Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Κ. Κόλλιας:Η Κυβέρνηση έχει αφήσει τους νέους αγρότες χωρίς κανένα συγκριτικό πλεονέκτημα, χωρίς κανένα κίνητρο

Με αφορμή την ημερίδα της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών «Αγροτική Επιχειρηματικότητα και Αγροτουρισμός», στην οποία παρέστη εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Α. Σαμαρά, ο Αν.Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Βουλευτής Κορινθίας κ. Κ. Κόλλιας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σκανδαλίδης απευθύνθηκε στους Νέους Αγρότες μιλώντας για την ανάγκη να ενισχυθεί η επιστροφή των νέων ανθρώπων στην ύπαιθρο.
Στην πράξη όμως, η Κυβέρνησή, εδώ και ενάμιση χρόνο, κάνει ακριβώς το αντίθετο:
-             Ακρωτηριάζει το Πρόγραμμα Εγκατάστασης Νέων Γεωργών και περικόπτει το πριμ πρώτης εγκατάστασης στο μισό
-             Καταβάλλει μόνο το 70% της ενίσχυσης πρώτης εγκατάστασης και αφήνει το υπόλοιπο για μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης
-             Καθυστέρησε επί ένα και πλέον χρόνο την προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης, με κίνδυνο απένταξης εκατοντάδων Νέων Αγροτών από το Πρόγραμμα «Αλ.Μπαλτατζής»
-             Αποκλείει εμμέσως από το Μητρώο Αγροτών όσους Νέους Αγρότες επιλέγουν να καθετοποιήσουν την παραγωγή τους, επεκτείνοντας τις δραστηριότητές τους στη μεταποίηση, την τυποποίηση και την εμπορεία
-             Αποκλείει ουσιαστικά τους Νέους Αγρότες από το «φιλέτο» της αγροτικής επιχειρηματικότητας και του αγροτουρισμού, αφού τα Μέτρα 312 και 313 του «Αλ.Μπαλτατζής», αντί να αφορούν αποκλειστικά αγρότες, ανοίγουν για όλους τους ετεροεπαγγελματίες

Η Κυβέρνηση έχει αφήσει τους νέους αγρότες χωρίς κανένα συγκριτικό πλεονέκτημα, χωρίς κανένα κίνητρο για να εγκατασταθούν στη γεωργία.
Έχει αθετήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις, έχει ορθώσει παντού ανυπέρβλητα εμπόδια.
Η Εθνική οικονομία, η Ελληνική περιφέρεια, η κοινωνία, η Ελλάδα, χρειάζεται τους νέους αγρότες.
Όμως, η σχέση αυτή δεν μπορεί να είναι μονόδρομος.
Χρειάζεται μία άλλη πολιτική, η οποία, με συνέπεια, θα στηρίζει και θα ενθαρρύνει στην πράξη τον νέο αγρότη να συνεχίσει να οραματίζεται και να αγωνίζεται για κερδίσει το μέλλον».