Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

«Εκπλήξεις» κρύβει η τροπολογία για το τέλος ακίνητης περιουσίας - Απαλλαγές

Δεν αναφέρεται η διάρκεια του τέλους ακίνητης περιουσίας που θα καταβληθεί μέσω της ΔΕΗ, ούτε καν το 2014 όπως ανακοινώθηκε χθες, σύμφωνα με την τροπολογία στο νομοσχέδιο που καταθέτει στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών! Απλώς το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει εκτός τροπολογία ότι το τέλος θα ισχύσει και το 2012, ενώ μετά «θα ενσωματωθεί στο εθνικό φορολογικό σύστημα, όπου θα επανεξεταστούν όλες οι επιβαρύνσεις».
Το ΚΚΕ κάνει ήδη λόγο για μόνιμο μέτρο. Το νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να τεθεί για ψήφιση την προσεχή Τρίτη συρρικνώνει ακόμη περισσότερο τις προϋποθέσεις για τις ομάδες που απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή του τέλους. Επίσης, προβλέπει πώς εάν το τέλος δεν πληρωθεί εντός τετραμήνου με το λογαριασμό της ΔΕΗ, στη συνέχεια αυτή αποστέλλει ενημέρωση για την οφειλή στην εφορία του ιδιοκτήτη. Οι αλλαγές που επέρχονται με την τροπολογία, είναι:
- Εξαιρούνται απ την καταβολή του τέλους για ακίνητο όσοι μακροχρόνια άνεργοι ιδιοκατοικούν (έχουν την κυριότητα ή την επικαρπία) που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ ή στους καταλόγους προσφερομένων προς εργασία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας και των παραρτημάτων του ή του λογαριασμού ανεργίας προσωπικού ημερησίων εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης ή του λογαριασμού ανεργίας τεχνικών τύπου Αθηνών και Θεσσαλονίκης καθώς και οι άνεργοι που επιδοτήθηκαν από τους παραπάνω φορείς και λογαριασμούς κατά τους έξι τουλάχιστον μήνες από τους δώδεκα που προηγούνται κάθε φορά από το έτος υπολογισμού του τέλους. Η απαλλαγή αυτή δεν παρέχεται εφόσον το οικογενειακό εισόδημα κατά το προηγούμενο έτος από την επιβολή του τέλους, υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 4.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.
- Δεν ισχύουν οι μειωμένοι συντελεστές και απαλλαγές εάν η αξία της ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου ( με βάση τις αντικειμενικές αξίες του 2008), υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ ή οποία προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο ή αν το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο έχει τιμή ζώνης πάνω από 3.000 ευρώ ή έχει έκταση πάνω από 120 τ.μ προσαυξανόμενη κατά 20 τ.μ για κάθε παιδί μέχρι 200 τ.μ.
- Ανεξάρτητα από την τιμή ζώνης και την παλαιότητα του ακινήτου το ειδικό τέλος είναι το μίνιμουμ των 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό για ένα ακίνητο που ιδιοκατοικείται και ανήκει κατά κυριότητα ή επικαρπία σε πολύτεκνο με οικογενειακό εισόδημα κατά το προηγούμενο έτος από την επιβολή του τέλους μέχρι 30.000 ευρώ ή σε ανάπηρο.
- Ανεξάρτητα από την τιμή ζώνης και την παλαιότητα του ακινήτου το ειδικό τέλος είναι το μίνιμουμ των 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό για ένα ακίνητο που ιδιοκατοικείται και ανήκει κατά κυριότητα ή επικαρπία σε πολύτεκνο με οικογενειακό εισόδημα κατά το προηγούμενο έτος από την επιβολή του τέλους μέχρι 30.000 ευρώ ή σε ανάπηρο.
Στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, αναφέρει:
«Πρόκειται για θράσος και κοροϊδία. Την ώρα που η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι το χαράτσι για τα σπίτια θα είναι μόνιμο, καταφεύγει σε ωμούς εκβιασμούς και κόλπα, επιχειρώντας να αντιμετωπίσει τη λαϊκή άρνηση πληρωμής των χαρατσιών, που φουντώνει. Ισχυρίζεται ότι απαλλάσσει τους ανέργους, όταν η απαλλαγή αφορά μόνο ένα μικρό τμήμα τους. Απαιτεί από την πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών που είναι σε απόγνωση, υποταγή στα χαράτσια και στα βάρβαρα μέτρα. Οι άνεργοι χρειάζονται ουσιαστικά μέτρα προστασίας και όχι φορολογία. Κανένας φόρος στη λαϊκή οικογένεια που έχει εισόδημα κάτω από 40.000. Κανένας φόρος στην πρώτη της κατοικία. Να πληρώσουν οι μεγάλοι επιχειρηματίες, οι εφοπλιστές και οι τραπεζίτες».

eklogika.gr