Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Εξηγήσεις από το Υπ. Τουρισμού για τις ιαματικές πηγές της Κυλλήνης ζητεί ο Γ. Κοντογιάννης


Εξηγήσεις από το αρμόδιο Υπουργείο Τουρισμού  - Πολιτισμού για την εφαρμογή της σύμβασης που αφορά στην χρήση των ιαματικών πηγών της Κυλλήνης ζητεί με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Ηλείας της Δημοκρατικής Συμμαχίας κ. Γιώργος Κοντογιάννης, με αφορμή τις καταγγελίες για τοποθέτηση περίφραξης στο χώρο της πηγής, η οποία εμποδίζει την πρόσβαση των πολιτών.

          Η Ερώτηση του κ. Κοντογιάννη έχει ως εξής:

«Στις 23 Μαρτίου 2011 είχε γίνει απόπειρα να τοποθετηθεί φράχτης στο δρόμο που βρίσκεται δίπλα από τις ιαματικές πηγές των Λουτρών Κυλλήνης, από την εταιρεία που έχει ενοικιάσει το χώρο.
Η απόπειρα εκείνη δεν τελεσφόρησε μετά από τις αντιδράσεις τοπικών φορέων οι οποίοι έκριναν ότι με τον τρόπο αυτό εμποδίζεται η πρόσβαση σε ένα δημόσιο αγαθό, όπως είναι η ιαματική πηγή. Μάλιστα ο ραδιοφωνικός σταθμός ΙΟΝΙΟΝ FM είχα αποκαλύψει τότε ότι η τοποθέτηση του φράχτη είχε γίνει χωρίς πολεοδομική άδεια.
Προ πενθημέρου η εταιρεία που έχει ενοικιάσει τον χώρο επανήλθε με την επανατοποθέτηση φράχτη στο ίδιο σημείο και όπως ανέφερε στο ρεπορτάζ του το ΙΟΝΙΟΝ FM, αυτή τη φορά έχοντας λάβει από την Πολεοδομία Αμαλιάδας τη σχετική άδεια.
     Με δεδομένο όμως ότι η τοποθέτηση φράχτη εμποδίζει την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στο χώρο της ιαματικής πηγής, η οποία αποτελεί δημόσιο πλούτο και αγαθό, αλλά και τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η μισθώτρια εταιρεία έναντι του κράτους, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1.    Σε ποιο σημείο της σύμβασης προβλέπεται η δυνατότητα της μισθώτριας εταιρείας να προχωρεί σε περίφραξη της ιαματικής πηγής;
2.    Αν κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται πώς η Πολεοδομία Αμαλιάδος παρείχε τη σχετική άδεια στη μισθώτρια εταιρεία;
3.    Εφαρμόζεται η σύμβαση σε ό,τι αφορά την ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές και τη λειτουργία του κέντρου διημέρευσης;»