Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Κώστας Κόλλιας: «Στο μηδέν το κοινωνικό κράτος, αναίσθητη η Κυβέρνηση στις ανάγκες των τοπικών κοινωνικών»



Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας κατέθεσε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, σχετικά με την πιθανολογούμενη κατάργηση του Τοπικού Γραφείου ΟΑΕΔ Λουτρακίου. Σχετικά με την παρέμβασή του ο κ. Κόλλιας δήλωσε:

«Το Εργατικό Κέντρου Λουτρακίου-Περαχώρας και Αγίων Θεοδώρων μου απέστειλε έγγραφο σύμφωνα με το οποίο είναι στις προθέσεις του Υπουργείου Εργασίας να καταργήσει το Τοπικό Γραφείο ΟΑΕΔ Λουτρακίου. Θεώρησα υποχρέωσή μου να μεταφέρω στον Υπουργό τις διαμαρτυρίες των χιλιάδων εργαζομένων της περιοχής, καταθέτοντας σχετική ερώτηση. Κάποιος έπρεπε να ενημερώσει τον κ. Κουτρουμάνη για το εργασιακό τοπίο στον Δήμο Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων, διότι φαίνεται ότι  την αγνοεί. Διαφορετικά δεν εξηγείται η πιθανολογούμενη απόφαση να κλείσει μία υπηρεσία, η οποία εξυπηρετεί χιλιάδες εργαζομένους και ανέργους.

Του υπενθύμισα λοιπόν ότι στην περιοχή λειτουργεί το Καζίνο Λουτρακίου, πολυάριθμα ξενοδοχεία και τουριστικές επιχειρήσεις εν γένει, εργοστάσια εμφιάλωσης νερού, η Motor Oil, καθώς και άλλα εργοστάσια στους Αγίους Θεοδώρους. Αυτό σημαίνει ότι απασχολούνται περισσότεροι από 4.000 εργαζόμενοι, οι οποίοι σήμερα εξυπηρετούνται από το τοπικό γραφείο του ΟΑΕΔ. Σε μία περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη και επισφαλή για την αγορά εργασίας, κυρίως στον ιδιωτικό τομέα, θεωρώ παράλογο οι εργαζόμενοι να υποχρεώνονται να απουσιάσουν από τις δουλειές τους και να πάνε στην Κόρινθο για να διεκπεραιώσουν απλές υποθέσεις. Και βεβαίως, ανάλογα προβλήματα δημιουργούνται και στους ανέργους και, πολύ περισσότερο, στους ανέργους που θέλουν να αξιοποιήσουν κάποιο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ και χρειάζονται ενδελεχή ενημέρωση και εξυπηρέτηση.

Εάν 4.000 εργαζόμενοι δεν είναι αρκετοί για να πείσουν το Υπουργείο ότι το Τοπικό Γραφείο ΟΑΕΔ Λουτρακίου είναι ζωτικής σημασίας για ένα τεράστιο, παραγωγικό κομμάτι της τοπικής κοινωνίας, δεν ξέρει τι μπορεί να τους πείσει. Από την ανταπόκριση που έχω από άλλα Υπουργεία σε ανάλογες ερωτήσεις που τους έχω καταθέσει για καταργήσεις τοπικών υπηρεσιών, δυστυχώς δεν μπορώ να είμαι αισιόδοξος. Για παράδειγμα, η απάντηση του Υπουργείο Οικονομικών σε ερώτημά μου για την κατάργηση της ΔΥΟ Ξυλοκάστρου ήταν ένα απογοητευτικό ευχολόγιο. Το Υπουργείο με ενημέρωσε ότι, τα πλαίσια του «Εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος Καταπολέμησης της Φοροδιαφυγής», θα διατηρηθεί μία ΔΟΥ στην πρωτεύουσα κάθε νομού, για να μειωθεί το λειτουργικό κόστος. Το γελοίο της απάντησης είναι προφανές: η Κυβέρνηση δεν έχει αγγίξει τη φοροδιαφυγή, ωστόσο στο μεταξύ κλείνει υπηρεσίες, απολύει υπαλλήλους και εγκαταλείπει τους πολίτες.

          Ένα από τα παράλογα της πολιτικής που ακολουθεί η Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ είναι ότι οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν περισσότερους φόρους για χειρότερες υπηρεσίες. Θέλω να υπενθυμίσω, διότι εσκεμμένα λησμονείται, ότι η συμφωνία ανάμεσα στο κράτος και την κοινωνία λέει ότι οι πολίτες συνεισφέρουν στο κρατικό ταμείο για να έχουν παροχές. Τώρα, οι φόροι, οι κόποι των πολιτών, πέφτουν στη μαύρη τρύπα του χρέους. Η Κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι αυτή η πολιτική, η πολιτική που δημιουργεί ανέργους και νεόπτωχους, εφαρμόζεται για το καλό τους. Προσπαθεί να πείσει ότι η σημερινή κοινωνία πρέπει να αφανιστεί με την ελπίδα να ζήσει η επόμενη. Όμως κανείς δεν μπορεί να συναινέσει στον αφανισμό του. Κανείς δεν μπορεί να θυσιαστεί στο βωμό μιας αποτυχημένης πολιτικής και μιας Κυβέρνησης που ξέρει μόνο να εισπράττει, αλλά είναι ανίκανη να κυβερνήσει.»