Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

«Επικίνδυνη αποστολή» Βενιζέλου στην Ουάσινγκτον για τη σύνοδο του ΔΝΤ

Μέσα σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές κλίμα και με τα σενάρια περί χρεοκοπίας της Ελλάδας να πληθαίνουν στο εξωτερικό και τις αντιδράσεις στα νέα μέτρα να κλιμακώνονται ακόμα και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ (για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ), ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ταξιδεύει σήμερα για την Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, όπου θα πραγματοποιηθεί η ετήσια σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Εκεί ο κ. Βενιζέλος θα έχει σειρά συναντήσεων, σε μια προσπάθεια να ανατρέψει το κλίμα αμφισβήτησης που υπάρχει (και εντός του ΔΝΤ) και γίνεται κάθε μέρα και πιο βαρύ για τη χώρα μας. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί με τους μεγαλοτραπεζίτες του IIF για να τους ζητήσει να μπουν πιο ενεργητικά στο σχέδιο ανταλλαγής ομολόγων. Άλλωστε, στην Ουάσινγκτον, εκτός του κ. Νταλάρα του IIF και του κ. Άκερμαν της Deutsche Bank, θα βρίσκονται συνολικά περίπου 1.300 στελέχη αμερικανικών και ευρωπαϊκών τραπεζών που κατέχουν και ελληνικά ομόλογα.
Επίσης, θα υπάρξει συνάντηση με το κλιμάκιο της τρόικας, για πρώτη φορά μετά τη διαμάχη που είχε οδηγήσει στη διακοπή των συνομιλιών πριν από τρεις εβδομάδες. Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτηρίζεται η συνάντηση με τον κ. Τόμσεν, καθώς ο κ. Βενιζέλος θα επιχειρήσει να πιέσει και να επισπεύσει τις αποφάσεις των ιδιωτών επενδυτών να μετάσχουν μαζικά στο εληνικό roll-over, με απώτερο στόχο να προχωρήσει μέσα στον Οκτώβριο η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, που προβλέπει μεταξύ άλλων αναδιάρθρωση του χρέους με κούρεμα ομολόγων της τάξεως του 20%.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ, άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει σενάριο και για «ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους με κούρεμα της τάξης του 50%».
Στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί ακόμα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών της Κομισιόν Όλι Ρεν, τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, αλλά και την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρτν

eklogika.gr