Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Π. Τατούλης: "Η υγεία των πολιτών είναι αδιαπραγμάτευτη και όποιος παρεκκλίνει από την αποστολή αυτή, θα έχει συνέπειες"


Όλοι οι φορείς πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες για την προστασία των πολιτών, η υγεία των οποίων είναι αδιαπραγμάτευτη' σημείωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης στην σύσκεψη με τον Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Χρήστο Αηδόνη, που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου στην Τρίπολη την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη, και αφορούσε το θέμα της αντιμετώπισης των συνεπειών των κωνωποειδών και το προβλήματος της ελονοσίας στο Δήμο Ευρώτα της ΠΕ Λακωνίας.


Στην προσπάθεια καταπολέμησης του προβλήματος αυτού, όλες οι δομές 'πρέπει να συνεργαστούν' για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του σημείωσε ο Περιφερειάρχης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης υπογραμμίζοντας ότι 'όποιος παρεκκλίνει από την αποστολή αυτή, θα έχει συνέπειες' ακόμα και αν πρόκειται για τον ίδιο.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης ξεκαθάρισε ότι 'τα ζητήματα δημόσιας υγείας για την Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι αδιαπραγμάτευτα, γιατί σχετίζονται άμεσα με την ποιότητα ζωής. Για το λόγο αυτό δεν θα λογαριάσουμε το κόστος'. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τατούλης ζήτησε την κατάρτιση ενός χάρτη πορείας ενεργειών όλων των εμπλεκομένων φορέων για την ολική και οριστική εκρίζωση του φαινομένου, μέσα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Απαραίτητο μέτρο στο πλαίσιο  αυτό Περιφερειάρχης Πελοποννήσου έθεσε την καταπολέμηση όλων των εστιών των κωνωποειδών, με το σχέδιο για την αποστράγγιση όλων των λιμναζόντων περιοχών. Ο κ. Τατούλης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί συνολικά και οριστικά και ότι αναμένει τον χάρτη πορείας ενεργειών  που θα καταρτιστεί, προκειμένου να εφαρμοστεί χωρίς καμία καθυστέρηση.                  

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε ότι 'το πρόβλημα είναι δικό μας και εμείς θα το λύσουμε', ενώ πρόσθεσε ότι 'σε καμία περίπτωση δεν έχουμε σκοπό να κρύψουμε το πρόβλημα και για το λόγο αυτό η σημερινή συζήτηση γίνεται ανοιχτά προς όλους τους πολίτες με την παρουσία των ΜΜΕ'.

Ο κ. Τατούλης ευχαρίστησε για την παρουσία του τον Υφυπουργό Υγείας, ο οποίος εκπροσώπησε στη σύσκεψη και τα συναρμόδια υπουργεία. Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος γενικοί γραμματείς του Υπουργείου, εκπρόσωποι του ΚΕΛΠΝΟ και της Μεταναστευτικής πολιτικής, ο Δήμαρχος Ευρώτα, οι Αντιπεριφερειάρχες Πελοποννήσου, περιφερειακοί σύμβουλοι, υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Πελοποννήσου και εκπρόσωποι της Αστυνομίας.

Ο Υφυπουργός κ. Αηδόνης συμφώνησε με την πρόταση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, για τον χάρτη πορείας ενεργειών και ζήτησε και ο ίδιος μετρήσιμους στόχους για εξασφάλιση της ποιότητας ζωής. Πρόσθεσε επίσης ότι 'δεν είναι δυνατόν να παρουσιάσει η χώρα, την κρίσιμη αυτή στιγμή, τέτοια εικόνα διεθνώς για τη δημόσια υγεία και δήλωσε ότι θα αναλάβει την ευθύνη να συνεδριάσουν άμεσα τα εμπλεκόμενα υπουργεία προκειμένου να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες'.



Ο Υφυπουργός  Υγείας αποδέχθηκε την πρόταση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου  να παραστεί μαζί με το Δήμαρχο Ευρώτα στη διυπουργική επιτροπή προκειμένου να καταρτιστεί ο οδικός άξονας των απαιτούμενων ενεργειών για την αντιμετώπιση του προβλήματος και τάχθηκε ενάντια σε φοβικές συμπεριφορές που δεν έχουν λόγο να εκδηλώνονται.

Θέλουμε ενταγμένους πολίτες στην κοινωνία μας απ’ όπου και αν προέρχονται

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Αντώνης Δημόπουλος έκανε αναφορά στο πρόβλημα των μεταναστών και έκανε γνωστή υγειονομική διάταξη με τους βασικούς πυλώνες δράσης. Αρχικά, την αυξημένη επιτόπια υγειονομική επιτήρηση όλων των εργαζομένων, τη διάγνωση και αντιμετώπιση άμεσα όσων έχουν πρόβλημα, την ενίσχυση των μονάδων υγείας τον έλεγχο των εργαζομένων κατά την είσοδό τους στην περιοχή, την απόλυτη εγρήγορση των μονάδων υγείας για την απαιτούμενη καταγραφή, την περιβαλλοντολογική μέριμνα και την πλήρη ενημέρωση του πληθυσμού για το πρόβλημα και πως αυτό αντιμετωπίζεται.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης χαρακτήρισε τη διάταξη αυτή ως σημαντική εξέλιξη που προσφέρει λύσεις και προσεγγίζει σημαντικά το πρόβλημα. Επιπρόσθετα ζήτησε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση με τη συνδρομή και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Αναφερόμενος στους μετανάστες ο Περιφερειάρχες χαρακτήρισε απαράδεκτη εικόνα τις τρώγλες στις οποίες διαμένουν και ζήτησε από την αστυνομία να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να ισχύουν παντού και για όλους οι νόμοι. Ο Περιφερειάρχης τόνισε ιδιαίτερα ότι το πρόβλημα δεν είναι θέμα χρημάτων.

Ο Δήμαρχος Ευρώτα, αφού παρουσίασε την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και τη διάσταση του προβλήματος, ζήτησε την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπισή του, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στους Ρομά. Για το θέμα αυτό ο κ. Τατούλης δήλωσε ότι οι Ρομά είναι Έλληνες πολίτες με ακριβώς τα ίδια δικαιώματα που απολαμβάνουν όλοι οι Έλληνες πολίτες και ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκονται είναι πρωτίστως ευθύνη της πολιτείας. Η αντιμετώπιση μάλιστα που τυγχάνουν όλα τα χρόνια συνετέλεσε στο να δημιουργηθεί και μαύρη οικονομία, κατάσταση η οποία παρατηρείται και στους μετανάστες. «Βασική υποχρέωσή μας είναι να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στη ζωή όλων» δήλωσε ο Περιφερειάρχης, ενώ τάχθηκε κατηγορηματικά αντίθετος στη λογική των καταυλισμών και της δημιουργίας περιοχών γκέτο. «Θέλουμε ενταγμένους πολίτες στην κοινωνία μας απ’ όπου και αν προέρχονται».