Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΙΤΕΡΑΝ ΣΤΟΝ ΣΤΡΟΣ ΚΑΝ- Oι άτακτοι Γάλλοι

Ο γαλλικός λαός είναι αρκετά έμπειρος από σκάνδαλα για να σοκαριστεί από τις "σκανδαλιές" του Στρος Καν. Ο μετρ του Φλερτ Μιτεράν, το ξέσπασμα της Καγιό το 1914 και το γεγονός που άλλαξε τη στάση του τύπου (Pics)
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι πολιτικοί ταγοί των Γάλλων μπλέκονται σε σκάνδαλα και μάλιστα μεγατόνων. Ο Ντομινίκ Στρος Καν λογικά θα ριχτεί στα μιντιακά θηρία, ενώ θα πρέπει να ξεχάσει και τις φιλοδοξίες του για διεκδίκηση της προεδρίας της χώρας. Ωστόσο τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι και στο παρελθόν ο γαλλικό τύπος αναφέρθηκε πολύ προσεκτικά ή και καθόλου σε προσωπικές περιπέτειες των ηγετών του.
Μετρ του φλερτ ήταν ο Σοσιαλιστής πρόεδρος Φρανσουά   Μιτεράν ο οποίος είχε δύο οικογένειες. Την επίσημη και μια δεύτερη, μια μόνιμη ερωμένη, από την οποία έχει και μια νόθα κόρη...  Η προσωπική του ζωή ήταν γνωστή σε όλη το πολιτικη και δημοσιογραφική 'πιάτσα"  στη Γαλλία.
Η πρώτη αποκάλυψη του μυστικού έγινε στις  10 Νοεμβρίου 1994  όταν το Paris Match δημοσίευσε ένα εκτενές ρεπορτάζ για τη "μοργανατική οικογένεια" (όπως την αποκαλούσε...) του προέδρου της Δημοκρατίας, συνοδευόμενο από φωτογραφίες της νόθας κόρης του, Μαζαρίν.
Η δεξιά  Figaro- που διόλου συμπαθούσε τον Πρόεδρο, τον υπερασπίστηκε καθώς το  κύριο άρθρο της  μιλούσε  για "δημοσιογραφία του χοιροστασίου", δανειζόμενη τη γνωστή φράση του Χέλμουτ Κολ, επειδή αποκάλυψε ένα (περίπου) κοινό μυστικό!
Στη Γαλλία του Φρανσουά Μιτεράν η ιδιωτική ζωή των πολιτικών, των δημοσίων προσώπων γενικότερα, έχαιρε ακόμη κάποιας ασυλίας, αντιμετωπίζεται με μια σχετική διακριτικότητα, είναι η κουλτούρα του λάου έτσι που "Όσα γίνονται στην κρεβατοκάμαρα και στη προσωπική ζωή δε λέγονται".
Ας πάμε στο μακρινό 1914, τότε η Figaro  επιτίθεται με δριμύτητα στον υπουργό Οικονομικών της εποχής Ανρί Καγιό, κάνοντας  χρήση ιδιωτικών επιστολών της συζύγου του.
Στις 16 Μαρτίου 1914, η Ανριέτ Καγιό θα εμφανισθεί στα γραφεία της εφημερίδας και θα δολοφονήσει με ένα περίστροφο τον αρχισυντάκτη Γκαστόν Καλμέτ. Η κοινή γνώμη μάλλον θα ταχθεί στο πλευρό μιας διασυρμένης γυναίκας που προστάτευσε μόνη την τιμή της.
Το 1974, η χώρα πληροφορείται έκπληκτη τον θάνατο του προέδρου Ζορζ Πομπιντού έπειτα από μακροχρόνια ασθένεια. Η ασθένεια ήταν κοινό μυστικό μεταξύ πολιτικών και δημοσιογράφων!
Το ίδιο συνέβη και το 1996 με τον  Φρανσουά Μιτεράν ο οποίος πέθανε από καρκίνο του προστάτη, αρρώστια από την οποία υπέφερε ήδη πριν από το 1981, όταν είχε πρωτοεκλεγεί στην προεδρία. Πολλοί γνώριζαν, συμπεριλαμβανομένης και μερίδας του Τύπου, άλλα όλοι ήταν διακριτικοί.
Η μεγάλη αλλαγή
Ο γαλλικός τύπος ξαφνικά έγινε "Βρετανικό Ταμπλόιντ" μετά τον θάνατο της Πριγκιπισας  Νταϊάνας  και του εραστή της Ντόντι Αλ Φαγετ που άφησαν κυνηγημένου από τους παπαράτσι την τελευταία τους πνοή στην γέφυρα Πόντ Ντ Αλμα.
Από τότε ο Γαλλικός τύπος δεν είναι τόσο διακριτικός. Πρώτο θύμα ο Νικολά Σαρκοζι.
Η φαντασία τους είναι τόσο μεγάλη που οι εφημερίδες αναδημοσίευσαν το βιβλίο του αμερικανόυ δημοσιογράφου Τζόναθαν Αλτερ  αναφέροντας  ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η πρώτη κυρία της Γαλλίας Κάρλα Μπρούνι έστησε σε ραντεβού της την βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ επειδή έκανε... σεξ με τον σύζυγό της .
Την αποκάλυψη φέρεται να έκανε η ίδια η Κάρλα στην Μισέλ Ομπάμα, με την οποία φαίνεται ότι έχουν γίνει καλές φιλενάδες.
Τελευταίο θύμα...πριν την σεξουαλική επίθεση και πάλι  ο Στρος Καν, καθώς δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες τον δείχνουν δίπλα σε ένα υπερπολυτελές αυτοκίνητο αξίας 150.000 ευρώ.
Οι φωτογραφίες του γαλλικού πρακτορείου AFP που δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Le Parisien εικονίζουν το ζεύγος να εξέρχεται από μια Porsche Panamera σε κεντρικό δρόμο του Παρισιού.

news247.gr