Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

«Το μεγαλύτερο κίνητρο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας είναι η σωτηρία της»


Εκδήλωση για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας που διοργάνωσε ο Ευρωβουλευτής Θεόδωρος Σκυλακάκης

Οι προϋποθέσεις για την επιτυχή αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας συζητήθηκαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε οΕυρωβουλευτής της Ομάδας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη και υπεύθυνος Οικονομίας και Οικονομικών της Δημοκρατικής Συμμαχίας κ.Θόδωρος Σκυλακάκης. Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι : Αριστοτέλης Καρυτινός (Γενικός Διευθυντής Ακίνητης Περιουσίας της Εθνικής Τράπεζας),Σοφία Φαλτσέτα (Διευθύντρια Διαχείρισης των Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων) καιΓιάννης Παναγιωτίδης (Αντιπρόεδρος της Πρωτοβουλίας ΚΑΠΠΑ)

O κ.Αριστοτέλης Καρυτινός (Γενικός Διευθυντής Ακίνητης Περιουσίας της Εθνικής Τράπεζας και συντονιστής των τραπεζών που έχουν αναλάβει τοproject) ανέφερε ότι τοprojectαυτό έχει ανατεθεί από το ελληνικό δημόσιο σε εννέα τράπεζες, οι οποίες, «θα οργανωθούν σε2 consortia και θα τρέξουν το έργοαπό το Α έως το Ω. Θα αναλάβουν το ξεκαθάρισμα του καθεστώτος αυτών των ακινήτων, τη δημιουργία τουdatabase…θα κάνουν όλες τις διαδικασίες των διαγωνισμών και εν τέλει όλα τα θεσμικά βήματα, ώστε μετά το μόνο που θα μείνει για τον επενδυτή θα είναι να πάρει τις άδειες από την Πολεοδομία».  Ο κ. Καρυτινός, αφού ανέλυσε τα δεδομένα και τιςστρεβλώσεις της σημερινής αγοράς του realestate στην Ελλάδα (μικρές κατασκευαστικές που ασχολούνται με την αγορά κατοικίας, έλλειψη ενδιαφέροντος για γη που δεν έχει τουριστική ή μεγάλης κλίμακας εμπορική χρήση, κατάρρευση της αγοράς μικρών εμπορικών ακινήτων), εκτίμησε ότι η ελληνική αγορά ακινήτων θα αποκτήσειχαρακτηριστικά που δεν διέθετε ως τώρα, κατευθυνόμενη κυρίως προς ξένους επενδυτές. Αυτή, σύμφωνα με τον κ. Καρυτινό, είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση, δεδομένων των σοβαρών προβλημάτων που έχει να αντιμετωπίσει ένας ξένος επενδυτής (θολό θεσμικό πλαίσιο, γραφειοκρατία, φορολογική αβεβαιότητα). Παράλληλα επισήμανε ορισμένεςπροϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για την επιτυχία του προγράμματος, όπως ηδημιουργία databaseμε τον ακριβή αριθμό των προς αξιοποίηση ακινήτων και με το ποιά ακριβώς είναι αυτά τα ακίνητα. Εκτίμησε μάλιστα ότι «από τα100.000 περίπου ακίνητα του δημοσίου, περίπου το 1% (1000 ακίνητα) είναι αυτά που είναιπιθανό να αξιοποιηθούν» (ως πραγματικά αξιοποιήσιμα), εφόσον ένας μεγάλος αριθμός ακινήτων του δημοσίου είναι μη καταγεγραμμένα, καταπατημένα ή αμφίβολου νομικού καθεστώτος ή χρησιμότητας για μεγάλους επενδυτές. Συμφώνησε μάλιστα με την πρόταση του κ. Σκυλακάκη για διεύρυνση του χρονικού περιθωρίου του προγράμματος, ενός προγράμματος, που όπως επισήμανε «δεν έχει προηγούμενο-είναιπρωτοφανές σε επίπεδο υφηλίου, είναι ένα projectπου καμία χώρα δεν έχει αναλάβει ποτέ ως τώρα, σε τέτοια κλίμακα και σε τόσο μεγάλα μεγέθη. Γι’ αυτό και υπάρχουν πολλές παράμετροι που δεν γνωρίζουμε και δεν μπορούμε να ελέγξουμε». Ο κ. Καρυτινός τόνισε τη σημασία τηςαλλαγής του θεσμικού πλαισίου, που διευκολύνει πλέον τη fasttrack πολεοδόμηση, καθιστώντας τα ακίνητα πιο ελκυστικά, από επενδυτικής πλευράς και επιβεβαίωσε τηνέλλειψη μελέτης επιπτώσεων από την υλοποίηση του προγράμματος στην ελληνική αγορά ακινήτων. Κλείνοντας, σημείωσε ότι «κανένας δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να δώσει σαφή απάντηση για το τι ζήτηση υπάρχει για ελληνικά ακίνητα από το εξωτερικό και για τί είδους ακίνητα» 
Στην παρέμβασή της η κυρίαΣοφία Φαλτσέτα (Διευθύντρια Διαχείρισης των Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων) ανάφερε ότιέχει χαθεί πολύτιμος χρόνος εδώ και δέκα χρόνια, στη διάρκεια των οποίωνέχει απαξιωθεί το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων του ελληνικού δημοσίου. Όπως μάλιστα σημείωσε χαρακτηριστικά:«Η δημόσια περιουσία αιμορραγεί-χάνουμε ακίνητα», λόγω απαλλοτριώσεων και νέων δεδομένων, αρχαιολογικών και περιβαλλοντικών. Τόνισε ότι απαιτείται«συντόμευση των σχετικών διαδικασιών», προκειμένου να αποφεύγονται πολυετείς καθυστερήσεις στους διαγωνισμούς και την υλοποίηση των συμβάσεων. Τέλος, σύμφωνα με την κ. Φαλτσέτα πρέπει να δοθείπροτεραιότητα στα μεγάλα ακίνητα και ιδίως σε αυτά που θα δώσουν την ευκαιρίανα κινηθούν οι περιφερειακές οικονομίες.

Στην παρέμβασή του ο κ.Γιάννης Παναγιωτίδης (Αντιπρόεδρος της Πρωτοβουλίας ΚΑΠΠΑ) τόνισε ότι η επίτευξη του στόχου των 35 δις είναι εξαιρετικά δύσκολη. Επισήμανε μάλιστα ότι τα κριτήρια της επιλογής των ακινήτων που έχουν εισφερθεί στο Ταμείο για την Αξιοποίηση της Περιουσίας του Δημοσίου δεν έχουν καταγραφεί ούτε υποστηριχθεί επαρκώς. Συμφώνησε με τον κ. Καρυτινό για τη σημασία των ακινήτων που προσφέρονται για συνδυασμένη τουριστική ανάπτυξη σε συγκεκριμένες περιοχές (λ.χ. Ρόδος) και σημείωσε τόσο τησημασία της κοινωνικής συναίνεσης στο επίπεδο των τοπικών κοινωνιών όσο και τις αστοχίες που έχει προκαλέσει η έλλειψη διερεύνησης των προθέσεων και των προτεραιοτήτων των σημαντικών ξένων επενδυτών.
Ο κ. Σκυλακάκης, από την πλευρά του, τόνισε ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έχει τεράστιες δυνατότητες συμβολής στην προσπάθεια για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και τη μείωση του δημόσιου χρέους, αντιμετωπίζει ωστόσο και σοβαρούς κινδύνους, κυρίως εξαιτίας τουασφυκτικού χρονοδιαγράμματος και των παράπλευρων επιπτώσεων του, οι οποίεςδεν έχουν μελετηθεί καθόλου. Για το θέμα αυτό είπε χαρακτηριστικά: «στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάνουμεimpactassessment για ψύλλου πήδημα. Να κάνεις σε μια αγορά παρέμβαση 35 δις σε δύο χρόνια χωρίς να έχεις μελετήσει τις πιθανές επιπτώσεις στις τιμές, στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, τη δυνατότητα απορρόφησης από τη διεθνή αγορά κ.λπ., μου φαίνεται αδιανόητο». Σύμφωνα, με τον κ. Σκυλακάκη, οι ελληνικές κυβερνήσεις θα κάνουν για τα επόμενα 10 χρόνια αποκρατικοποιήσεις, πωλώντας δημόσια περιουσία. Αυτό είναι αναπόφευκτο, δεδομένης της οικονομικής μας πραγματικότητας και των συμφωνιών που έχουμε συνάψει με τους δανειστές μας. Όπως σημείωσε μάλιστα:«αν δεν επιτυγχάνουμε τους στόχους των αποκρατικοποιήσεων, θα καλούμεθα να πληρώσουμε τη διαφορά με πρόσθετα μέτρα αντίστοιχου δημοσιονομικού αποτελέσματος. Το μεγαλύτερο κίνητρο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας είναι η σωτηρία της χώρας».Απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιτυχία του προγράμματος, σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη είναι:
      Να αποφύγουμε τη πώληση των μοναδικών αυτών περιουσιακών στοιχείων σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές
       Ναμην δημιουργηθούν ιδιωτικά μονοπώλια
       Να μην τιναχθεί στον αέρα η ήδησυρρικνούμενη ελληνική αγορά ακινήτων, με την εισαγωγή τεράστιων εκτάσεων οικοδομήσιμης γης και πλημμυρίδας ακινήτων σε μία μόλις διετία.
Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, οι Ευρωπαίοι Φιλελεύθεροι, υιοθέτησανπρόταση του κ. Σκυλακάκη και της Δημοκρατικής Συμμαχίας, σύμφωνα με την οποία χρειάζεται:
Επανασχεδιασμός του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων έτσι ώστε να επιμηκυνθεί από τα πέντε σταεπτά χρόνια
Μέρος των εσόδων που θα προκύψουν (π.χ.25%), να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων στην Ελλάδα.
Δημιουργία ενός ταμείου που θαεγγυηθεί τις ιδιωτικές επενδύσεις, ιδίως σε ό,τι αφορά τον "κίνδυνο χώρας" (countryrisk).
Σημαντική ήταν τέλος και η παρέμβαση τουΠροέδρου της ΠΟΜΙΔΑ κ. Σ. Παραδιά, ο οποίος σημείωσε ότι «η τύχη της δημόσιας περιουσίας δεν μπορεί να είναι ποτέ ανεξάρτητη από την τύχη που επιφυλάσσει η πολιτεία στην ιδιωτική ακίνητη περιουσία». Σήμερα, τόνισε ο κ. Παραδιάς,«καλούμαστε να αξιοποιήσουμε την ακίνητη περιουσία του δημοσίου, εν μέσω της φορολογικής κατεδάφισης της πραγματικής αξίας της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας». Τόνισε μάλιστα ότιη νέα επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας με το τέλος που θα εισαχθεί στους λογαριασμούς τηςΔΕΗ, σε ορίζοντα τετραετίας, καθιστά στην πράξη αδύνατη την πληρωμή του προγενέστερου ΦΑΠ, «ο οποίος έχει σχεδιαστεί» ούτως ή άλλως«με τέτοιον τρόπο, ώστε να μην μπορεί ο ιδιοκτήτης ακινήτου να τον πληρώσει».