Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Μόσιαλος: Δεν είναι εύκολη η εφεδρεία συνταγματικά - Αιχμηρός για την επίθεση που δέχθηκε


Υπάρχει έλλειψη θεσμικού πλαισίου που να προβλέπει τι γίνεται εάν το δημόσιο αποφασίσει να απολύσει εργαζόμενους του
, δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Μόσιαλος, σημειώνοντας ότι μπορεί να διαπιστωθεί ότι «είναι μεγαλύτερο το κόστος μιας απόφασης, σε σχέση με άλλες λύσεις οι οποίες μπορεί να υπάρχουν στο δημόσιο τομέα». Μεταξύ άλλων, απάντησε και για την επίθεση που δέχθηκε από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή δηλώσεις του για τις προσωπικές του ευθύνες.
Αναλυτικότερα για την εφεδρεία στο δημόσιο και τα κριτήριά της ο κ. Μόσιαλος είπε:
«Απ’ ότι έχει ανακοινωθεί, μέχρι στιγμής, μιλάμε για 30.000 άτομα τα οποία θα βγουν στην εργασιακή εφεδρεία, μέσα στα πλαίσια της οποίας θα εξεταστούν μορφές επανεκπαίδευσης, συμβάσεων αορίστου χρόνου και επανακατάρτισης, μέσω των προγραμμάτων, είτε των κοινοτικών, είτε των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ».
Ερωτηθείς για τη συνταγματική νομιμότητα των κυβερνητικών επιλογών, ο εκπρόσωπος απάντησε:
«Στο δημόσιο τομέα ο συνταγματικός νομοθέτης και η Πολιτεία ποτέ δεν προέβλεψαν ότι θα υπήρχαν περιπτώσεις αποχώρησης, λόγω απόφασης του εργοδότη. Λόγω της έλλειψης ενός τέτοιου θεσμικού πλαισίου, υπάρχουν προβλήματα τα οποία δεν τα είχε σκεφτεί καμία κυβέρνηση. Τι συμβαίνει αν κάποιος φύγει πρόωρα από τη δουλειά του; Ποιο είναι το ποσό αποζημίωσης; Τι σημαίνει σε σχέση με το εφάπαξ; Τι σημαίνει με διεκδικήσεις οι οποίες μπορεί να υπάρχουν στα δικαστήρια, σε σχέση με τη συνταγματική βεβαιότητα τα της περί κατοχύρωσης της δημοσιοϋπαλληλικής ιδιότητας;
Όλα αυτά τα θέματα θα πρέπει να τα δούμε και στα συνταγματικά τους πλαίσια, γιατί μπορεί να είναι μεγαλύτερο το κόστος μιας απόφασης, σε σχέση με άλλες λύσεις οι οποίες μπορεί να υπάρχουν στο δημόσιο τομέα. Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι, δηλαδή περίπου 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι αυτή τη στιγμή, που είναι άνω των 60 ετών και που σίγουρα θα συνταξιοδοτηθούν τα επόμενα χρόνια. Άρα, μπορεί να γίνουν πιο στοχευμένες δράσεις από το να πει κανείς ότι επιλέγει από το προσωπικό που είναι σε μια νομική σχέση ιδιωτικού δικαίου με το δημόσιο, γιατί υπάρχουν αρκετοί, περίπου 50.000 δημόσιοι υπάλληλοι με σχέση ιδιωτικού δικαίου. Προκύπτει όμως ότι πολλοί από αυτούς, είναι πάρα πολύ ικανοί για να στελεχώνουν το δημόσιο τομέα. Επομένως, είναι ένα σύνθετο πρόβλημα αυτό. Δεν είναι εύκολο να πούμε ποια κατηγορία θα είναι στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, για αυτό επιμένω ότι πρέπει να γίνει χωρίς κομματικά, πολιτικά κριτήρια».

«Μέρος του πολιτικού συστήματος»
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Μόσιαλος αρνήθηκε ότι είπε «βαριά κουβέντα» για τους συναδέλφους του και «έριξε το γάντι» εκ νέου για τους βουλευτές επικρατείας.
Χαρακτηριστικά, σημείωσε:
«Εγώ είπα ότι δεν ήμουν μέρος αυτού του πολιτικού συστήματος, γιατί ρωτήθηκα για τις ευθύνες του πολιτικού συστήματος και το τι έχω κάνει ο ίδιος προσωπικά, για να συμβάλω σε μια έξοδο από αυτήν την κρίση. Και είπα ότι δεν ήμουν μέρος αυτού του πολιτικού συστήματος μέχρι το 2009. Πολλοί από το πολιτικό σύστημα έχουν σαφείς ευθύνες για το που βρίσκεται αυτή η χώρα. Υπάρχουν όμως και πάρα πολλοί, οι οποίοι δεν έχουν ευθύνες και οι οποίοι πάντα μιλούσαν ανοιχτά για τα προβλήματα που έχει αυτός ο τόπος και προσπαθούσαν, μέσα στα πολιτικά κόμματα τα οποία ήταν, να δώσουν διεξόδους και αυτό κάνει και η σημερινή κυβέρνηση.
Είμαι βουλευτής Επικρατείας, μην το ξεχνάμε αυτό. Και ως βουλευτής Επικρατείας, δεν έχω εκλεγεί απευθείας με τις ψήφους του ελληνικού λαού. Νομίζω όμως ότι με την παρουσία μου, έχω συμβάλλει στις κοινοβουλευτικές διεργασίες. Αλλά [συμμετείχα] και στις πολιτικές διαδικασίες πριν γίνω υπουργός, με πολύ έντονη παρουσία δημόσια και τοποθετήσεις δημόσιες και πολύ σαφείς… Επομένως, όταν ρωτήθηκα σε προσωπικό επίπεδο, είπα ότι εγώ προσωπικά δεν θεωρώ ότι θα έπρεπε να τα είχα αυτά, γιατί είμαι βουλευτής Επικρατείας. Δεν ήταν η πρώτη φορά που το δήλωσα, αλλά κατ’ επανάληψη.
Από εκεί και πέρα όμως συνολικά το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να σκεφτεί τις λειτουργίες του. Αν θα θεωρείται ότι οι βουλευτές θα είναι δυο ταχυτήτων, να καταργήσουμε το θεσμό των βουλευτών Επικρατείας, να τελειώνουμε με αυτό».

eklogika.gr