Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Θανάσης Δαβάκης...Η συμφωνία με το Μουσείο Getty προβλέπει το δανεισμό και άλλων ελληνικών αρχαιοτήτων;


Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Λακωνίας, κ. Θανάσης Δαβάκης, με αφορμή την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του ΥΠ.ΠΟ.Τ και του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του Μουσείου J. Paul Getty, έκανε την ακόλουθη δήλωση:




«Χαιρετίζουμε με θέρμη την επιστροφή  των δύο ελληνικών αρχαιοτήτων στην Ελλάδα. Συγχαίρουμε τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.Τ, που προφανώς δούλεψαν μεθοδικά και αθόρυβα για την επίτευξη της συμφωνίας και την επιστροφή των συγκεκριμένων αρχαιοτήτων.

Παράλληλα, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι τα θεμέλια της πολιτικής αυτής είχαν τεθεί από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όταν επετεύχθη ο επαναπατρισμός αρχαιοτήτων από το συγκεκριμένο Μουσείο, χωρίς καμία περαιτέρω δέσμευση της ελληνικής πλευράς.

 Αναρωτιόμαστε όμως: Τα αντικείμενα αυτά είχαν ή όχι εξαχθεί παρανόμως από την Ελλάδα; Αν ναι, τότε γιατί ως αντίδωρο παραχωρούμε μακροχρονίως μία ενεπίγραφη στήλη; Ποια θα είναι αυτή; Η συμφωνία με το Μουσείο Getty προβλέπει το δανεισμό και άλλων ελληνικών αρχαιοτήτων;

Θα ήταν χρήσιμο ο κ. Υπουργός να καταθέσει στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το Μνημόνιο Συνεργασίας των δύο πλευρών, προκειμένου να υπάρξει πλήρης ενημέρωση για το περιεχόμενο της συμφωνίας αυτής».