Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Τρεις νεκροί, 14 τραυματίες από προσάραξη κρουαζιερόπλοιου, με 4.000 επιβάτες κοντά στην Τοσκάνη

Ο νομάρχης του Γκροσέτο Τζιουζέπε Λινάρντι ανακοίνωσε ότι σε τρεις ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών και σε 14 των τραυματιών, σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό, από την προσάραξη του ιταλικού κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia αργά τη νύχτα χθες, ανοιχτά της Τοσκάνης, ενώ συνεχίζεται μεγάλη επιχείρηση διάσωσης.
«Υπάρχουν τρεις επιβεβαιωμένοι θάνατοι», δήλωσε ο νομάρχης.
Ο προήγουμενος απολογισμός των σωστικών συνεργείων έκανε λόγο για έξι νεκρούς και αρκετούς αγνοούμενους.
Μέλη των συνεργείων διάσωσης, κρατώντας τη λίστα των επιβαινόντων στο πλοίο, προσπαθούν να τους εντοπίσουν και να διαπιστώσουν αν βρίσκονται στη στεριά.
Στο πλοίο επέβαιναν τουλάχιστον 4.000 επιβάτες, εκ των οποίων πολλοί ξένοι τουρίστες και σχεδόν 1.000 μέλη πληρώματος.
Η προσάραξη του πλοίου, λίγο μετά το δείπνο, προκάλεσε σκηνές πανικού.
Άνδρες της ακτοφυλακής απομάκρυναν επιβάτες και μέλη του πληρώματος. Αρκετά οχηματαγωγά που βρίσκονταν στην περιοχή βοήθησαν στην πολύωρη επιχείρηση διάσωσης, σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης.
Η εφημερίδα Il Messangero γράφει ότι 30 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, ορισμένοι σοβαρά.
Το πλοίο, που πραγματοποιούσε κρουαζιέρα στη Μεσόγειο, προσάραξε σε ύφαλο κοντά στο νησί Τζίλιο νοτίως της Τοσκάνης.
Στο πλοίο επέβαιναν περίπου 1.000 Ιταλοί επιβάτες, σχεδόν 500 Αμερικανοί, 150 Γάλλοι, σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρία Costa Crociere.
Σε ανακοίνωσή της η εταιρία διευκρίνισε ότι το πλοίο μετέφερε 3.200 επιβάτες και περίπου 1.000 μέλη πληρώματος. Το πλοίο είχε αναχωρήσει από τη Σαβόνα για μια κρουαζιέρα στη Μεσόγειο και προγραμματισμένους σταθμούς σε Τσιβιταβέκια, Παλέρμο, Κάλιαρι, Πάλμα ντε Μαγιόρκα Βαρκελώνη, Μασσαλία.
Το πλοίο είχε αναχωρήσει από το λιμάνι της Τσιβιταβέκια, κοντά στη Ρώμη, πριν παρουσιαστούν προβλήματα στη λειτουργία της μηχανής του.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ