Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Κατά 40% μειώθηκαν οι αποδοχές των βουλευτών

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του Κοινοβουλίου.Έντονοι φραστικοί διαπληκτισμοί στη συνεδρίαση για τα «προνόμια» .

Συνέχεια στο θέμα των πρόσφατων βουλευτικών διαξιφισμών έδωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, ζητώντας παράλληλα από το προεδρείο της Βουλής, να απαντήσει στην επίθεση που δέχονται οι βουλευτές από συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης για τα «προνόμια» τους. Την ίδια ώρα το γραφείο Τύπου της Βουλής ότι οι αποδοχές των βουλευτών έχουν μειωθεί κατά 40%

Εφοδιασμένος με ένα λεξικό, ο κ. Καρατζαφέρης σημείωσε πως η έκφραση «γομάρια» που είχε χρησιμοποιήσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Αστέριος Ροντούλης για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, παραπέμπει στα «ζώα με φορτίο»: «Σαφέστατα ήταν μία φράση που θα μπορούσε να είχε παραληφθεί. Αλλά όταν έρχεται ως προϊόν μιας εξαιρετικώς ανάλγητης πολιτικής, δεν μπορεί κανείς παρά να αναγκάζεται να χρησιμοποιεί υπερβολικές εκφράσεις για να διατυπώσει το υπερβολικόν της αναλγησίας. Γιατί είναι προσβλητικό να πει κάποιος ότι είστε έμφορτοι προβλημάτων; Ή μήπως είστε έμφορτοι ανοησιών;», ανέφερε ο κ. Καρατζαφέρης και συνέχισε:

«Εχθές ο κ. Χατζηνικολάου και άλλοι δημοσιογράφοι, στελέχη του ALTER, καθύβριζαν επί δεκάλεπτο το σύνολο των βουλευτών για τα προνόμια, τα καινούργια αυτοκίνητα, το γεγονός με τον κ. Μόσιαλο. Επί αυτής της καταστάσεως που μας έφερε σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, δεν υπήρξε παρέμβαση από κανέναν» παρατήρησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, ο οποίος επικαλέστηκε και άλλα δημοσιεύματα («Αδέσμευτος Τύπος», Γ. Κύρτσος κλπ.).

Επίσης ο κ. Καρατζαφέρης υποστήριξε πως το Προεδρείο της Βουλής «αφήνει την Αριστερά στο απυρόβλητο, ακόμα και όταν υβρίζεται ο πρωθυπουργός» και τόνισε πως «δεν θα επιτρέψουμε εμείς την κηδεμονία απ' αυτούς, που ηττημένοι όντες, θέλουν να την έχουν». «Κάποιοι ετοιμάζονται και για νέο ΕΑΜ. Και θα πάρουν την ευκαιρία από μία σπίθα. Το ΕΑΜ ξεκίνησε από ένα κόμμα, μάζεψε την οργή όλου του κόσμου και εγκλώβισε μια σειρά ανθρώπων. Και τώρα επιχειρείται ο ίδιος εγκλωβισμός, πέρα από τα όρια ενός κόμματος. Φοβάμαι το αίμα κ. Πρωτόπαπα. Οι Βρυξέλλες θέλουν αίμα, θέλουν μια φλεγόμενη Αθήνα ως επιχείρημα να πείσουν τις χώρες-δορυφόρους, πως πρέπει να σώσουν την Ελλάδα. Εγώ όμως δεν θέλω να τρέξει ούτε σταγόνα αίμα Έλληνα στο πεζοδρόμιο. Πρέπει να σώσουμε τη χώρα από συρράξεις…», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

«Οφείλουμε να διατηρήσουμε και να στηρίξουμε την ευπρέπεια και την σοβαρότητα και το κύρος του ελληνικού Κοινοβουλίου και να αποφεύγουμε ενέργειες, φράσεις, που απαξιώνουν την εικόνα μας και υποτιμούν τη δουλειά, κρίσιμη και ουσιαστική», απάντησε ο προεδρεύων, Γρηγόρης Νιώτης, υπενθυμίζοντας πως οι συστάσεις του Προέδρου της Βουλής, αφορούσαν, τόσο τις εκφράσεις του κ. Ροντούλη, όσο και αυτές της κ. Κανέλλη.

Όσο για τα «προνόμια» των βουλευτών, ο κ. Νιώτης τόνισε πως «από την βουλευτική αποζημίωση, οι βουλευτές πληρώνουν το νοίκι του γραφείου τους, τα ταχυδρομικά τους τέλη, την βενζίνη τους, ενώ τους έχει μειωθεί και κατά 40% η αποζημίωση. Δεν υπάρχουν προνόμια για τον βουλευτή και κακώς, κάκιστα ανοίγει τέτοια συζήτηση και πάλι».

«Να δώσουμε πρώτοι το καλό παράδειγμα με περικοπές, όσο τολμηρές κι αν είναι», πρότεινε ο Χρ. Πρωτόπαπας (ΠΑΣΟΚ). «Ένα δεν ανέχομαι: Να λέγεται πως οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ψηφίζουν νόμους για να διατηρήσουν τα προνόμιά τους. Κάποτε πρέπει να βάλουμε ένα τέλος σ' αυτόν τον λαϊκισμό. Να γίνουν περικοπές - αλλά απ' αυτό το σημείο, μέχρι να ισοπεδώνονται άνθρωποι που έχουν χρόνια στην πολιτική, αυτό δεν θα το δεχθώ», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας.

«Η συζήτηση ξεκίνησε από έναν υπουργό της κυβέρνησης, τον κ. Μόσιαλο, που αισθάνθηκε τύψεις για τα προνόμια που είχε, δεν είχε, ή είχαν κάποιοι άλλοι», παρατήρησε ο Κ. Μαρκόπουλος (ΝΔ). «Ο λαϊκισμός, η ανησυχία και ο φόβος ξεκινούν απ' την κυβέρνηση. Επιτέλους, η κυβέρνηση πρέπει να ηρεμήσει, να ξεφοβηθεί και να κυβερνήσει», συμπλήρωσε.

«Αναληθή και ανυπόστατα» δημοσιεύματα

Σε απάντηση των δημοσιευμάτων, πάντως, το γραφείο Τύπου της Βουλής σε ανακοίνωσή του τα χαρακτηρίζει «αναληθή και ανυπόστατα», σημειώνοντας πως οι συνολικές αποδοχές των βουλευτών μειώθηκαν κατά 40%, ενώ αποφασίστηκε πρόσφατα και η μη καταβολή ενός ολόκληρου μηνιαίου μισθού τους.

Οι βουλευτές επιβαρύνονται με τον μεγαλύτερο συντελεστή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης (5%), ενώ από το 2010 έχει καταργηθεί η καταβολή των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και το επίδομα αδείας.

Με ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, μειώθηκε κατά 50% η αποζημίωση για συμμετοχή σε ορισμένες συνεδριάσεις Επιτροπών και πλέον δεν υπερβαίνει τα 150 ευρώ ανά συνεδρίαση, ενώ αντικαθίστανται τα οχήματα υψηλού κυβισμού που διετίθεντο στους βουλευτές, με άλλα, πολύ χαμηλότερου κυβισμού, μειώνοντας την σχετική δαπάνη κατά 1,5 εκατ. ευρώ - σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Επερώτηση ΝΔ για την «επενδυτική άπνοια"

Κατά τα άλλα, στην επερώτησή τους, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Κ. Χατζηδάκης, Ι. Ανδριανός, Αθ. Μπούρας, Ν. Λέγκας και Κ. Μουσουρούλης, μαζί με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, Κ. Μαρκόπουλο, κατηγόρησαν την κυβέρνηση πως με την πολιτική της οδήγησε σε επενδυτική άπνοια τη χώρα.

«Έχετε πολιτική οικονομικού ανεμόμυλου που φόβισε τους επενδυτές και ζάλισε και εσάς τους ίδιους. Καταργήσατε τον επενδυτικό νόμο χωρίς να τον αντικαταστήσετε για 15 μήνες, υποσχεθήκατε την ενεργοποίηση εργαλείων για την στήριξη της αγοράς και των επενδυτών (ΕΤΕΑΝ, σύμφωνο ρευστότητας) χωρίς αποτελέσματα, ενώ διαπιστώνεται καθυστέρηση στο ΕΣΠΑ και υποβάθμιση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων» κατηγόρησε μεταξύ άλλων την κυβέρνηση, ο πρώτος επερωτών Κ. Χατζηδάκης.

Απαντώντας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θ. Μωραΐτης, συμφώνησε πως «υπάρχουν τεράστιες δυσκολίες στην εξασφάλιση εγγυήσεων και εγγυητικών επιστολών». Άλλωστε, «το 2009, η Γαλλία και η Γερμανία μαζί, έδωσαν 3,2 δις ευρώ εγγυήσεις - η Γερμανία σε 8000 επιχειρήσεις».

Στο δύσκολο αυτό επενδυτικό περιβάλλον ωστόσο, «το υπουργείο χρηματοδοτεί συνολικά 12000 επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού 20 δισ., ευρώ, επενδύσεις που δημιουργούν τουλάχιστον 15.000 νέες θέσεις εργασίας, και που έχουν λάβει μέσα σε 20 μήνες ενισχύσεις ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου 2011, οι ξένες άμεσες επενδύσεις εμφάνισαν εισροή 22 εκατ. ευρώ, ενώ τρεις μήνες μετά, το μέγεθος έφτασε τα 634 εκατ. ευρώ, ενώ το 2005, οι ξένες άμεσες επενδύσεις, με το ζόρι άγγιξαν όλη τη χρονιά τα 500 εκατομμύρια», ανέφερε ο κ. Μωραΐτης.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ