μίας χειρουργικής επέμβασης και έναν ακόμη γιο του σε τροχαίο δυστύχημα. Ο μόνος εν ζωή γιός τους Σερντάρ ακολούθησε την πολιτική και είναι ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο Ραούφ Ντενκτάς απέκτησε 11 εγγόνια.
Εκτός από τουρκικά, μιλούσε ελληνικά και αγγλικά.
Newsroom ΔΟΛ